ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Στον αέρα η καθαριότητα των Νοσοκομείων

* Στις 30 του μήνα λήγουν οι συμβάσεις σε όλες τις δομές της Υγείας

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2016 12:02

 

Στον αέρα βρίσκεται η προσπάθεια του υπουργείου να απομακρύνει τις εταιρίες καθαριότητας από τις δημόσιες δομές υγείας μέσω της πρόσληψης εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Οι εταιρίες καθαριότητας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία και με δεδομένο ότι στις 30 Ιουνίου λήγουν οι συμβάσεις εργασίας που είχαν υπογραφεί από την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, είναι εύλογος ο κίνδυνος να παρουσιαστούν ζητήματα καθαριότητας στα νοσοκομεία, τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας της αρμοδιότητάς της.

Τη λύση στο πρόβλημα που ανακύπτει εξαιτίας της στάσης των εταιριών καθαριότητας αναμένεται να δώσει το υπουργείο Υγείας, με εντολή του οποίου θα μπορεί να δοθεί παράταση στις υφιστάμενες συμβάσεις μέχρι να αποφανθεί τελεσίδικα η ελληνική δικαιοσύνη.

Σε διαφορετική περίπτωση, από την ερχόμενη Παρασκευή 1 Ιουλίου, ασθενείς και εργαζόμενοι είναι πολύ πιθανό να βρεθούν ενώπιον άσχημων εικόνων στις διάφορες δομές υγείας, μεσούσης μάλιστα της θερινής περιόδου.

Αξίζει να τονιστεί ότι, όπως διευκρίνισε στην «Ε» η αρμόδια υποδιοικήτρια της 5ης ΥΠΕ, Αγγέλα Βαγενά, η Υγειονομική Περιφέρεια είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας, δίνοντας προτεραιότητα σε όσες από αυτές εργάζονταν ήδη στις δομές υγείας της αρμοδιότητάς της.

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, οι εργαζόμενες θα υπογράψουν, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος, συμβάσεις μίσθωσης έργου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Επισημαίνεται ότι στο ΣτΕ προσέφυγαν εταιρίες που είχαν καταθέσει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων σε περιφερειακά Διοικητικά Δικαστήρια για τη σύναψη 30 ατομικών συμβάσεων έργου με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας των κτιρίων των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, και ζήτησαν να εισαχθούν προς συζήτηση στο ΣτΕ, κάτι που έγινε δεκτό.

Οι εταιρίες υποστηρίζουν ότι με τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της συμφωνίας προς το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των διατάξεων του άρθρου 97 του ν. 4368/2016 το οποίο έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων».

Είναι σαφές ότι για όσο διάστημα διαρκεί η νομική αντιπαράθεση με τις εταιρίες καθαριότητας, η διαδικασία πρόσληψης με ατομικές συμβάσεις δεν μπορεί να προχωρήσει, οπότε η λύση της παράτασης των συμβάσεων με τις εταιρίες είναι η μοναδική που θα αποτρέψει τη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων καθαριότητας σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Ο χρόνος δε αυτής της παράτασης μπορεί να φτάσει μέχρι και τους έξι μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει σχετικά με την παράταση των συμβάσεων, καθώς ο χρόνος πιέζει.

ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Εν τω μεταξύ, η κ. Βαγενά δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή των δεδουλευμένων των καθαριστριών στα περιφερειακά ιατρεία της 5ης ΥΠΕ, οι οποίες παραμένουν απλήρωτες από την αρχή του 2015. Η πληρωμή τους γίνεται σταδιακά και αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχει εξοφληθεί το σύνολο των εργαζόμενων.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass