ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Σε δημοτικά κτίρια και χώρους της πόλης 29 απινιδωτές

* «Δεν πρέπει να περιμένουμε το ΕΚΑΒ αλλά να είμαστε εμείς αυτοί που ξεκινούν την προσπάθεια επαναφοράς», σημειώνει ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 ΓΣΝ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2018 22:16
Στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου βρίσκεται ο ένας εκ των 29 απινιδωτών Στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου βρίσκεται ο ένας εκ των 29 απινιδωτών

Σε όλα τα δημοτικά κτίρια, στα θέατρα, σε χώρους άθλησης, σε 29 συνολικά σημεία μέσα στην πόλη τοποθετούνται απινιδωτές. Οι Λαρισαίοι θα έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς όταν βρίσκονται για παράδειγμα σε μια πολιτιστική εκδήλωση.

«Για κάθε χώρο έχουν εκπαιδευτεί δύο εργαζόμενοι σε αυτόν, ενώ το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού και των πολιτών», σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΛ Δημήτρης Μπαμπαλής προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να γνωρίζουμε όλοι μας τι πρέπει να κάνουμε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο». Παράλληλα, 4.500 μαθητές έχουν εκπαιδευτεί από το 2016 στην ΚΑΡΠΑ και στη χρήση απινιδωτή.

Η τοποθέτηση των απινιδωτών για την αντιμετώπιση των καρδιακών επεισοδίων εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Η πόλη που μαθαίνει» και στοχεύει στην εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού μέσα στο 2018. Πολλά από τα σημεία που τοποθετήθηκαν οι απινιδωτές είναι αθλητικοί χώροι καθώς είναι απαραίτητοι για τη διεξαγωγή αγώνων, «ήταν ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ν. Λάρισας το οποίο και εισακούστηκε», υπογραμμίζουν από τη δημοτική αρχή.

Τα σημεία που τοποθετήθηκαν οι απινιδωτές είναι στα γήπεδα Μητσιμπόνα, Κουκουλίτσιου – Μουσιάρη, Νεάπολης, Νέας Πολιτείας, Αβέρωφ, Θεσσαλικό, Βιολογικό, Τερψιθέας, Φαλάνης, Γιάννουλης, Ανθούπολης, στο νέο κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας, στη δημοτική πισίνα, στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στον Μύλο του Παππά, στο Δημοτικό Ωδείο, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Αμαξοστάσιο, στο Φυτώριο, στο δημοτικό κτίριο στην οδό Κων. Οικονόμου εξ Οικονόμων (Διεύθυνση Καθαριότητας, Δημοτικής Αστυνομίας κ.ά.), εκκρεμεί στο Πνευματικό Κέντρο Ζιαζιά, τοποθετήθηκε στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο στην Ηρώων Πολυτεχνείου, στα Α’, Β’ και Δ’ ΚΑΠΗ, εκκρεμεί στο Θέατρο ΟΥΗΛ και δύο φορητοί απινιδωτές τοποθετήθηκαν στο πολυιατρείο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου.

Κάθε χρόνο συμβαίνουν χιλιάδες αιφνίδιοι καρδιολογικοί θάνατοι. Ως αιφνίδιος θάνατος χαρακτηρίζεται αυτός που συμβαίνει μέσα σε μισή ώρα από την έναρξη των συμπτωμάτων εκτός χώρου νοσοκομείου. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει ιστορικό καρδιολογικού προβλήματος. Η μάχη για τη ζωή κερδίζεται ή χάνεται στα 3 - 5 πρώτα λεπτά μετά την ανακοπή –όσο διάστημα δηλαδή αντέχει ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο–, χρόνος στον οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με μαλάξεις στο στήθος και τεχνητή αναπνοή, αλλά και απινίδωση. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση απινιδωτών σε κεντρικούς δημόσιους χώρους μια πολύ καλή πρωτοβουλία χωρίς βέβαια να αποκλείουν το θέμα της πρόληψης.

Συντονιστής της ομάδας εκπαίδευσης για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και της χρήσης απινιδωτή είναι ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 ΓΣΝ Χαράλαμπος Παρίσης ο οποίος υποστήριξε με αφορμή το πρόγραμμα ότι «το 2016 ανακοινώθηκε η έκθεση Eureca one, είναι η πρώτη προσπάθεια για την καταγραφή καρδιακών ανακοπών και την επιβίωση μετά από αυτές. Τα νέα δεν ήταν καλά για τη χώρα μας μιας και ήμασταν η τελευταία χώρα από τις 27 που συμμετείχαν σε αυτή την καταγραφή, στην επιστροφή στη ζωή δηλαδή μετά από μια προσπάθεια αναζωογόνησης και μετά από μια καρδιακή ανακοπή. Μερίδιο ευθύνης φέρουμε και εμείς ως γιατροί. Θεωρώ όμως ότι αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι η εκπαίδευση. Γιατί όταν κάποιος είναι εκπαιδευμένος τολμά για να επαναφέρει έναν άνθρωπο στη ζωή, με ΚΑΡΠΑ και χρήση εξωτερικού απινιδωτή. Τότε η επιβίωση είναι μεγαλύτερη και το νευρολογικό υπόλειμμα που θα μείνει πίσω είναι καλύτερο έως μηδενικό. Δεν πρέπει να περιμένουμε το ΕΚΑΒ αλλά να είμαστε εμείς αυτοί που ξεκινούν την προσπάθεια επαναφοράς».

Με αφορμή την τοποθέτηση των απινιδωτών από τον Δήμο Λαρισαίων ο κ. Παρίσης υπογραμμίζει ότι εκτός από την πρόσβαση στον εξοπλισμό οι πολίτες θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι για να τον χρησιμοποιήσουν. Στη Λάρισα από το 2016 έως και σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 4.500 μαθητές σχολείων. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το επίσημο πιστοποιημένο σεμινάριο σε τριάντα μαθητές Γυμνασίου και 30 μαθητές Λυκείου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass