Γιατρέ, τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος;

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2017 10:04

Με τον όρο Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ) αναφερόμαστε σε συμπτώματα που επηρεάζουν δυσμενώς την ποιότητα ζωής ή και σε παθήσεις και επιπλοκές λόγω παλινδρόμησης γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο, τον στοματοφάρυγγα ή/και την αναπνευστική οδό.

Ετσι, εκτός από τον καύσο, που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, 30-50% των ασθενών έχουν και επιπλοκές της νόσου. Επίσης είναι χρόνια και πολύ συχνή ασθένεια. Διατροφή πλούσια σε λιπαρά, κάπνισμα, παχυσαρκία, αλκοόλ, καφές, διάφορα φάρμακα και παθήσεις όπως η διαφραγματοκήλη συμμετέχουν στην εκδήλωσή της. 

Η ΓΟΠΝ πλέον διακρίνεται σε οισοφαγική και εξωοισοφαγική. Παρουσιάζει ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό. Εκτός από τον οπισθοστερνικό καύσο («καούρα») που είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα, μπορεί να υπάρχουν αναγωγές υγρού ή τροφής και υπερέκκριση σιέλου. Αυτά χαρακτηρίζουν την «τυπική» ΓΟΠΝ, υπάρχουν όμως και «άτυπα» συμπτώματα, όπως θωρακικός πόνος, δυσκαταποσία, ερυγές, «δυσπεψία», συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχας, άσθμα, λαρυγγίτιδα, βράγχος φωνής, πνευμονία από εισρόφηση, πόνος ή αίσθημα ξένου σώματος στον φάρυγγα, οδοντικές διαβρώσεις, διαταραχές του ύπνου, ενδεχομένως και άπνοιες κ.α.
Υπάρχουν λοιπόν πολλές εξωοισοφαγικές εκδηλώσεις της νόσου, όπου ο καύσος μπορεί και να απουσιάζει! Με κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία μπορούν να ανακουφιστούν συμπτώματα όπως ο βήχας, η λαρυγγίτιδα, ακόμη και να υποχωρήσουν ασθένειες όπως το άσθμα με έναρξη στην ενήλικη ζωή.
Άλλες σημαντικές επιπλοκές της ΓΟΠΝ είναι οι εξελκώσεις του οισοφάγου, οι στενώσεις, η αιμορραγία και ο οισοφάγος Barrett.
Ο οισοφάγος του Βarrett είναι μία σημαντική προκαρκινική κατάσταση που αφορά το περιφερικό τμήμα του οισοφάγου, οφείλεται σε χρόνια, άνω των 5 ετών παλινδρόμηση όξινου περιεχομένου και μπορεί να καταλήξει σε μικρό ποσοστό ασθενών σε αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου. Διαπιστώνεται σε 10-15% των περιπτώσεων ΓΟΠΝ, πιο συχνά σε άνδρες άνω των 50 ετών και συσχετίζεται με το κάπνισμα και το αυξημένο βάρος σώματος. Διαγιγνώσκεται με γαστροσκόπηση και λήψη βιοψιών.
Ποιες εξετάσεις χρειάζεται να γίνουν ;

H γαστροσκόπηση έχει μεγάλη ειδικότητα για την διάγνωση.

Συνιστάται απαραιτήτως σε :
• Αποτυχία της εμπειρικής φαρμακευτικής θεραπείας
• Συμπτώματα «συναγερμού» π.χ. δυσφαγία-δυσκαταποσία, σιδηροπενική αναιμία, απώλεια βάρους, αιματέμεση, πρωτοεμφανιζόμενα άτυπα συμπτώματα σε ηλικία >45 ετών κ.α.
• Κίνδυνο επιπλοκών που προαναφέρθηκαν.
• Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου οισοφάγου ή στομάχου
• Ζήτημα διαφορικής διάγνωσης από άλλα νοσήματα: π.χ. πεπτικό έλκος, κακοήθη νοσήματα, ηωσινοφιλική οισοφαγίδα, λοιμώξεις κ.α.

Λιγότερο συχνά γίνεται 24ωρη οισοφαγική PHμετρία-εμπέδηση, οισοφαγογράφημα ή μανομετρία οισοφάγου.
Συμπερασματικά, η πιο συχνή μορφή ΓΟΠΝ είναι η μη διαβρωτική. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων όμως δεν συμβαδίζει με την βαρύτητα των οισοφαγικών αλλοιώσεων που διαπιστώνονται κατά την γαστροσκόπηση.
Οι εξωοισοφαγικές εκδηλώσεις και οι επιπλοκές είναι συχνές και θα πρέπει να εντοπίζονται και να θεραπεύονται ανάλογα.
Ο γαστρεντερολόγος είναι ο πλέον ειδικός για να κάνει τον έλεγχο και να συστήσει την κατάλληλη σε κάθε περίπτωση αντιμετώπιση και θεραπεία.

Με την επιστημονική υποστήριξη της γαστρεντερολόγου Ιωάννας Δαβίδη - Αργυρίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass