ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΚΕΠ Υγείας στα Φάρσαλα

* Εκδήλωση για το έργο των "Γιατρών του Κόσμου"

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2016 10:47

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε") Του Αχ. Μπακαλέξη

"Όπου υπάρχουν άνθρωποι" ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή των "Γιατρών του Κόσμου",

με κύριο στόχο την ενημέρωση για το διεθνές δίκτυο των "Γιατρών του Κόσμου" και το σημαντικό τους έργο και να αναδειχθούν οι αντίξοες συνθήκες που συναντούν στις αποστολές τους. Παράλληλα, η αρμόδια σε θέματα υγείας δημοτική σύμβουλος Φαρσάλων κ. Κική Παναγιωτοπούλου, ανακοίνωσε ότι στον Δήμο Φαρσάλων θα λειτουργήσει σε λίγο καιρό ΚΕΠ Υγείας για να παρέχει υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής.

Η εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων άρχισε με ομιλία της κ. Κικής Παναγιωτοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "ο Δήμος Φαρσάλων προσκάλεσε και φιλοξένησε από τις 26-29 Σεπτεμβρίου στο Κ.Υ.Φ. κλιμάκιο των "Γιατρών του Κόσμου" Ελλάδας για να εξετάσει μαθητές, προκειμένου να αποκτήσουν το ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή. Οι ειδικότητες των γιατρών που εξέτασαν τους 350 μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων ήταν παιδίατροι, καρδιολόγος, οδοντίατρος και οφθαλμίατρος, που δεν υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων".

Κατόπιν, αναφέρθηκε στο έργο των "Γιατρών του Κόσμου" ευχαρίστησε τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Νέστορα Αντωνίου για την παρουσία του, τη διευθύντρια του ΚΥΦ κ. Ελένη Τερζούδη, το προσωπικό και τις νοσηλεύτριες του ΚΥΦ καθώς και την προϊσταμένη των νοσηλευτριών κ. Ζέφη Γιαννάκη - Γρηγορίου.

Ακολούθησε χαιρετισμός του κ. Νέστορα Αντωνίου που συνεχάρη τους "Γιατρούς του Κόσμου" που ασχολούνται όχι μόνο με τους πρόσφυγες αλλά και με τους μαθητές των σχολείων. Εγκωμίασε το έργο τους στο προσφυγικό θέμα, ενώ ανέφερε ότι οι Ελληνες γιατροί βοήθησαν στη Σερβία, παρά την αντίθεση των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Κατόπιν, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος συνεχάρη όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και στη συνέχεια ο παιδίατρος κ. Πέτρος Μουταβελής, ειδικός σύμβουλος των "Γιατρών του Κόσμου" αναφέρθηκε στο θέμα "Όπου υπάρχουν άνθρωποι", επισημαίνοντας ότι οι "Γιατροί του Κόσμου - Ελλάδας" ιδρύθηκαν το 1990 και αποτελούν μια ιατρική, ανθρωπιστική ΜΚΟ, που είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου των "Γιατρών του Κόσμου", το οποίο αποτελείται από 15 αντιπροσωπείες.

Ο κ. Πέτρος Μουταβελής, πρόβαλε video και τόνισε τις αρχές της οργάνωσης, η οποία συμπληρώνει τις δομές υγείας του κράτους. Εξήγησε τα χαρακτηριστικά του εθελοντισμού και τα είδη του (ευπαθείς ομάδες, φύση, πολιτισμός, αθλητισμός, υγεία - πρόνοια, βοήθεια στο εσωτερικό και εξωτερικό).

Αναφέρθηκε στα ανοιχτά πολυιατρεία, στο Κοινωνικό Φαρμακείο, στους ξενώνες - ιατρικές μονάδες, στη βοήθεια των ξένων πολιτών, στην Α'/βάθμια ιατρική περίθαλψη και Ψυχολογική Υποστήριξη, στη βοήθεια των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, στους ναρκομανείς κ.λπ. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να κάνουμε την υγεία βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, επισήμανε χαρακτηριστικά.

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ

Τέλος, η κ. Κική Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι "σε λίγο καιρό στο ΚΕΠ του Δήμου Φαρσάλων θα λειτουργήσει ΚΕΠ Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής.

Το ΚΕΠ Υγείας έχει ως βασικό μέλημα την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση, τη διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Α'/βάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως: α) καρκίνος παχέος εντέρου, β) καρκίνος τραχήλου της μήτρας, γ) καρκίνος του μαστού, δ) καρδιαγγειακός κίνδυνος ε) ανεύρυσμα αορτής, στ) καρκίνος προστάτη ζ) μελάνωμα.

Ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας είναι να διασυνδέει τις υπηρεσίες υγείας του Δήμου αλλά και όλων των φορέων που ασχολούνται με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με τα ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους τους και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής ιατρικής.

- Εφόσον το επιθυμεί θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος με τις προληπτικές του εξετάσεις.

- Το προσωπικό των ΚΕΠ Υγείας θα προμηθεύει στο δημότη μια λίστα με τους παρόχους ιατρούς και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια του Δήμου. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τους ανασφάλιστους.

- Εχει δημιουργηθεί δίκτυο παραπομπών σε εξειδικευμένα Νοσοκομειακά Κέντρα, για τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.

- Οι πάροχοι ιατροί αλλά και ο ίδιος ο δημότης μπορεί να ενημερώνει τον ιατρικό του φάκελο μέσω των ΚΕΠ Υγείας.

- Ο δημότης που έχει ιατρικό φάκελο στα ΚΕΠ Υγείας μέσω ειδικού λογαριασμού θα ενημερώνεται για την ημερομηνία που πρέπει να επαναλάβει τις προληπτικές εξετάσεις του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσημοι και πολύς κόσμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass