ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΛΕΞ. ΔΑΠΟΝΤΕ – ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

«Πονοκέφαλος» τα υψηλά ποσοστά καισαρικών

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2018 23:00

Ποσοστό που υπερβαίνει το 50%, αν και είναι χαμηλότερο του μέσου όρου σε επίπεδο χώρας, καταγράφουν οι γεννήσεις με καισαρική τομή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό καίτοι δικαιολογείται πλήρως εξαιτίας του χειρισμού των πλέον δύσκολων παθολογικών περιστατικών στους τοκετούς.

Το πρόβλημα των αυξημένων ποσοστών γεννήσεων με καισαρική τομή αναδείχθηκε στο πρόσφατο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, όπου συζητήθηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν το πάγιο ποσοστό των καισαρικών τομών και προτάσεις για τη μείωσή τους.

Με αφορμή το συνέδριο η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας (ΕΜΓΕ) ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει το πρόβλημα μέσω μελέτης που αναμένεται να ξεκινήσει σε όλη την επικράτεια, ενώ σε ελέγχους, για να διαπιστωθεί κατά πόσον τηρούνται τα διεθνώς προβλεπόμενα πρωτόκολλα που τεκμηριώνουν την προσφυγή στην καισαρική τομή, προχωρά το Υπουργείο Υγείας, όπως προκύπτει από απάντηση του Ανδρέα Ξανθού σε ερώτηση βουλευτή.

Η επιστημονική κοινότητα, όπως καταγράφτηκε στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, εμφανίζεται προβληματισμένη για τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό καισαρικών τομών στην Ελλάδα, που φθάνει σε ποσοστό 57%. Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνει το 30%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών είναι 15%.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας από τους 1.445 τοκετούς στη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι 755 έγιναν με καισαρική τομή –ποσοστό 52,25%- έναντι 690 κολπικών τοκετών. Πρόκειται για ένα ικανοποιητικό ποσοστό που μπορεί να βελτιωθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δηλώνει ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής Α' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Αλέξανδρος Δαπόντε.

Εξηγώντας τα υψηλά ποσοστά των καισαρικών σημείωσε ότι όσο υψηλότερου ρίσκου είναι ένας τοκετός τόσο αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες της καισαρικής αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο των εξωσωματικών κυήσεων, όπου το 90% των παιδιών γεννιούνται με καισαρικές.

Βασικός, ωστόσο, λόγος σύμφωνα με τον καθηγητή είναι η επιθυμία της ίδιας της γυναίκας να γεννήσει με καισαρική –και αυτή πρέπει να είναι σεβαστή- καθώς υπάρχει η πεποίθηση μιας πιο ανώδυνης και ασφαλούς εμπειρίας, αλλά και η «πίεση» από τους συγγενείς, ειδικά για τις γυναίκες που γεννούν πρώτη φορά. Ενώ δεν παραβλέπει και τον παράγοντα των γιατρών, πολλοί από τους οποίους προτιμούν τη λύση της καισαρικής καθώς ο τοκετός γίνεται προγραμματισμένα.

«Το ζητούμενο είναι να μην γίνονται άσκοπα καισαρικές σε χαμηλού ρίσκου τοκετούς», υπογραμμίζει ο κ. Δαπόντε για να συμπληρώσει πως το ποσοστό των καισαρικών μπορεί να μειωθεί με την αυξημένη χρήση της επισκληριδίου αναλγησίας, που μπορεί να αυξήσει τον χρόνο και την ένταση του πόνου προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες ενός κολπικού τοκετού –γεγονός που προϋποθέτει τη διάθεση μόνιμου αναισθησιολόγου.

Παράλληλα, με την αύξηση του αριθμού των μαιών μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη προετοιμασία των εγκύων γυναικών για τη διαδικασία του τοκετού και κατ’ επέκταση αύξηση των κολπικών τοκετών –ο αριθμός των μαιών στην κλινική παραμένει ελλειμματικός.

ΕΛΕΓΧΟΙ

Οσον αφορά στους ελέγχους του Υπουργείου Υγείας για να διαπιστωθεί κατά πόσον τηρούνται τα διεθνώς προβλεπόμενα πρωτόκολλα που τεκμηριώνουν την προσφυγή στην καισαρική τομή ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιού.

«Όντως η εικόνα με τα πολλαπλάσια αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το ανώτατο όριο των 15% που ισχύει, δεν περιποιεί τιμή, ούτε για το σύστημα υγείας ούτε για τους επιστήμονες, και προφανώς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο και τις εγκύους, αλλά επιβαρύνουν και οικονομικά τη λειτουργία του ΕΣΥ», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Προφανώς υπάρχουν και τα οικονομικά κίνητρα και τα κίνητρα ευκολίας στους γυναικολόγους για την οργάνωση του χρόνου τους, αλλά και η αίσθηση στις γυναίκες ότι είναι πιο φιλική, πιο εύκολη και λιγότερη οδυνηρή η καισαρική τομή», επεσήμανε διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει δέσμη παρεμβάσεων για να αναστραφεί η εικόνα αυτή με τη συμβολή και των μαιών, ο ρόλος των οποίων έχει ενισχυθεί και αναβαθμιστεί με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

«Δώσαμε ήδη οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχουν αν τηρούν το διεθνές πρωτόκολλο, αλλά και να ζητούν από τους γιατρούς να τεκμηριώνουν την προσφυγή στην καισαρική», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass