Δεν υπάρχει πρόθεση επένδυσης από CERN

... Αλλά εξετάζουμε σοβαρά την προοπτική Ογκολογικού Κέντρου δηλώνουν Γαβρόγλου - Φωτάκης στην «ΕτΔ»

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2018 22:30
Η δημιουργία ενός Ογκολογικού Κέντρου δεν συνδέεται αναγκαστικά με την πρωτονική θεραπεία, δηλώνει στην «ΕτΔ» ο αν. υπουργός Παιδείας κ. Κ. Φωτάκης Η δημιουργία ενός Ογκολογικού Κέντρου δεν συνδέεται αναγκαστικά με την πρωτονική θεραπεία, δηλώνει στην «ΕτΔ» ο αν. υπουργός Παιδείας κ. Κ. Φωτάκης

Την προοπτική ίδρυσης ενός Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα συζητά και εξετάζει σοβαρά η Κυβέρνηση, αποσυνδέοντάς την ωστόσο από τις συζητήσεις που αφορούν στο CERN, όπως δηλώνει κατηγορηματικά στην «ΕτΔ» η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Την ίδια στιγμή οι κ. υπουργοί, Γαβρόγλου και Φωτάκης τονίζουν ότι βρίσκονται στην ίδια γραμμή, απορρίπτουν τη συζήτηση ζητημάτων που άπτονται της εγκυρότητας και αποτελεσματικότητας των τεχνικών θεραπείας μέσω των ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι είναι αντικείμενο συζήτησης αποκλειστικά της επιστημονικής κοινότητας και εμφανίζονται απόλυτα θετικοί στην εξέταση της πρότασης ίδρυσης ενός Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα, που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύνολο των πολιτών της περιοχής στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά αυτό, όπως δηλώνουν, δεν προϋποθέτει το CERN. Επισημαίνεται επίσης ότι για όποια κίνηση πραγματοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση θα απαιτηθούν συζητήσεις και με άλλα υπουργεία.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου δηλώνει στην «ΕτΔ» ότι: «Στη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας πριν λίγες μέρες με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπροσωπεία του Ιατρικού Τμήματος συζητήθηκε αναλυτικά και η προοπτική ίδρυσης ενός Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα. Αποφασίστηκε η πρόταση αυτή να σταλεί στο Υπουργείο μαζί με την πρόταση για τις προοπτικές του Πανεπιστημίου την επόμενη δεκαετία με την ίδρυση νέων Τμημάτων και Σχολών. Για την υλοποίηση του Κέντρου θα απαιτηθούν συζητήσεις και με άλλα Υπουργεία. Με όλα τα παραπάνω συμφώνησαν οι καθηγητές που συμμετείχαν στη συζήτηση. Οι επισημάνσεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Φωτάκη με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο, μιας και θέματα της εγκυρότητας και αποτελεσματικότητας των τεχνικών θεραπείας αποτελούν αντικείμενο συζήτησης αποκλειστικά της επιστημονικής κοινότητας. Πάντως όσα αναφέρονται για το CERN ούτε συζητήθηκαν ούτε και αποτελούν μέρος του προβληματισμού για την ίδρυση του Κέντρου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Φωτάκης, από την πλευρά του, μιλώντας στην «ΕτΔ» αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σχετικά με σημερινές αναφορές στα ΜΜΕ για το θέμα της εγκατάστασης υποδομής πρωτονίων για θεραπεία καρκίνου στη Λάρισα έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:

1. Ουδεμία πρόθεση επένδυσης, παροχής εξοπλισμού ή οιασδήποτε οικονομικής δέσμευσης υπάρχει από το CERN για ένα τέτοιο εγχείρημα.

2. Η ανάπτυξη επιστημονικών επιχειρημάτων διά του Τύπου όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της τεχνικής είναι αντιδεοντολογική. Στο Υπουργείο είμαστε σαφώς ανοιχτοί για οποιαδήποτε συζήτηση, εφόσον υποβληθεί γραπτή και τεκμηριωμένη επιστημονική και οικονομοτεχνική πρόταση.

3. Η δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα με αιχμή την Ιατρική Σχολή είναι κατά τη γνώμη μας μια θετική προοπτική και θα αποτελούσε σοβαρό βήμα για την αναβάθμιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα της ογκολογίας. Επίσης, θα μπορούσε να συνεισφέρει στη βελτίωση της πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου με υπηρεσίες που θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Το τελευταίο βέβαια αφορά στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο. Η δημιουργία ενός Ογκολογικού Κέντρου όμως, δεν συνδέεται αναγκαστικά με την πρωτονική θεραπεία.

4. Υπάρχει πλήρης συντονισμός και εναρμόνιση με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τα παραπάνω θέματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass