ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Να ενταχθεί η αιμοδοσία στα ελληνικά σχολεία

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2018 22:00

Την αξία του εθελοντισμού στην αιμοδοσία ανέδειξε χθες το τμήμα της Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στη διάρκεια ημερίδας υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διοργάνωσε στο Μουσικό Σχολείο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Πηγή Ζωής.

Η χθεσινή ημερίδα ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη 2018 με κεντρικό σύνθημα: «Να είσαι εκεί για τον Άλλο. Δώσε Αίμα. Μοιράσου τη ζωή» και στόχο τη δυναμική προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών και την ενθάρρυνση όσο περισσότερων ανθρώπων να γίνουν τακτικοί αιμοδότες.

Η καθηγήτρια Ιατρικής των Μεταγγίσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δέσποινα Κυριάκου στην κεντρική ομιλία αναφέρθηκε στην Ιστορία της Αιμοδοσίας από την Προχριστιανική Εποχή και τις αναφορές στον Όμηρο μέχρι και σήμερα με ιδιαίτερες αναφορές στους σταθμούς της σύγχρονης αιμοδοσίας στην Ελλάδα –νόμος για την εθελοντική αιμοδοσία το 1955, απαγόρευση αιμοδοσίας επ’ αμοιβή το 1977, εισαγωγή πλαστικών ασκών μιας χρήσης το 1984 κ.λπ.

Αναφερόμενη στις μεθόδους αποστείρωσης του αίματος η κα Κυριάκου τις έκρινε ανεπαρκείς προς το παρόν αλλά ικανοποιητικές για την αποστείρωση του πλάσματος ενώ μίλησε και για τις κυτταροθεραπείες, οι οποίες αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στην κοσμητική ιατρική και σήμερα στην μεταμόσχευση μυελού οστών.

Για τα συστατικά του αίματος μίλησε η νοσηλεύτρια Αιμοδοσίας ΠΓΝ Λάρισας Ειρήνη Στεργίου επισημαίνοντας πως το αίμα είναι βασικό συστατικό της ζωής, που δεν παράγεται, δεν αντικαθίσταται, δεν αγοράζεται, ούτε πωλείται αλλά μόνο προσφέρεται για να αναδείξει την αξία της προσφοράς του ως θεραπευτικού αγαθού από τον άνθρωπο με τον νοσηλευτή του Αναισθησιολογικού Τμήματος ΠΓΝ Λάρισας Ιωάννη Καραδόντα να αναφέρεται στην ανάγκη αίματος στα χειρουργεία και στις προσπάθειες για την κάλυψή του.

Από την πλευρά της η βιολόγος ΠΓΝ Λάρισας Ερασμία Ρούκα μίλησε για τη σημασία του εθελοντισμού στην ασφάλεια και επάρκεια αίματος σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ασφαλέστερο αίμα επιτυγχάνεται με εθελοντική αιμοδοσία, ιατρική εξέταση και επιλογή του αιμοδότη με βάση ιατρικά κριτήρια που εγγυώνται την καταλληλότητά τoυ ως δότη, εργαστηριακό έλεγχο και εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας στην αιμοδοσία καθώς και αιμοεπαγρύπνησης.

«Η διατήρηση συστηματικών εθελοντών αιμοδοτών αποτελεί το κυριότερο μέσο διασφάλισης τόσο της ασφάλειας όσο και της επάρκειας του αίματος» υποστήριξε η κα Ρούκα για να αναφερθεί στα πλεονεκτήματα του εθελοντικού αίματος στα οποία μεταξύ άλλων εντάσσεται και η συνεχής παρακολούθηση της υγείας του αιμοδότη.

Στη μεταμόσχευση «Μυελού Οστών» αναφέρθηκε η ειδική Αιματολόγος Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία κα Καλλιόπη Ζησάκη, η οποία στην ομιλία της ανέλυσε την παγκόσμια και ελληνική πραγματικότητα χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική την εγγραφή των Ελλήνων στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών καθώς η κοινή καταγωγή αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης συμβατού δότη για ένα Έλληνα ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση.

Στη διάρκεια της ομιλίας της έκανε εκτενείς αναφορές στη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και μυελού των οστών αλλά και στους συμβατούς δότες αναλύοντας τους δύο τρόπους συλλογής του μοσχεύματος – η συλλογή κυττάρων από το περιφερειακό αίμα που εμφανίζεται ο πλέον διαδεδομένος τρόπος και ο παραδοσιακός τρόπος λήψης με παρακέντηση στα οστά της λεκάνης υπό γενική αναισθησία- τους οποίους χαρακτήρισε ακίνδυνους για τον δότη.

Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το μήνυμα της πανανθρώπινης αλληλεγγύης για την εθελοντική αιμοδοσία έστειλε στον χαιρετισμό της προς τους εθελοντές αιμοδότες η νοσηλεύτρια Αιμοδοσίας ΠΓΝ Λάρισας Δέσποινα Κιουτσούκουστα προτείνοντας να μπει η εθελοντική αιμοδοσία στα σχολεία ώστε στα 18 οι Έλληνες να προσφέρουν συνειδητά στον συνάνθρωπο.

«Είναι σημαντικές οι δυνατότητες του σχολείου στη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και στην καλλιέργεια της αιμοδοσιακής συνείδησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση των παιδιών» είπε χαρακτηριστικά η κα Κιουτσούκουστα για να συνεχίσει: «Να μπει επιτέλους η εθελοντική αιμοδοσία στα σχολεία μας. Να γίνουν οικείες , η έννοια της αιμοδοσίας και η διαδικασία της, από μικρή ηλικία ώστε στα 18 να είναι έτοιμοι συνειδητοποιημένοι πολίτες που θα προσφέρουν στην κοινωνία και στον συνάνθρωπό τους. Τον έφηβο με τους προβληματισμούς του και τις αναζητήσεις του δεν χρειάζεται μόνο να τον πληροφορήσουμε αλλά το κυριότερο να τον συγκινήσουμε. Ο έφηβος αναζητά πρότυπα και μέσα από αυτά τον ίδιο του τον εαυτό. Η προσφορά αίματος και ο ρόλος του εθελοντή αιμοδότη μπορούν να αποτελέσουν για τον έφηβο το ζητούμενο ιδεολογικό πρότυπο. Αλλά και ο διστακτικός και αναποφάσιστος ενήλικας έχει ανάγκη από ενημέρωση ώστε να ξεπεράσει τον φόβο και την προκατάληψη. Η άγνοια φέρνει τον φόβο και η παραπληροφόρηση την προκατάληψη. Εκείνος που αναλαμβάνει το έργο της ενημέρωσης πρέπει να πιστεύει βαθιά στην ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Εμείς οι Έλληνες είμαστε φιλότιμοι και αλτρουιστές, αρκεί να πειστούμε».

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα, που επιμελήθηκε και εκτέλεσε μουσικό σύνολο του σχολείου.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass