Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμείς αναζητούμε λύσεις, εκείνοι απλά καταγγέλλουν…

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ:

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2018 15:16

Γιατροί υπάρχουν, ειδικευόμενοι λείπουν, αλλά αυτή είναι μια εγγενής αδυναμία των Νοσοκομείων, αφού δεν τους επιλέγουν οι διοικήσεις τους.

Σ΄αυτή τη φράση συνοψίζεται η απάντηση της διοίκησης των Νοσοκομείων της Λάρισας, στην καταγγελία του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού που έκανε λόγο για τραγικές ελλείψεις ζητώντας τη στελέχωση του με επικουρικούς γιατρούς.

Η ανακοίνωση – απάντηση στην οποία αναλύονται και οι ενέργειες της διοίκησης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, έχει ως εξής:

«Σε απάντηση δημοσιεύματος πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Ελευθερία» με τίτλο «Ζητούν εδώ και τώρα προσλήψεις» στο Ακτινοδιαγνωστικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, για την αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνουμε τα εξής:

1ον Στο Ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο υπηρετούν 2 καθηγητές, 2 αναπληρωτές καθηγητές, 1 επίκουρος καθηγητής (5 Πανεπιστημιακοί) και 6 ιατροί ΕΣΥ και 1 ιατρό ΕΣΥ σε προσωποπαγή θέση. Συνολικά υπηρετούν 5 μέλη ΔΕΠ + 7 ιατροί ΕΣΥ = 12 ειδικοί ιατροί, μόνιμοι. Συνεπώς η καταγγελία για «τραγικό έλλειμμα» είναι επιεικώς υπερβολική.

2ον Σε ό,τι αφορά στους ειδικευόμενους, υπηρετούν πέντε (5) και πράγματι είναι λίγοι στις 11 θέσεις που προβλέπονται, όμως τους ειδικευόμενους δεν τους επιλέγει η διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι ιατροί επιλέγουν πού θέλουν να ειδικευτούν. Είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά Νοσοκομεία της χώρας, με εξαίρεση όσες κλινικές και εργαστήρια θεωρούν οι υποψήφιοι ειδικευόμενοι ελκυστικά, εκεί έχουν ακόμα λίστα αναμονής…

3ον Οι ενέργειες της διοίκησης του Νοσοκομείου, στην οποία στρέφουν τα βέλη οι καταγγέλλοντες, ακριβώς επειδή αναγνωρίζει το πρόβλημα της έντονης ζήτησης εξετάσεων σε συνδυασμό με το πλήθος των απεικονιστικών μηχανημάτων, αποφάσισε:

Α) Τη διερεύνηση μετακίνησης ακτινολόγου από άλλες μονάδες για άμεση ανακούφιση του προβλήματος, λόγω αντιδράσεων δεν απέδωσε.

Β) Την άμεση πρόσληψη ενός επικουρικού ειδικού ακτινολόγου, είναι σε φάση διορισμού.

γ) Υπέβαλε αίτημα στο Υπουργείο Υγείας για έγκριση τακτικής πρόσληψης δύο μόνιμων ακτινολόγων.

4ον Διοικήσεις Νοσοκομείου και 5ης ΥΠΕ με το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία δύο χρόνια εξασφάλισαν μόνο για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο 33 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, αναλυτικά 16 θέσεις το έτος 2016, εξ αυτών 1 ΕΒ ακτινολόγος τον οποίο και προσέλαβε από τις αρχές του 2017, χρονιά προκήρυξης άλλων 7 θέσεων, ενώ για το 2018 είναι σε εξέλιξη δέκα (10) θέσεις ειδικών ιατρών, οι 8 εξ αυτών για τη νεοϊδρυθείσα κλινική Επείγουσας Ιατρικής και τα ΤΕΠ. Και έπεται συνέχεια στις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Τέλος, η διοίκηση του Νοσοκομείου ζήτησε από τους ιατρούς του ακτινολογικού για λίγο καιρό, να αυξήσουν από 4 εφημερίες που κάνουν κάθε μήνα σε 6, εξασφαλίζοντας την πληρωμή τους από ίδιους πόρους. Αντί άλλης απάντησης ήλθε η μακροσκελής καταγγελία κάνοντας κατάχρηση της φιλοξενίας της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας.

Τα συμπεράσματα στην κρίση των πολιτών και αναγνωστών…».