ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος 31 Μαΐου 2016

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2016 18:50

Χρύσα Χατζόγλου

αναπλ. καθηγήτρια Φυσιολογίας Τμήματος Ιατρικής

υπεύθυνη Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος Π.Γ.Ν. Λάρισας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε διεθνώς την 31η Μαΐου ως «Ημέρα κατά του Καπνίσματος» δίνοντας έμφαση στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του. Ο καπνός είναι το μόνο νόμιμο προϊόν που σκοτώνει όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της χρήσης προϊόντων καπνού, ενώ περισσότεροι από 600.000 θάνατοι μη καπνιστών αποδίδονται στο παθητικό κάπνισμα. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν το κάπνισμα έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προληφθεί των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως είναι ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Για αυτό το έτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να ετοιμαστούν για λιτή, μονόχρωμη και προτυποποιημένη συσκευασία των προϊόντων καπνού. Η απλή συσκευασία αναφέρεται στον περιορισμό ή στην απαγόρευση των λογότυπων, των χρωμάτων και των εικόνων ή των προωθητικών πληροφοριών της μάρκας στη συσκευασία, ενώ το όνομα της μάρκας και του προϊόντος θα αναγράφεται σε πρότυπο χρώμα και στυλ γραμματοσειράς. Αυτός ο τύπος συσκευασίας στοχεύει στη μείωση της θελκτικότητας και της ελκυστικότητας των προϊόντων καπνού και στην αύξηση της σημασίας και της αποτελεσματικότητας των υποχρεωτικών προειδοποιήσεων για την υγεία, έτσι ώστε να περιοριστεί η παραπλάνηση των καταναλωτών για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος. Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εφάρμοσε νόμο σύμφωνα με τον οποίο, από την 1η Δεκεμβρίου του 2012 όλα τα προϊόντα καπνού πωλούνται σε μουντή, σκούρα καφέ συσκευασία, με μεγάλες εικόνες που προειδοποιούν για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Η εφαρμογή του παραπάνω νόμου, μαζί με την αύξηση του φόρου κατά 25% στον καπνό δύο χρόνια πριν στην ίδια χώρα, οδήγησαν σε μείωση της συχνότητας του καπνίσματος στους νέους 14 ετών και πάνω, από 15, 1% σε 12,8% μεταξύ 2010 και 2013. Επιπρόσθετα ο αριθμός των τηλεφωνημάτων στη γραμμή διακοπής καπνίσματος αυξήθηκε σημαντικά με τους καπνιστές να σχολιάζουν ότι δεν τους άρεσε η εικόνα των νέων πακέτων και να αναφέρουν πως η γεύση των τσιγάρων άλλαξε προς το χειρότερο μετά την εφαρμογή του νόμου, παρόλο που οι καπνοβιομηχανίες επιβεβαίωσαν ότι το προϊόν ήταν ακριβώς ίδιο. Η απλή συσκευασία των προϊόντων καπνού έχει επίσης θεσπιστεί στη Γαλλία, στην Αγγλία και στην Ιρλανδία. Όλα τα πακέτα τσιγάρων που κατασκευάζονται σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να είναι απλά και προτυποποιημένα από τον Μάιο του 2016 και θα είναι παράνομη η πώληση μη προτυποποιημένων πακέτων από τον Ιανουάριο του 2017 στη Γαλλία και από τον Μάιο του 2017 στην Αγγλία και στην Ιρλανδία.

Στα μέτρα που συντελούν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων της επιδημίας του καπνίσματος συμπεριλαμβάνονται η εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος χωρίς καμία εξαίρεση, η πρόληψη του καπνίσματος και η ενίσχυση της λειτουργίας των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος.Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος λειτουργούν στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και απαρτίζονται από ομάδα γιατρών ειδικών στη διακοπή καπνίσματος που μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Π.Γ.Ν. Λάρισας εντάσσεται στη λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Λειτουργεί κάθε Δευτέρα πρωί και το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος, ένα χρόνο μετά τη διακοπή, ανέρχεται στο 35%.

Ζητήστε βοήθεια και ενημέρωση στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.

Δράσεις για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς

Στο πλαίσιο της πρόληψης και στοχεύοντας στο τέλος του καπνίσματος στο μέλλον τo Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του ν. Λάρισας με την ευκαιρία της 31ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος οργάνωσαν τη θεατρική παράσταση «Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο», σε αφήγημα της πνευμονολόγου – συγγραφέως κας Δήμητρας Μπουσίου, από την καλλιτεχνική ομάδα «Καρυδότσουφλο» και την εσπερίδα με θέμα: «Μιλήστε με τα παιδιά για το κάπνισμα», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετική επιτυχία.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΙΛΙΑΣ: ΤΡΑΥΜΑ-ΦΛΕΓΜΟΝΗ-ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

H Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου διοργανώνει, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, για έβδομη συνεχή χρονιά σεμινάριο με θεματολογία που άπτεται της επείγουσας ιατρικής και της εντατικής θεραπείας. Το θέμα μας για αυτή τη χρονιά είναι: «Επείγουσες Καταστάσεις κοιλίας: Τραύμα – Φλεγμονή – Λοιμώξεις»

Το πρόγραμμα είναι και φέτος στοχευμένο, με δεδομένη την ανάγκη για εξειδικευμένη γνώση, που απαιτείται στην εποχή μας. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις σε μια πλειάδα επιμέρους τομέων όπως τραύματα, φλεγμονή και λοιμώξεις κοιλίας, με ανασκοπήσεις από καταξιωμένους επιστήμονες από όλη της Ελλάδα αλλά και νέους επιστήμονες στους οποίους δίδεται η ευκαιρία να αναδείξουν την κατάρτισή τους.

Η εκδήλωση αυτή απευθύνεται σε όλους τους ιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές και γενικότερα στους παρόχους υγείας που έχουν να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες καταστάσεις που έχουν σαν αρχή την κοιλία, αλλά δύνανται να δημιουργήσουν πολυποίκιλα προβλήματα και από τα υπόλοιπα όργανα όπως τους πνεύμονες, το αιμοποιητικό, το νευρο-μυοσκελετικό κ.λπ. Ειδικότερα, βέβαια, απευθύνεται στους εργαζόμενους ιατρούς, νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και των Επειγόντων.

 Σκοπός μας είναι να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες, να γνωρίσουμε ό,τι νεότερο έχει δημοσιευθεί το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με την ανωτέρω θεματολογία και να δοθεί η ευκαιρία νέων συνεργασιών μεταξύ των κλινικών, τόσο σε ερευνητικό επίπεδο όσο και στην καθημερινή πρακτική.

Το σεμινάριο θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο LARISSA IMPERIAL, στις 3-5 Ιουνίου 2016.

Πληροφορίες για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου θα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (www.med.uth.gr).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass