ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΗΣ

Ανησυχία σε Λαρισαίους «καταθέτες» σε ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων

* Διαβεβαιώσεις στην «Ε» του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος ότι το υλικό θα φυλαχθεί από άλλες τράπεζες

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2017 22:10

Προβληματισμό προκαλεί και σε Λαρισαίους γονείς το λουκέτο ιδιωτικής τράπεζας βλαστοκυττάρων στην Αθήνα και η τύχη που μπορεί να έχει στο εξής το γενετικό υλικό των παιδιών τους.

Την ίδια ώρα καθησυχαστικός εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΕΕΤΟΑ), Γιώργος Καραβάνας.

Στην ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων Stem Health που πριν λίγο καιρό έβαλε «λουκέτο» είχαν εμπιστευτεί το γενετικό υλικό των παιδιών τους 30.000 και πλέον γονείς το οποίο φυλασσόταν σε χώρο του Ομίλου «Υγεία». Όπως ήταν αναμενόμενο η συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει ερωτηματικά, προβληματισμούς και αγωνία σε γονείς που έχουν συνάψει συμβόλαια κατά τη γέννηση του παιδιού τους για φύλαξη γενετικού υλικού από ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Ο κλάδος βρίσκεται με αυτήν την υπόθεση σε μια δύσκολη θέση και το Υπουργείο Υγείας επιχείρησε με τροπολογία να θέσει αυστηρούς κανόνες για τη λειτουργία των ιδιωτικών τραπεζών.

«ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ»

Καθησυχαστικός απέναντι στους γονείς που συνεργάζονται με ιδιωτικές τράπεζες εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΕΤΟΑ Γιώργος Καραβάνας υποστηρίζοντας ότι «το συγκεκριμένο γενετικό υλικό δεν χάνεται από τη στιγμή που έκλεισε η εταιρία. Αν και το 80% των πελατών της συγκεκριμένης τράπεζας ήταν από το μαιευτήριο “Μητέρα” δεν το θεωρώ απίθανο, δείγματα Λαρισαίων να φυλάσσονταν και εκεί. Αυτά λοιπόν τα δείγματα δεν θα χαθούν αλλά θα τα φυλάξουν άλλες ιδιωτικές τράπεζες. Για παράδειγμα όταν χρεοκόπησε μια ιδιωτική τράπεζα στη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε τη φύλαξή τους άλλη τράπεζα στη συνέχεια οι γονείς επιβαρύνθηκαν με 20 ευρώ το χρόνο για να συνεχίσουν να τα συντηρούν».

O κ. Καραβάνας διευκρινίζει ότι η Stem Helth δεν ήταν ποτέ μέλος της Ένωσης και πως η ΕΕΤΟΑ έχει προχωρήσει από την αρχή της σύστασής της στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο συνεισφέρουν οικονομικά όλα τα μέλη της. Στόχος είναι να διασφαλίσει τα μοσχεύματα σε περίπτωση που μια εταιρία αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη διατήρηση της φύλαξης. Οι γονείς επιβαρύνονται οικονομικά όταν μια ιδιωτική τράπεζα δεν είναι μέλος της Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα συμβόλαια που συνάπτουν οι γονείς με τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων είναι εικοσαετίας και ανέρχονται περίπου στα 2.000 ευρώ. Υπάρχει το δικαίωμα μετά τη λήξη των είκοσι χρόνων φύλαξης να ζητηθεί παράταση φύλαξης των κυττάρων με ένα επιπλέον κόστος. Κάτοχοι του μοσχεύματος θεωρούνται οι δύο γονείς και το ίδιο το τέκνο μετά το 18ο έτος της ηλικίας του.

Τέλος, αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι σε περίπτωση που οι γονείς επιλέξουν τη φύλαξη σε ιδιωτική τράπεζα θα πρέπει να ελέγχουν την πιστοποίησή της και να βεβαιωθούν πως πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τις απαραίτητες διαδικασίες για την επεξεργασία και την αποθήκευση.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass