Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Πλεονασματικός ο ΕΟΠΥΥ»

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2018 15:32

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ενημερώνει γιατρούς και ασφαλισμένους ότι όπως προκύπτει από την 2η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το οικονομικό έτος 2018, ο Οργανισμός έχει πλεόνασμα προς διάθεση από χρήσεις προηγούμενων ετών κατά την 31-12-2017 το ποσό των 534.419.319,28 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανακοίνωση του ΙΣΛ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το πλεόνασμα αυτό έχει δημιουργηθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων και την υποχρηματοδότηση των κωδικών των ιδιωτών γιατρών, αλλά και των υπολοίπων παρόχων (Ιδιωτικές Κλινικές και ΚΑ-Α, Διαγνωστικά, Φυσιοθεραπείες, Ειδική Αγωγή, Φάρμακο κ.ά.), εξαιτίας του clawback και του rebate.

Δεδομένου όμως ότι ο σκοπός του ΕΟΠΥΥ εκ του ιδρυτικού του νόμου δεν είναι η δημιουργία πλεονασμάτων, αλλά η πραγμάτωση των σκοπών κοινωνικής περίθαλψης προς τους ασφαλισμένους, προς τους οποίους πρέπει να επιστρέψει μέσω των παρόχων υγείας το όποιο πλεόνασμα, θα πρέπει κατά την εκτίμησή μας: Να επανεξετασθεί η εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback και rebate), που ενώ θεσπίστηκε αρχικά για το χρονικό διάστημα από 1-1-2013 – 31-12-2015, τροποποιήθηκε και επεκτάθηκε από 1-1-2016 – 31-12-2018. Γι’ αυτό επιβάλλεται άμεσα, όχι μόνον η μείωση του clawback σε ποσοστό 30% κατ’ έτος, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά τουναντίον η πλήρης κατάργησή του, η δε αντιμετώπιση της άσκοπης χρήσης των ιδιωτών παρόχων και η εξοικονόμηση δαπανών στο χώρο της υγείας να γίνει με ηπιότερα μέσα.

Επιχειρείται σήμερα η οργάνωση της ΠΦΥ μέσω ΤΟΜΥ και συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ (σε λίγο θα ακολουθήσει και η πρόσκληση για τις άλλες ειδικότητες) και η ανταπόκριση των γιατρών είναι αισθητά χαμηλή.           Απ’ τη μια μεριά έχουμε έναν πλεονασματικό ΕΟΠΥΥ και απ’ την άλλη “πετάνε ένα ξεροκόμματο” στους γιατρούς και τους καλούν να στελεχώσουν το καταδικασμένο εκ των προτέρων σε αποτυχία εγχείρημά τους. Η αύξηση του κοινωνικού ρόλου του ΕΟΠΥΥ είναι πλέον μονόδρομος, καλύπτοντας όλο και περισσότερες δαπάνες, ιδιαίτερα σε ομάδες με ειδικές ανάγκες», καταλήγει η ανακοίνωση.