ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ CERN

Αντικαρκινικό Κέντρο μέσω ΕΣΥ στη Λάρισα

* Μετά τον γραμμικό επιταχυντή, διαγνωστικό μηχάνημα PET SCAN μέσω του Ιδρύματος Νιάρχου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο * Εξηγήσεις από τον υπουργό Παιδείας και απαντήσεις για το Αντικαρκινικό Κέντρο ζητά ο Κ. Μπαργιώτας

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2018 22:02
Διαγνωστικό PET SCAN μέσω του Ιδρύματος Νιάρχου πολύ πιθανό να αποκτήσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (φωτ. αρχείου) Διαγνωστικό PET SCAN μέσω του Ιδρύματος Νιάρχου πολύ πιθανό να αποκτήσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (φωτ. αρχείου)

Η εγκατάλειψη του σχεδίου για τη δημιουργία Αντικαρκινικού Κέντρου στη Λάρισα, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί πρόταση του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στην τοπική κοινωνία.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Κώστας Μπαργιώτας με νέα ερώτηση στη Βουλή, μετά τις διαδοχικές ερωτήσεις των Λαρισαίων βουλευτών Χρήστου Κέλλα και Μάξιμου Χαρακόπουλου, αλλά και του ομοϊδεάτη του Γιάννη Μανιάτη, ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων γιατί η κυβέρνηση αγνοεί τη μελέτη της Ιατρικής Σχολής της Λάρισας για την κατασκευή του Κέντρου, καθώς και απάντηση στο ερώτημα αν θα προχωρήσει και πότε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία του Αντικαρκινικού Κέντρου στη Λάρισα.

Την ίδια ώρα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνοντας στην αντιπαράθεση, που ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του καθηγητή ΕΜΠ Ευάγγελου Γαζή, εμφανίζεται να στηρίζει την προοπτική ενός Αντικαρκινικού ή Ογκολογικού Κέντρου στη Θεσσαλία μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας με βελτιωμένες υποδομές και μεταφορά όλων των υπαρχουσών δομών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών.

Η αντιπρόταση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει εμμέσως πλην σαφώς επιφυλακτικά και με σκεπτικισμό την προοπτική του Αντικαρκινικού Κέντρου του CERN λόγω κόστους και λειτουργικότητας, ενώ αντιπαραθέτει για την κάλυψη αναγκών των καρκινοπαθών τον γραμμικό επιταχυντή, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, που βρίσκεται από πέρυσι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Ενώ ο υπεύθυνος υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Γιάννης Καρυπίδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης των υποδομών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με σύγχρονο διαγνωστικό μηχάνημα PET SCAN. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, για το συγκεκριμένο μηχάνημα οι συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και είναι μία από τις 7 συνολικά εξειδικευμένες μονάδες, που θα διατεθούν από το Ιδρυμα Νιάρχος σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συναινεί με την ιδέα της βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτό όμως πρέπει να γίνει συντεταγμένα με σχετικές μελέτες από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας», σημειώνει με δήλωσή του στην «Ε» ο κ. Καρυπίδης για να συνεχίσει: «Για τη συγκεκριμένη πρόταση πρέπει να συνεκτιμηθεί το πολύ υψηλό κόστος, το πειραματικό ακόμα στάδιο εφαρμογών που έχει, όπως επίσης και η μελλοντική του επιβίωση που θα προκύψει από εμπεριστατωμένες μελέτες αρμοδίων. Φυσικά όλα αυτά πρέπει να υποβληθούν στο αρμόδιο Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας».

Με τον υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας να καταλήγει: «Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έχει εξοπλιστεί από το 2017 με έναν υπερσύγχρονο γραμμικό επιταχυντή αξίας 2,2 εκατ. ευρώ, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, και υπάρχει πιθανή συνέχεια με την προμήθεια σύγχρονου διαγνωστικού μηχανήματος PET SCAN.

Στόχος μας είναι η δημιουργία Αντικαρκινικού Κέντρου δημόσιου χαρακτήρα στη λογική της εξυπηρέτησης αναγκών των πολιτών κάτω από την ομπρέλα του ΕΣΥ. Ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα είναι σήμερα πιο αναγκαίος από ποτέ και η ορθολογική διαχείριση των πόρων είναι κλειδί για την επιτυχία του συστήματος υγείας».

Η δήλωση του υπεύθυνου υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, ο οποίος σε σύντομο ενημερωτικό του σημείωμα προς τους δημοσιογράφους για την ενδεχόμενη δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας στη Θεσσαλία σημείωσε πως σε επόμενο στάδιο θα ήταν δυνατόν να εξετασθεί η ένταξη της πρωτονικής θεραπείας στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά με στέρεες βάσεις ενόψει των επερχόμενων τεχνολογικών εξελίξεων που θα μειώσουν σημαντικά τα κόστη κατασκευής και λειτουργίας, εφόσον αναπτυχθεί σχετική τεχνολογία και διευρυνθεί το εύρος των θεραπευτικών εφαρμογών της τεχνικής σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Παντελώς ακατανόητη και αναιτιολόγητη χαρακτηρίζει την απόρριψη πρότασης του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Μπαργιώτας με νέα ερώτησή του με την οποία μεταφέρει το κλίμα στη Θεσσαλία, καθώς μετά τις εξελίξεις ακυρώνεται η πολυετής προσπάθεια για τη δημιουργία ολοκληρωμένου ογκολογικού κέντρου με επίκεντρο την ανδρονική θεραπεία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση αν προχωρήσει και πότε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία του Αντικαρκινικού Κέντρου στη Λάρισα.

Όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο Λαρισαίος βουλευτής, αφού προηγουμένως αναφέρεται στις δηλώσεις του καθηγητή κ. Γαζή και τις διαψεύσεις της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας «Στη Θεσσαλία έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ακυρώνεται μια πολυετής προσπάθεια για τη δημιουργία ολοκληρωμένου ογκολογικού κέντρου με επίκεντρο την ανδρονική θεραπεία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η μελέτη που αναφέρει ο κ. Γαζής εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια. Επίσης, είχε εξασφαλισθεί οικόπεδο, έχει δεσμευθεί κονδύλι από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 8-10 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και είχε υπογραφεί και Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN».

«Επειδή ο εκσυγχρονισμός του χώρου της δημόσιας υγείας με την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το CERN είναι διαρκές ζητούμενο και επειδή το συγκεκριμένο έργο θα αναβαθμίσει αισθητά τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία» υπογραμμίζει ο κ. Μπαργιώτας ερωτά τον υπουργό Παιδείας:

«1) Γιατί αρνήθηκε η Ελλάδα να διεκδικήσει την εγκατάσταση και αρκέστηκε στον ρόλο του παρατηρητή;

2) Γιατί δηλώσατε ότι «δεν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας», όταν υπάρχει μελέτη και μάλιστα από το 2014 και δέσμευση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή;

3) Αγνοείτε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN;

4) Θα προχωρήσετε και πότε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία του αντικαρκινικού κέντρου στη Λάρισα;».

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass