Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομόθυμη στήριξη των φορέων για το Ογκολογικό Κέντρο Λάρισας

Ε. ΓΑΖΗΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΔΕΣΜΕΣ ΠΡΩΤΟΝΙΩΝ

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2018 22:24

Ομόθυμη είναι πλέον η στήριξη των τοπικών φορέων στην πρόταση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη δημιουργία Σύγχρονου Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα, που παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής ο καθηγητής Κώστας Μαλίζος από την ομάδα εργασίας για το Κέντρο.

«Πρόκειται για μια πρόταση εξαιρετική, πιο βατή, πιο εφαρμόσιμη, πιο εφικτή συγκριτικά με αυτή που συζητείται στο CERN για τα Βαλκάνια» υποστήριξε ο καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κ. Ευάγγελος Γαζής για να συμπληρώσει: «Ισως αυτό να είναι ένα έναυσμα για να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει –γιατί πάντοτε χρειάζεται η πολιτική ηγεσία να πάρει μια θετική απόφαση στήριξης και να γίνει το Ογκολογικό Κέντρο».

Ο κ. Γαζής, οι δηλώσεις του οποίου για την απόσυρση της Ελλάδας από τη διεκδίκηση του Ογκολογικού Κέντρου στα Βαλκάνια μέσω του CERN πυροδότησαν αντιδράσεις και σειρά δημοσιευμάτων και στη Λάρισα, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στη χθεσινή εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής με θέμα: «ΚΑΡΚΙΝΟΣ… η πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ! Ογκολογικό Κέντρο Έρευνας, Διάγνωσης και Θεραπείας: ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ».

Η συμμετοχή του στη διαμόρφωση της πρότασης της Ιατρικής υπήρξε καταλυτική και χθες στο περιθώριο της εκδήλωσης μιλώντας στους δημοσιογράφους συνέδεσε την επίσκεψή του με τον σχεδιασμό υλοποίησης της πρότασης «σχετικά με την ίδρυση ενός Ογκολογικού Κέντρου που θα ασχολείται με την έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία, όπου στους μηχανισμούς και τις υποδομές θεραπείας θα έχουμε και τη δυνατότητα θεραπείας του καρκίνου με δέσμες πρωτονίων, κάτι που δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα και ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα έρθει».

Ο κ. Γαζής αποσυνέδεσε την πρόταση της Ιατρικής Σχολής από την πρόταση του CERN δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι άλλα τα δεδομένα για την πρόταση του CERN, που είναι πιο σύνθετη, πιο πολύπλοκη και δεν γνωρίζουμε και τον χρονικό ορίζοντα. Αυτή τη στιγμή όμως η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει κάνει μια πρόταση περιορισμένου κόστους και μεγέθους, είναι κάτι εφικτό, ενδεχομένως και με σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων και νομίζω ότι μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτό πια. Είναι κάτι που θα έπρεπε κανονικά και πιστεύω ότι θα στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση.

Θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση και ίσως θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κάποιες συνομιλίες αφού ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα, ότι αυτή η τεχνολογία είναι ήδη μια τεχνολογία ωριμότατη, που περιλαμβάνει 50 χιλιάδες ασθενείς στην Ευρώπη, που έχουν θεραπευθεί, λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια, αυτή τη στιγμή έχουμε 20 Ογκολογικά Κέντρα θεραπείας με δέσμη πρωτονίων ή ιόντων άνθρακα στην Ευρώπη. Συνεπώς είναι ώριμο να έρθει σε εμάς και οικονομικά μπορεί να περιοριστεί το κόστος σε μικρότερα ποσά συγκριτικά με τα αρχικά που είχαμε συζητήσει».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης την αυτονόητη στήριξη για την υλοποίηση της πρότασης εξέφρασαν σε σύντομους χαιρετισμούς τους ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Χρ. Χατζηχριστοδούλου, η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Παπά και ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, ο οποίος μάλιστα εκτίμησε ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια μπορεί να δημιουργηθεί ένα αντικαρκινικό Κέντρο στη Λάρισα μεταφέροντας την πρόθεση του επιχειρηματικού κόσμου να συμβάλλει και οικονομικά στην προσπάθεια. Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος αναφέρθηκε στις προσπάθειες διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πρότασης, αλλά και στην παρουσίασή της στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μεταφέροντας τη θετική στάση της, αλλά και στις δεσμεύσεις της για ένταξη του Ογκολογικού Κέντρου στην αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκπρόσωποι των συλλόγων Κεντρικής Ελλάδας Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις και καρκινοπαθών, ενώ τον τιμώμενο ομιλητή προσφώνησε η καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής Κ. Θεοδώρου.

Η εκδήλωση, που χαρακτηρίστηκε πάντως από την απουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έκλεισε με παρουσίαση του Σύγχρονου Ογκολογικού Κέντρου Απαρτιωμένης Αντιμετώπισης από τον καθηγητή Κ. Μαλίζο, ενώ εκτός των προαναφερθέντων παρευρέθηκε σύσσωμη η ομάδα εργασίας για το Κέντρο, καθώς και ο πρώην διοικητής τριών νοσοκομείων της Θεσσαλίας Κώστας Καραμπάτσας.

Του Δημ. Κατσανάκη

Gallery άρθρου