ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε»

Η Γαλλία ζητάει Έλληνες γιατρούς …και πληρώνει

* Στα 10.000 ευρώ τον μήνα ο ελάχιστος μισθός γιατρού σε ιδιωτική κλινική * Μεγάλη ζήτηση έχουν οι οφθαλμίατροι * 50άρηδες χειρούργοι οι περισσότεροι Έλληνες γιατροί που μετακομίζουν

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2017 22:52
Οι Sophie Leroy και Daniel Duval, με τη διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας Χρύσα Βουλγαράκη και τη δημοσιογράφο της «Ε» κ. Λένα Κισσάβου Οι Sophie Leroy και Daniel Duval, με τη διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας Χρύσα Βουλγαράκη και τη δημοσιογράφο της «Ε» κ. Λένα Κισσάβου

Αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση Ελλήνων γιατρών να εργαστούν στη Γαλλία, με μισθούς της τάξης των 5.000 ευρώ μηνιαίων καθαρών απολαβών σε δημόσια νοσοκομεία και 10.000 ευρώ, το ελάχιστο, σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ο μέσος όρος ηλικίας εκείνων που επιθυμούν να εργαστούν στη Γαλλία, είναι 50 ετών, στην πλειοψηφία τους χειρούργοι, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό μεταναστεύει μαζί με τις οικογένειές τους.

Στη Γαλλία σήμερα υπάρχει μεγάλη ζήτηση γιατρών, κυρίως οφθαλμιάτρων, όπως αναφέρουν στην «Ε», οι ιδρυτές της Γαλλικής μη κερδοσκοπικής Ένωσης για την εύρεση και την εγκατάσταση Ευρωπαίων γιατρών (ARIME), κ. Sophie Leroy και Daniel Duval, οι οποίοι βρέθηκαν για δύο ημέρες στη Λάρισα προκειμένου να συναντήσουν Έλληνες γιατρούς που επιθυμούν να εργαστούν σε ιατρικά κέντρα και Νοσοκομεία της Γαλλίας.

Διαπιστώνοντας μεγάλη αύξηση του ποσοστού των γιατρών που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, σχολιάζουν: «Αυτό δεν φαίνεται καθόλου παράξενο στη σημερινή κατάσταση. Το κίνητρό τους είναι καθαρά οικονομικό».

Υποστηρίζουν ότι «οι Έλληνες γιατροί έχουν υψηλό επίπεδο προσόντων», και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το ποσοστό των γιατρών στη χώρα μας, σε σχέση με τον πληθυσμό της, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Στην Ελλάδα, «βγαίνουν» κάθε χρόνο περίπου 2.000 γιατροί, στα 10 εκατομμύρια πληθυσμού, ενώ σε αντίθεση στη Γαλλία «βγαίνουν» 3.000 γιατροί, σε πληθυσμό 65 εκατομμυρίων!».

Η συνάντηση μαζί τους έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, που είναι ο επίσημος φορέας στήριξης της Γαλλικής Ένωσης, στην εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας στους γιατρούς που θα επιλεγούν να εργαστούν στη Γαλλία, παρουσία και της διευθύντριας του Ινστιτούτου κ. Χρύσας Βουλγαράκη.

Σκοπός τους, είναι μέσω του Συνδέσμου των Γαλλικών Ινστιτούτων να συναντήσουν Έλληνες γιατρούς και να προβούν σε προλήψεις τους στη Γαλλία.

Μας μίλησαν για τις εντυπώσεις τους από τους γιατρούς που συνάντησαν στη Λάρισα και μας παρουσίασαν το γενικό προφίλ των ατόμων που επιθυμούν να φύγουν.

-Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε από τις συνεντεύξεις γιατρών στη Λάρισα;

-«Δώδεκα χρόνια αναπτύσσουμε αυτή τη δράση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, από το 2006. Στη Λάρισα, αλλά και γενικότερα στη χώρα, διαπιστώσαμε κατακόρυφη αύξηση ζήτησης γιατρών να μεταναστεύσουν, γεγονός το οποίο αποδίδεται στη μείωση των απολαβών τους στην Ελλάδα, από 40% έως και 60%, αλλά δεν νομίζω ότι σας εκπλήσσει αυτό που λέω!

Οι μισθοί τους έχουν υποστεί μείωση ενώ παράλληλα δεν πληρώνονται οι εφημερίες τους. Το κίνητρό τους για να φύγουν από τη χώρα είναι οικονομικό.

Στη Γαλλία βέβαια είναι πολύ σημαντικό, πέρα από την επιστημονική κατάρτιση των γιατρών, να γνωρίζουν και τη Γαλλική γλώσσα.

Υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση από αυτούς που θέλουν να φύγουν και από αυτούς που τελικά αποφασίζουν να φύγουν.

Υπάρχουν πολλοί που ξεκινούν τη διαδικασία να φύγουν για Γαλλικά Νοσοκομεία, αλλά στην πορεία αποδεικνύεται ότι, ενώ μπορεί να είναι άριστοι γιατροί, δεν τα καταφέρνουν καλά σε επίπεδο γλώσσας αλλά και στην προσαρμογή.

Στην Κρήτη δε, συναντήσαμε και το εξής παράξενο: κάποιοι γιατροί έθεταν ως προϋπόθεση, να δουλέψουν μόνο σε πόλη που έχει θάλασσα. Στη Λάρισα δεν υπήρξαν τέτοιες απαιτήσεις γιατρών!

Αρκετοί ξεκινούν με την προοπτική να φύγουν οικογενειακώς. Και έτσι ή θα φύγει πρώτα ο ένας από το ζευγάρι και μετά θα ακολουθήσει και ο άλλος ή αν είναι γιατροί και οι δύο θα φύγουν για εργασία μαζί».

Φεύγουν μεν τα καλά μυαλά από την Ελλάδα, αλλά αυτό αποτελεί οικονομικό όφελος για την ίδια τη χώρα, καθώς πολλά από τα χρήματα που κερδίζουν οι γιατροί επιστρέφουν πίσω…

-Ποιας ειδικότητας είναι οι περισσότεροι Λαρισαίοι γιατροί, που συναντήσατε και επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα;

- «Οι περισσότεροι είναι γενικοί χειρουργοί και ακολουθούν καρδιολόγοι, οδοντίατροι, χειρούργοι ορθοπαιδικοί κ.α.

Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 50 ετών, δηλαδή έχουν ασκήσει το επάγγελμα και είναι καλύτερα για μας να έχουμε γιατρούς με εμπειρία.

Φυσικά ήρθαν και νεότεροι, έχουμε εγκαταστήσει στη Γαλλία και άτομα που μόλις τελείωσαν την ειδικότητά τους».

-Ποιες είναι οι πλέον περιζήτητες ειδικότητες γιατρών στη Γαλλία;

«Αναισθησιολόγοι και ακτινολόγοι, αλλά οι ειδικότητες που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη σήμερα η Γαλλία, είναι οι οφθαλμίατροι, οι γενικοί παθολόγοι και οι γεροντολόγοι. Οι δύο τελευταίοι έχουν μεγάλη ζήτηση για να επανδρώσουν μικρά πολυϊατρεία.

Οι οφθαλμίατροι μάλιστα, είναι οι υψηλότερα αμειβόμενοι γιατροί στη Γαλλία!»

-Τι θέση έχουν μεταξύ των υπολοίπων Ευρωπαίων γιατρών οι Έλληνες;

- «Οι Έλληνες γιατροί έχουν υψηλό επίπεδο προσόντων και δεν υπάρχει αμφιβολία για τις γνώσεις και τις ικανότητές τους. Το θέμα της ικανότητας και της παιδείας είναι πολύ προσωπικό και ο γιατρός από όποια χώρα και αν έρχεται και με όποιο επίπεδο σπουδών είχε σε αυτή, θα πρέπει να διατηρεί το γνωστικό του επίπεδο υψηλό.

Αυτό όμως που αποτελεί ρίσκο για τους Γάλλους να προσλάβουν και να κάνουν συμβόλαια με Έλληνες γιατρούς, είναι οι επαγγελματικές τους δεσμεύσεις στην Ελλάδα, που τους κάνουν να εγκαταλείψουν τη θέση τους στη Γαλλία και να ξαναγυρίσουν στη χώρα τους.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ποσοστό Ελλήνων γιατρών που πηγαίνουν να εργαστούν σε Γαλλικά Νοσοκομεία, αλλά μετά από ένα χρόνο φεύγουν καθότι λήγει η άδεια που έχουν πάρει από τα κρατικά ή τα ιδιωτικά Νοσοκομεία όπου δούλευαν και τους δεσμεύουν να ξαναγυρίσουν.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι αναγνωρισμένες στη Γαλλία όλες οι ειδικότητες γιατρών στην Ελλάδα, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εργαστούν. Για παράδειγμα δεν αναγνωρίζεται η ειδικότητα του μικροβιολόγου στη Γαλλία (είχαμε πολλούς μικροβιολόγους που ήθελαν να εργαστούν), όπου αντίστοιχα υπάρχει η ειδικότητα του βιολόγου που κάνει κλινική βιολογία.

Επίσης στη Γαλλία έχουμε ειδικότητες που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως γεροντολόγους, επειγοντολόγος κ.α.

Όποιες Ελληνικές ειδικότητες γιατρών δεν υπάρχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας, δεν αναγνωρίζονται, όπως και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο μικροβιολόγος αντίστοιχα αναγνωρίζεται μόνο στο Λουξεμβούργο.

Στη Γαλλία για να ολοκληρώσει κάποιος τις σπουδές του στην Ιατρική χρειάζεται έντεκα χρόνια περίπου και υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός φοιτητών που γίνονται δεκτοί με την προοπτική να τελειώσουν τις σπουδές τους σε έντεκα χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα τεράστιο κενό».

-Ποιες είναι οι αμοιβές των Ελλήνων γιατρών στη Γαλλία;

-«Δεν έχουν καμία σχέση με αυτές της Ελλάδας! Ένας γιατρός σε δημόσιο Νοσοκομείο αμείβεται με 4.000 ευρώ καθαρά τον μήνα, χωρίς τις εφημερίες, η κάθε μία εκ των οποίων αμείβεται με 265 ευρώ και οι τέσσερις είναι υποχρεωτικές. Στον ιδιωτικό τομέα ο μισθός ξεκινά από 10.000 ευρώ καθαρά τον μήνα».

-Τι είναι η ARIME;

«Είναι γαλλική Ένωση για την εύρεση και την εγκατάσταση ευρωπαίων γιατρών στη Γαλλία.

Είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση της οποίας αποστολή είναι η άμεση πρόσληψη, για λογαριασμό δήμων και νοσοκομείων, γιατρών που έχουν αποφοιτήσει από Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Αναλαμβάνει δωρεάν, για κάθε ενδιαφερόμενο γιατρό, όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, όπως: Επιλογή, προσανατολισμό, παρουσίαση, υποχρεωτική εγγραφή στο Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου, μεταφορά με αεροπλάνο, τρένο και διαμονή όταν επισκεφτούν τη Γαλλία, επίδομα μετακόμισης, συμπληρωματική εκπαίδευση στη γαλλική γλώσσα στο Παρίσι, διαπραγμάτευση για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής, συμβουλευτική υπηρεσία και βοήθεια τόσο στην εγκατάσταση όσο και μετά».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass