Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fast Track «λίφτινγκ» στα επείγοντα του ΓΝΛ

* ΜΕ ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ, ΕΞΕΤΑΣΤΗΡΙΑ «ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΑΧΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΜΕ 7 ΚΡΕΒΒΑΤΙΑ

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2018 22:16

 «Πράσινο φως» για την αναδιοργάνωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας έδωσε η διοίκηση των δύο νοσοκομείων. Η σχετική απόφαση οδεύει προς υλοποίηση και με στόχο οι νέοι χώροι να διαμορφωθούν και να παραδοθούν για χρήση στους Λαρισαίους πολίτες στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Το θέμα συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου ενημερώθηκαν για λεπτομέρειες της έρευνας της Ομάδας Εργασίας –αντίστοιχη έρευνα διεξήχθη και για τα επείγοντα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου- καθώς και της μελέτης των τεχνικών υπηρεσιών για την αναδιαμόρφωση των χώρων.

Είχε προηγηθεί έγκριση της 5ης ΥΠΕ για την προώθηση των παρεμβάσεων προκειμένου να καταστούν οι χώροι λειτουργικοί και να μειωθεί ο χρόνος εξυπηρέτησης των ασθενών μέσα σε ένα περισσότερο ελκυστικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα η διοίκηση των δύο νοσοκομείων να εγκρίνει την εισήγηση του διοικητή κ. Παν. Νάνου για τη διενέργεια δημόσιου ηλεκτρονικού ανοιχτού διαγωνισμού για την αναμόρφωση του ΤΕΠ συνολικού προϋπολογισμού 85 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του νοσοκομείου με τον επανασχεδιασμό των χώρων δημιουργούνται τρεις ζώνες. Η πρώτη περιλαμβάνει τον χώρο υποδοχής-καταγραφής, την αναμονή, τον χώρο διαλογής-Fast Track ιατρείο καθώς και το γκισέ υποδοχής-γραμματειακής υποστήριξης. Η δεύτερη ζώνη περιλαμβάνει τους χώρους εξέτασης και παροχής νοσηλευτικής φροντίδας, τη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας 7 κλινών ενώ η τρίτη περιλαμβάνει Βοηθητικούς χώρους και χώρους ανάπαυσης του προσωπικού.

Ο χώρος αναμονής επιφάνειας 31 μ2 περίπου, θα λειτουργεί στον χώρο που βρίσκεται τώρα η βραχεία νοσηλεία. Θα είναι ένας ανοικτός χώρος άμεσης οπτικής επικοινωνίας με τη γραμματεία και τον χώρο διαλογής, που θα επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση/ενημέρωση των ασθενών και των συγγενών τους.

Η περιοχή αναμονής για παιδιά-ασθενείς αποτελεί ξεχωριστή περιοχή και θα διαμορφωθεί έξω από τον χώρο της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας όπου θα βρίσκεται και το παιδιατρικό εξεταστήριο-ιατρείο.

Για την εκτίμηση της κατάστασης των ασθενών και τη διαβάθμιση του επείγοντος, προβλέπεται κοντά στις δύο εισόδους του ΤΕΠ, ειδικά διαμορφωμένος χώρος διαλογής- Fasttrack ιατρείο επιφάνειας 40μ2 περίπου, με δυνατότητα εξέτασης τεσσάρων ασθενών. Παράλληλα, ένας πάγκος υποδοχής με 2 θέσεις εξυπηρέτησης, θα χρησιμοποιείται για την καταγραφή των στοιχείων των προσερχόμενων πριν ή και μετά τη διαδικασία της διαλογής. Επιπλέον αποφασίστηκε η επικοινωνία του πίσω μέρους της διαλογής, με τον κεντρικό πυρήνα του τμήματος, επιτρέποντας στους ασθενείς υψηλής προτεραιότητας, να διέρχονται στον κεντρικό πυρήνα του τμήματος, χωρίς να μπαίνουν ξανά στην περιοχή της υποδοχής.

