ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ

«Για την καρδιά σου αξίζει να πέσεις πολύ χαμηλά»!

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2016 12:02

 

Ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης των Λαρισαίων για τον σακχαρώδη διαβήτη και τη δυσλιπιδαιμία πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της καμπάνιας με τον γενικό τίτλο «Αξίζει» της MSD υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης και των Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγων Λάρισας.

Η Λάρισα είναι μία από τις 7 πόλεις της χώρας στις οποίες πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα ανάλογες εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Κεντρικά συνθήματα της εκστρατείας ενημέρωσης είναι τα «για την καρδιά σου αξίζει να πέσεις πολύ χαμηλά», να κρατήσεις δηλαδή σε χαμηλά επίπεδα την «κακή» σου χοληστερόλη, καθώς και το «για τον διαβήτη σου αξίζει να κρατάς ένα επίπεδο», να κρατάει δηλαδή ο ασθενής ρυθμισμένες τις τιμές του.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, η ευαισθητοποίηση του κοινού δεν αφορά μόνο στο ότι θα πρέπει να μετράει συχνά τις τιμές της χοληστερόλης και του διαβήτη του, αλλά να επικοινωνεί και να επισκέπτεται τον γιατρό του, καθώς είναι διαφορετική η φυσιολογική τιμή κάθε ασθενούς, ανάλογα με το αν είναι ή όχι καπνιστής, παχύσαρκος ή υπάρχει κληρονομικότητα, δεδομένα που μόνο ο γιατρός μπορεί να κρίνει.

Κρίσιμο στοιχείο στο κατά πόσο είναι εφικτή στις μέρες μας η συχνή επικοινωνία του ασθενή με τον γιατρό του, είναι ασφαλώς η οικονομική κρίση, το κόστος κάθε επίσκεψης ή των απαραίτητων εξετάσεων.

Βασική επιδίωξη είναι η μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης με αλλαγή του τρόπου ζωής, με διακοπή του καπνίσματος, δίαιτα πτωχή σε λιπαρά, απώλεια βάρους και σωματική άσκηση και όπου χρειάζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, πάντα όμως με τη συνδρομή ειδικού γιατρού.

Για τον διαβήτη τύπου 2 τονίστηκε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στην πρόληψή του αν υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει καθημερινή σωματική άσκηση, σωστή διατροφή, έλεγχο του βάρους μας αλλά και διακοπή του καπνίσματος.

Παράλληλα, τα πιο κλασικά συμπτώματα του συγκεκριμένου τύπου διαβήτη είναι η έντονη δίψα και η συχνή ούρηση, η έντονη πείνα που οδηγεί στο να τρώτε συχνά, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι αυξάνεται και το σωματικό σας βάρος, η ανεξήγητη κόπωση, η θολή όραση και η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων και μυκητιάσεων των γεννητικών οργάνων.

Με τους πολίτες συνομίλησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο διαβητολόγος Σπύρος Καραμαγκιώλης και ο καρδιολόγος Ηλίας Ανδρεανίδης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος υγείας Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Μ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass