META TIΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ε.Μ.Π. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΑΖΗ

Στις καλένδες το κέντρο CERN για τον καρκίνο στη Λάρισα

* Για «ανώριμο εγχείρημα» κάνει λόγο ο αν. υπουργός κ. Φωτάκης *Νευρικός κλονισμός στη Θεσσαλία για την ακύρωση πολύχρονων προσπαθειών *Η έκρηξη του καθηγητή κ. Μαλίζου *Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζητούν οι βουλευτές Μάξ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2018 22:00
«Ανώριμο εγχείρημα» χαρακτηρίζει το Κέντρο Αντιμετώπισης του Καρκίνου ο αν. υπ. Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κ. Φωτάκης «Ανώριμο εγχείρημα» χαρακτηρίζει το Κέντρο Αντιμετώπισης του Καρκίνου ο αν. υπ. Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κ. Φωτάκης

Στις καλένδες φαίνεται να παραπέμπεται πλέον το σχέδιο των τοπικών φορέων για δημιουργία Κέντρου Αντιμετώπισης του Καρκίνου, με ακτινοβολία πρωτονίων μέσω του ερευνητικού κέντρου CERN, μετά την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στην κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία South Eastern Europe, για την ενίσχυσή τους σε θέματα υψηλής τεχνολογίας απέχοντας από τη διεκδίκηση σημαντικών τεχνολογικών υποδομών.

Την απουσία της χώρας μας από τη διεκδίκηση της Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του CERN, αποκάλυψε ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, κ. Ευάγγελος Γαζής, με δηλώσεις του σε αθηναϊκή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κ. Φωτάκη που χαρακτήρισε την ενδεχόμενη δημιουργία κέντρου πρωτονικής θεραπείας στην Ελλάδα «ανώριμο εγχείρημα στην παρούσα φάση», επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς με δηλώσεις του τον κ. Γαζή για «αντιδεοντολογικές και αντιεπιστημονικές πιέσεις» και «εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών που υποκινούνται από ιδιοτελή κίνητρα».

Ωστόσο η δήλωση του κ. Φωτάκη περί «ανώριμου εγχειρήματος» αποτελεί σαφή παραδοχή για την απόσυρση διεκδίκησης του Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας προκαλώντας στη Λάρισα και τη Θεσσαλία νευρικό κλονισμό καθώς ακυρώνει μια σημαντική πολυετή προσπάθεια για δημιουργία Κέντρου ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του καρκίνου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρουσιάστηκε ακόμα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο παραγωγικό συνέδριο της Θεσσαλίας το φθινόπωρο του 2017.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής, η χώρα μας αρνήθηκε να διεκδικήσει την εγκατάσταση και αρκέστηκε στον ρόλο του παρατηρητή αφήνοντας Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο να διεκδικούν το έργο! Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, τον Οκτώβριο του 2017, δημιουργήθηκε στο CERN μια κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», προκειμένου να ενισχυθούν οι βαλκανικές χώρες σε θέματα υψηλής τεχνολογίας και κυρίως με την ανάπτυξη επιταχυντικού συστήματος για τη θεραπεία του καρκίνου με δέσμη πρωτονίων ή άλλων ιόντων, η οποία έχει αποβεί σωτήρια για τη θεραπεία των ασθενών. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε αυτή την κίνηση συνεργασίας από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας που δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της και παραμένει παρατηρητής! Γενική γραμματέας της ΓΓΕΤ είναι η Ματρώνα Κυπριανίδου, με εποπτεύοντα, τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη.

Η συγκεκριμένη μονάδα είναι ένα καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους, αφού «χτυπά» τον όγκο «στην καρδιά του», καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς, ενώ αφήνει άθικτα τα, γύρω από τον όγκο, υγιή κύτταρα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΩΤΑΚΗ

Απαντώντας στις δηλώσεις του καθηγητή, που κατέκλυσαν χθες τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης σε μακροσκελή δήλωσή του επισημαίνει πως το υψηλό κόστος της επένδυσης σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου, καθιστά την ανάπτυξη ενός κέντρου θεραπείας στην Ελλάδα, εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση – ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι στις συνήθεις και κατά πολύ οικονομικότερες ακτινοθεραπείες έχουν ήδη σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στον περιορισμό των παρενεργειών.

«Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο καθώς αφορά την έρευνα και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην Υγεία, τομέα υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο που έμπρακτα προωθεί την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών, όπως η Εμβληματική Δράση για τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας με έμφαση στην Ογκολογία» συνεχίζει ο κ. Φωτάκης για να επικρίνει δριμύτατα τον κ. Γαζή για τις δηλώσεις του θεωρώντας ότι «τέτοιου είδους πιέσεις για τη διαμόρφωση επιστημονικών επιλογών, μέσω της δημιουργίας θορύβου στον Τύπο, είναι όχι μόνο αντιδεοντολογικές και αντιεπιστημονικές, αλλά συχνά υποκρύπτουν τακτικισμούς εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών που υποκινούνται από ιδιοτελή κίνητρα».

Προηγουμένως πάντως ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα από την αρχή της συζήτησης για την ενδεχόμενη εγκατάσταση της υποδομής στο Μαυροβούνιο, παρακολουθεί στενά το εγχείρημα και συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις στο πλαίσιο καλής γειτονίας και περιφερειακού συντονισμού για να τονίσει ότι το απαιτούμενο κόστος εγκατάστασης επιχειρείται να προέλθει από ειδικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απευθύνονται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί.

ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΚΛΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Οι δυσμενείς εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία του Κέντρου ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του καρκίνου στη Λάρισα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκαλεί ήδη νευρικό κλονισμό στους τοπικούς φορείς, καθώς φαίνεται να ακυρώνεται μια πολύχρονη προσπάθεια για την προώθηση του σχεδιασμού.

Όπως ανάφερε χθες το βράδυ ο κ. Αγοραστός η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε τη σχετική μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πήγε δύο φορές στις εγκαταστάσεις του CERN παρουσία της τότε υφυπουργού Υγείας κ. Ζέττας Μακρή, ο τότε υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης είχε προκρίνει τη Λάρισα για τη δημιουργία του Κέντρου, ενώ είχε υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN.

Παράλληλα, βρέθηκε χώρος στο Μεζούρλο για την κατασκευή του Κέντρου, αναπτύχθηκε συνεργασία με τον κ. Γαζή και τον Δημόκριτο, ενώ έχει δεσμευθεί κονδύλι της τάξεως των 8-10 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή.

«Την πρότασή μας την παρουσιάσαμε στο αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χωρίς να υπάρξει αντίδραση, ούτε όμως και δέσμευση…» υπογράμμισε στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας για να προσθέσει «δυστυχώς ακόμα περιμένουμε την ανταπόκριση της κυβέρνησης…».

«ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΕΖΙΛΙ»

Για «διεθνές ρεζίλι της χώρας» έκανε λόγο αργά χθες το βράδυ από την Αθήνα που βρίσκεται και ο καθηγητής Ορθοπαιδικής και πρωτεργάτης της διεκδίκησης και προώθησης της πρότασης για το Κέντρο, Κώστας Μαλίζος, και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Κ. Φωτάκη υπήρξε λακωνικός: «Ο αναπληρωτής υπουργός ή έχει άγνοια ή προσποιείται άγνοια!».

Ο ίδιος αναμένεται να θέσει το θέμα σήμερα στη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, παρότι δεν εντάσσεται στα θέματα της αρμοδιότητάς του καθώς και με άλλα κυβερνητικά στελέχη, ενώ προανήγγειλε μακροσκελή ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας τις προσεχείς ημέρες, την ώρα που από χθες το βράδυ παρατηρείται στη Λάρισα έντονη κινητικότητα για την ανάληψη πρωτοβουλιών σε κάθε κατεύθυνση παρά την αρνητική στάση τόσο του κ. Φωτάκη όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εξηγήσεις γιατί δεν προχωρά η δημιουργία Αντικαρκινικού Κέντρου στη Λάρισα και γιατί απορρίφθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα του CERN για μονάδα ακτινοβολίας καρκινικών όγκων, ζητά ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τους αρμόδιους υπουργούς, μετά από καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι «μόλις τον Οκτώβριο του 2017, παρόντος και του ιδίου του πρωθυπουργού, στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας όσο και ο δήμαρχος Λαρισαίων στις ομιλίες τους είχαν αναδείξει την ανάγκη δημιουργίας ενός καινοτόμου ογκολογικού κέντρου, που θα πρωτοπορεί σε εθνικό και όχι μόνο επίπεδο στη μάχη ενάντια στον καρκίνο, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της είχε βάλει ταφόπλακα σε αυτούς τα σχέδια» και ρωτά τον υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τις προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και των επιστημονικών φορέων; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Αν όχι, ποιος είναι ο λόγος που έχει παγώσει;

Εξηγήσεις για την αποχώρηση της Ελλάδας από τη διεκδίκηση εγκατάστασης μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων ζητά και ο έτερος βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας με την κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου τον οποίο καλεί να αναθεωρήσει την κυβερνητική απόφαση να αρνηθεί τη διεκδίκηση εγκατάστασης θεραπευτικού κέντρου για τον καρκίνο με τη χρήση πρωτονίων, σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο CERN καθώς «στερεί από τη Λάρισα και την Κεντρική Ελλάδα, γενικότερα, τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και τους κατοίκους της, ακυρώνοντας επί της ουσίας την προσπάθεια του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, που είχε δρομολογήσει τη διεκδίκηση του κορυφαίου ερευνητικού κέντρου».

Υπενθυμίζεται ότι ερώτηση σχετική με την ελληνική άρνηση να διεκδικήσει την κατασκευή μεγάλων τεχνολογικών υποδομών επιταχυντικών συστημάτων είχαν καταθέσει πριν τρεις περίπου εβδομάδες οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ζητώντας από τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας αν προτίθενται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκηση της υποδομής αυτής, τη στιγμή μάλιστα που στα προγράμματα αυτά ανάπτυξης επιταχυντικών συστημάτων του CERN συμμετέχει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – ΕΜΠ, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χωρίς να παραγνωρίζεται η εμπειρία και τεχνογνωσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass