Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ CERN:

Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα του αντικαρκινικού κέντρου

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2018 16:46

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για την οικονομική βιωσιμότητα του αντικαρκινικού κέντρου, το κόστος της εγκατάστασης και μια οικονομικοτεχνική μελέτη που θα στηρίξει τη σκοπιμότητα του έργου, αναφέρει η κομματική οργάνωση Λάρισας με αφορμή την αντιπαράθεση για το αντικαρκινικό κέντρο με πρωτόνια μέσω CERN και με ανακοίνωσή του τονίζει ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να απορρίψει ή να υιοθετήσει την πρόταση αλλά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον διάλογο που άνοιξε στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε.

Όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του: «Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση αρμόδιων τοπικών παραγόντων να διευκρινίσει τη θέση του για την προοπτική να μη διεκδικήσει η χώρα την απόκτηση και εγκατάσταση καινοτόμου μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων στη Λάρισα, δηλώνει εκ προοιμίου ότι δεν προσχωρεί άκριτα στην υιοθέτηση της κυβερνητικής θέσης, πριν διαμορφώσει άποψη με βάση τα επιστημονικά και οικονομικά δεδομένα.

Δεν μας απασχολεί η πάση θυσία στήριξη κάθε κυβερνητικής επιλογής, ούτε φυσικά παρασυρόμαστε από τον αντικυβερνητικό θόρυβο που αφορά στην επιφύλαξη κυβερνητικών στελεχών απέναντι στην επένδυση. Μ’ αυτή τη λογική, δεν συντασσόμαστε άκριτα με τη διεκδίκηση της εγκατάστασης του συγκεκριμένου αντικαρκινικού κέντρου με όρους τοπικιστικούς. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, πράγμα που δεν μας επιτρέπει να γίνουμε λαϊκιστές για λόγους άγρας ψήφων.

Μας προβληματίζει ωστόσο η αντιπολιτευτική πρεμούρα βουλευτών της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, καθώς και του περιφερειάρχη, να συνταχθούν με τις αιτιάσεις του καθηγητή σωματιδιακής φυσικής του ΕΜΠ Ευάγγελου Γαζή για άρνηση της Ελλάδας σε επένδυση κατά του καρκίνου από το CERN. Μας απασχολεί το γεγονός ότι οι προαναφερθέντες αρμόδιοι δεν ενδιαφέρθηκαν να ενημερώσουν τον λαό της Θεσσαλίας ότι «δεν πρόκειται για κάποια επένδυση που θα έκανε το CERN στην Ελλάδα, ούτε για δωρεάν παραχώρηση εξοπλισμού», όπως εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ερευνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, Κ. Φουντάς.

Περιμέναμε από τον περιφερειάρχη, τουλάχιστον, ν΄ αναφερθεί σε όλες τις πτυχές του προβλήματος, πριν καταλήξει στη θέση ότι λείπει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για τη δημιουργία του συγκεκριμένου αντικαρκινικού κέντρου. Όταν εγκαλείται ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ για σιγή ιχθύος, έχουν στο μυαλό τους οι επικριτές του την άποψη ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για όλες τις πτυχές του προβλήματος; Για παράδειγμα: πριν διαμορφώσουμε άποψη δεν δικαιούμασταν να γνωρίζουμε ότι η «ακτινοθεραπεία καρκινικών όγκων με δέσμες πρωτονίων βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, καθώς τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία διεξάγονται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε ειδικά κέντρα, με κόστος που αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι οργανισμοί που τις διεξάγουν» όπως δήλωσε ο Γ. Δούνεσης, διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Δημόκριτου;

Από τη μεριά μας, μας ενδιαφέρει η οικονομική βιωσιμότητα του αντικαρκινικού κέντρου, το κόστος της εγκατάστασης και μια οικονομικοτεχνική μελέτη που θα στηρίξει τη σκοπιμότητα του έργου. Προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να απορρίψουμε ή να υιοθετήσουμε την πρόταση. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον διάλογο που άνοιξε στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε.

Τέλος, για την ενημέρωση των πολιτών, όλες οι αναπτυξιακές προτάσεις εξετάζονται από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ με ανοιχτό μυαλό. Περιμένουμε να κάνουν το ίδιο και οι αντιπολιτευόμενοι την κυβέρνηση φορείς» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.

Σχετικά Άρθρα