Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Να σταματήσει η υποβάθμιση της υγείας»

ΤΟ ΕΚΛ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2018 15:10

Στον δημόσιο απολογισμό του διοικητή των Νοσοκομείων Π. Νάνο αναφέρεται με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας ζητώντας «δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους. Να σταματήσει η υποβάθμιση, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της υγείας».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «αποκαλυπτικός, για τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής υγείας, αποδεικνύεται ο δημόσιος απολογισμός, που παρουσίασε πρόσφατα ο διοικητής των δύο Νοσοκομείων της Λάρισας (ΠΠΝΛ, ΓΝΛ), ο οποίος καυχήθηκε σαν στυγνός επιχειρηματίας ότι τα νοσοκομεία της Λάρισας παρουσιάζουν κέρδη, λες και είναι ιδιωτικά νοσοκομεία που λειτουργούν με σκοπό το κέρδος.

Είναι προκλητικό και αποκρουστικό να μιλάει ο διοικητής των δύο Νοσοκομείων της Λάρισας, με την παρουσία και του εκπροσώπου της κυβέρνησης – διοικητή της 5ης ΥΠΕ, για κέρδη από δημόσια νοσοκομεία, όταν μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση σε αυτά και γενικότερα στο δημόσιο σύστημα υγείας - πρόνοιας, όταν υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο νοσηλευτικό, ιατρικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε αναλώσιμα, όταν μια σειρά υπηρεσίες των νοσοκομείων τις έχουν παραδώσει σε ιδιώτες, όταν πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν καθημερινά μεγάλα ποσά για απογευματινά ιατρεία, για φάρμακα και εξετάσεις που δεν καλύπτονται ή δεν γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ και ιατρεία ΠΕΔΥ και μάλιστα σε μια περίοδο που υποφέρει η πλειοψηφία του λαού από τις δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, από τη φοροληστεία και την ανεργία. 

Αυτή είναι η εξυγίανση και βελτίωση που διατυμπανίζει η κυβέρνηση και οι διοικούντες τα νοσοκομεία στο δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας σε όλες τις βαθμίδες του. Το ότι εξακολουθεί να στέκεται «όρθιο» οφείλεται βασικά στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Αλλά χωρίς γενναία αύξηση και σταθερή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες, χωρίς άμεσες προσλήψεις εκατοντάδων τοπικά και χιλιάδων πανελλαδικά μόνιμων πλήρους απασχόλησης γιατρών, νοσηλευτών-τριών και λοιπού προσωπικού, χωρίς την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία-πρόνοια, ο λαός θα εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει την υγεία του, τα φάρμακά του και ας κομπάζουν ξεδιάντροπα για τα κέρδη των νοσοκομείων οι κυβερνώντες και διοικούντες», καταλήγει η ανακοίνωση.