Απέναντι, στον χώρο διαλογής και αμέσως μετά την είσοδο του ΤΕΠ, έχει σχεδιαστεί ο χώρος υποδοχής και καταγραφής των στοιχείων του ασθενή, δηλαδή η γραμματεία του τμήματος (επιφάνειας 10μ2 περίπου), που θα διαθέτει 2 θέσεις εργασίας.

Οι χώροι εξέτασης Παθολογικό-Χειρουργικό, ενοποιούνται και επεκτείνονται, με σκοπό τη δημιουργία ιατρείων «ανοικτού τύπου», με φορεία - τραπέζια εξέτασης, κουρτίνες διαχωρισμού για μεγαλύτερη ευελιξία και σε μία ακτινική διάταξη γύρω από ένα κέντρο που αποτελεί τη βάση-σταθμό του προσωπικού, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση και τη δυνατότητα συνεχούς και άμεσης παρακολούθησης των ασθενών.

Ο σταθμός αυτός λειτουργεί τόσο ως χώρος εργασίας, όσο και ως χώρος επίβλεψης της κατάστασης των ασθενών, εντός των χώρων θεραπείας, από το ιατρό-νοσηλευτικό προσωπικό. Εκεί και σε άμεση πρόσβαση από το προσωπικό, βρίσκονται χώροι αποθήκευσης και προετοιμασίας του απαραίτητου φαρμακευτικού υλικού άμεσης χρήσης. Σε σταθερές παρέες του χώρου, τοποθετούνται ανοξείδωτοι νιπτήρες για την πλύση των χεριών του προσωπικού.

Τα περιστατικά που δεν χρήζουν ολικής αναισθησίας π.χ. ασθενείς με επιφανειακά τραύματα, μικρά τραύματα κ.λπ. θα αντιμετωπίζονται στο σηπτικό χειρουργείο.

Η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας μεταφέρεται στους χώρους του Παιδιατρικού με δύναμη 7 κλινών και θα περιλαμβάνει χώρο εποπτείας αδελφής. Το παιδιατρικό εξεταστήριο-ιατρείο μεταφέρεται στον χώρο που βρίσκεται τώρα το γραφείο ιατρών.

Οι βοηθητικοί χώροι παραμένουν ως έχει με εξαίρεση την ανάπαυση προσωπικού που μεταφέρεται απέναντι από το Παθολογικό-Χειρουργικό. Στη θέση της θα στεγαστεί Γραφείο ιατρών-συνεδριάσεων. Διαμορφώνεται και χώρος εργαστηρίου όπου θα μπορούν να γίνονται άμεσα οι σημαντικότερες εξετάσεις αίματος.

Στις επισημάνσεις των τεχνικών υπηρεσιών επίσης περιλαμβάνονται η ανάγκη μελέτης για τη στάθμευση των νέων ασθενοφόρων ενόψει της παραλαβής τους και τοποθέτησης ηλεκτρονικού συστήματος προτεραιότητας που θα αποτελείται από μηχανή έκδοσης εισιτηρίων, κεντρική μονάδα και κεντρικό φωτεινό πίνακα, και φωτεινούς πίνακες στα έξω από τα ιατρεία.

Ανοιχτά παραμένουν ακόμα θέματα που αφορούν εργασίες βαψίματος καθώς και η ανανέωση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού -καθίσματα αναμονής, τροχήλατα μεταφοράς ασθενών, στατώ ορού, καθίσματα εργασίας και γραφεία κ.λπ..

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος, η απόφαση για την αναμόρφωση του ΤΕΠ στάλθηκε στις υπηρεσίες για υλοποίηση και με χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης εργολάβου στα τέλη Αυγούστου ώστε οι νέοι χώροι να παραδοθούν ένα μήνα αργότερα.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο η διαδικασία της επιλογής 8 γιατρών του ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 7 για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Πρόκειται για μια θέση διευθυντή Παθολογίας, δύο θέσεις επιμελητών Α΄ Αναισθησιολογίας και Χειρουργικής και 4 θέσεις επιμελητών Β΄ Παθολογίας ή Πνευμονολογίας, Αναισθησιολογίας ή Χειρουργικής, Καρδιολογίας και Αναισθησιολογίας – για όλες τις θέσεις απαιτείται αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης