×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/201993

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2018 22:30

Υπό διερεύνηση τα υψηλά ποσοστά καισαρικών

Τους λόγους που η Ελλάδα καταγράφει υψηλά ποσοστά γεννήσεων με καισαρική τομή θα διερευνήσει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, (ΕΜΓΕ), μέσω μελέτης που αναμένεται να ξεκινήσει σε όλη την επικράτεια.

Η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται για τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό καισαρικών τομών στην Ελλάδα που φθάνει σε ποσοστό 57%. Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνει το 30%, ενώ ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών είναι 15%.

Όπως αναφέρει ο Δ. Λουτράδης, πρόεδρος ΕΜΓΕ, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Α' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», εκτιμάται ότι ένας από τους βασικούς λόγους των υψηλών ποσοστών των καισαρικών που παρατηρούνται στη χώρα μας είναι η «αμυντική άσκηση ιατρικής», για την αποφυγή δηλαδή ανεπιθύμητων επιπλοκών κατά τον τοκετό και την αποφυγή αγωγών και μηνύσεων.

Αλλος λόγος είναι η επιθυμία της ίδιας της γυναίκας να γεννήσει με καισαρική, καθώς υπάρχει η πεποίθηση μιας πιο ανώδυνης και ασφαλούς εμπειρίας, αλλά και η «πίεση» από τους συγγενείς ειδικά για τις γυναίκες που γεννούν πρώτη φορά. Μάλιστα ο κ. Λουτράδης ανάφερε χαρακτηριστικά ότι όταν περάσει το 4ωρο, ξεκινά από τους συγγενείς η ανησυχία και η «πίεση» προς την ιατρική ομάδα. Από την πλευρά των γιατρών προκρίνεται η λύση της καισαρικής, λόγω του ότι ο τοκετός γίνεται προγραμματισμένα.

Αντίθετος ο ΠΙΣ με τις νέες συμβάσεις των ιατρών

Την αντίθεσή του τόσο με τις συμβάσεις των ιατρών ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και με τις ρυθμίσεις που προωθούνται και αφορούν στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και τη λειτουργία των επιστημονικών εταιρειών, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Το Δ.Σ. του ΠΙΣ, κατά τη συνεδρίαση της 1ης Ιουνίου 2018, αποφάσισε μεταξύ άλλων να δηλώσει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την αντίθεσή του με τον τρόπο διαμόρφωσης των νέων συμβάσεων των ιατρών – πλην οικογενειακών - με τον ΕΟΠΥΥ, μετά την πρόσκληση του υπουργείου για συνάντηση Ομάδας Εργασίας Υπουργείου Υγείας και Π.Ι.Σ.. Η πρόσκληση αφορά στη διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων των νέων συμβάσεων ιατρών, λοιπών ειδικοτήτων, πλην οικογενειακών ιατρών. Λαμβάνοντας υπόψη και το περίγραμμα των θέσεων του Υπουργείου, όσον αφορά στις συμβάσεις αυτές, ο ΠΙΣ απαντά ότι οι θέσεις του Υπουργείου Υγείας είναι διαμετρικά αντίθετες προς τις πάγιες και ψηφισμένες, μέσα από Συλλογικά Όργανα, θέσεις του Π.Ι.Σ..

Συγκεκριμένα, για να προχωρήσει η συζήτηση της Ομάδας Εργασίας, ο Π.Ι.Σ. ζητά να απαντηθεί από το Υπουργείο Υγείας εάν υπάρχει διάθεση από την Πολιτική Ηγεσία σύγκλησης με τις θέσεις του Π.Ι.Σ. για συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με:

* Ελεύθερη επιλογή ιατρού.

* Κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή.

* Αξιοποίηση του εξωνοσοκομειακού ιατρικού δυναμικού της χώρας.

* Κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε επισκέψεις.

Επίσης ζητά αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς ιατρούς με απάλειψη του gatekeeping, το οποίο αποτελεί φραγμό για τις συμβάσεις με τους ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων.

Ακόμη, ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ να καλύψει τις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές των ιατρών με τους οποίους θα συμβληθεί.

Ο Π.Ι.Σ. ζητά:

- Τη διατήρηση της διοικητικής - οικονομικής - επιστημονικής αυτοτέλειας και της νομικής μορφής των Ιατρικών Εταιρειών με διατήρηση της επωνυμίας τους.

- Τη διατήρηση του ρόλου του Κε.Σ.Υ. ως γνωμοδοτικού οργάνου και όχι ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Σύντομα ιατρικά

* Με απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προσλαμβάνεται αναισθησιολόγος γιατρός για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας ως επικουρικός ιατρός για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 24 μήνες και λήγει αυτοδίκαια μόλις συμπληρωθεί ο ανωτέρω χρόνος. Ο γιατρός προσλαμβάνεται με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

* Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας τροποποιείται η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου των δύο νοσοκομείων της Λάρισας και ορίζεται μέλος της η κα Συρματένια Αραμπατζή του Πέτρου, κατηγορίας ΠΕ, κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, προϊστάμενη Διεύθυνσης Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας του ‘Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ-Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ»’ (Οργανική Μονάδα έδρας Λάρισα), σε αντικατάσταση του Δημητρίου Μπαρμπή του Ιωάννη.

* Αλλαγή εταιρείας φύλαξης του Γενικού Νοσοκομείου από αύριο το πρωί και τα επόμενα δύο χρόνια. Η συνέχιση της φύλαξης του νοσηλευτικού ιδρύματος από ιδιωτική εταιρεία απομακρύνει την προοπτική της υπογραφής των ατομικών συμβάσεων. Η υπόθεση έχει χαθεί μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, λέει η διοίκηση των δύο νοσοκομείων επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι ατομικές συμβάσεις στη Λάρισα (και όπου υπάρχει αντίστοιχο κώλυμα δικαστικής εμπλοκής) μπορούν να υπογραφούν μόνο μετά από νομοθετική ρύθμιση.

* Ίδρωσαν προχθές πολλά τμήματα, που στεγάζονται στο παλιό κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου, εξαιτίας βλάβης στην κεντρική μονάδα ψύξης με αποτέλεσμα ουρολογική, μαιευτική και εργαστήρια να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ζέστης. Τα συνεργεία κλήθηκαν εσπευσμένα παρότι Κυριακή, το πρόβλημα αντικαταστάθηκε με εργασίες συντήρησης και προσθήκης ειδικών υγρών και ο κλιματισμός λειτούργησε – από χθες και επίσημα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης.

Από τον Δ. Κατσανάκη (katsanakis@eleftheria.gr)

Gallery άρθρου

{gallery}201993{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass