«Μετωπική» παρόχων Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ

* ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ * ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΑΚΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 14 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2018 22:09
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε τεταμένες σχέσεις πλέον κινούνται οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτικών Κλινικών και Κέντρων Αποκατάστασης μετά τη μονομερή ενέργεια του ΕΟΠΥΥ να προωθήσει αιφνιδιαστικά νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) επιφέροντας νέες περικοπές τόσο για τους παρόχους όσο και για τους ασθενείς.

Ενόψει υπογραφής της διυπουργικής απόφασης, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών ζητούν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ενώ την ακύρωση του ΕΚΠΥ ζητούν και τα Κέντρα Αποκατάστασης, η Ένωση των οποίων συγκαλεί αύριο έκτακτη Γενική Συνέλευση για να συζητήσει τη στάση της απειλώντας ακόμα και με μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ!

Γι’ αφανισμό των παρόχων Υγείας και οικονομική ασφυξία των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω νέου ΕΚΠΥ, μιλούν 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος Χρήστος Κέλλας και ζητούν εξηγήσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή ενός κανονισμού παροχών χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ιδιώτες παρόχους.

«Οι συνεχιζόμενες το τελευταίο χρονικό διάστημα μονομερείς ενέργειες του Οργανισμού, δυστυχώς μας θυμίζουν εποχές που όλοι οι Έλληνες καταγγέλλουν και οι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία επιθυμούν να ξεχάσουν. Ελπίζουμε ότι αποτελούν απλώς ατυχείς πρωτοβουλίες κι όχι μέρος συγκεκριμένου σχεδιασμού», τονίζει σε επιστολή της προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ η Ένωση των Κέντρων Αποκατάστασης, που δέχεται, όπως άλλωστε και η Ένωση των Πιστοποιημένων Κέντρων Αποκατάστασης (ΕΠΚΑ), την ανάγκη αναπροσαρμογής του υφιστάμενου από το 2012 κανονισμού παροχών, αλλά διαφωνεί πλήρως με τον τρόπο που επιχειρείται. Καταγγέλλοντας ότι ουδέποτε τα Κέντρα Αποκατάστασης κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στο προτεινόμενο σχέδιο, ούτε έγινε οποιαδήποτε διαδικασία διαβούλευσης μέσω δημόσιας πρόσκλησης του ΕΟΠΥΥ και ζητώντας διαβούλευση μικρής χρονικής διάρκειας, δίνοντάς τους το αν μη τι άλλο το δημοκρατικό δικαίωμα της κατάθεσης των απόψεών τους.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ»

Για δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος των παρόχων μιλά ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ και πρόεδρος Κέντρου Αποκατάστασης κ. Αχιλλέας Νταβέλης επισημαίνοντας με δηλώσεις του στην «Ε» ότι με τον νέο κανονισμό παροχών προκαλείται σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία υγειών επιχειρήσεων με κίνδυνο πολλές να κλείνουν, περισσότερες να είναι στα πρόθυρα κλεισίματος και να υπάρχει ορατός κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, άφησε το clawback να συσσωρευτεί και ζητά τώρα τον λογαριασμό χωρίς να έχει φροντίσει να λάβει έγκαιρα ρυθμίσεις για την είσπραξη του clawback κατά τέτοιο τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τους παρόχους και αντιστοίχως να λάβει μέτρα, ώστε να μειωθεί το συνολικό ποσό του clawback και του rebate για τους ιδιώτες παρόχους. Παράλληλα, ενώ βρισκόμαστε στον Ιούνιο ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει τον Ιανουάριο αν και σύμφωνα με τη σύμβαση οφείλει να πληρώνει μέσα σε 60 ημέρες, ενώ ο έλεγχος και η εκκαθάριση γίνεται με τρόπο αδιαφανή και χωρίς να έχει αναρτηθεί ο οδηγός εκκαθάρισης.

Ο νέος ΕΚΠΥ συνεχίζει ο κ. Νταβέλης:

* Αναγκάζει τις επιχειρήσεις παρά το κουρεμένο νοσήλιο να πληρώνουν το σύνολο των φαρμάκων των ασθενών με χρόνιες παθήσεις κι όχι μόνο τα φάρμακα της αποκατάστασης.

* Δεν δίνει το δικαίωμα αποκατάστασης σε χειρουργικά κατάγματα ηλικιωμένων.

* Θέτει μέγιστο χρόνο αποκατάστασης για τις πολύ βαριές παθήσεις (κρανιοεγκεφαλικά, πολυτραυματίες, βαριά εγκεφαλικά κ.λπ.)τους 6 μήνες –μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ανώτατος χρόνος αποκατάστασης- χωρίς να εξασφαλίζει την επιβίωση των συγκεκριμένων ασθενών μετά το εξάμηνο.

* Προβλέπει απώλεια των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για όποια επιχείρηση της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος είναι υπόλογος στη Δικαιοσύνη ακόμα και για πταίσμα.

ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η αιφνιδιαστική κίνηση του ΕΟΠΥΥ θα συζητηθεί στην αυριανή έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες, με σκοπό «την ακύρωση της εσπευσμένης υπογραφής του νέου, πρόχειρου και άνευ επιστημονικής τεκμηρίωσης Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)». Οι δράσεις που θα αποφασιστούν δεν αποκλείεται, μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, να ξεκινήσουν από την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εξετάζονται δυναμικές κινήσεις διαμαρτυρίας, ενώ εκ μέρους της Ένωση των Πιστοποιημένων Κέντρων Αποκατάστασης ο κ. Νταβέλης προτείνει συμφωνία για μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων των Κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ κι έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέων συμβάσεων (προφανώς και με διαφορετικούς όρους), πρόταση που δείχνει να συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ενόψει των επικείμενων εξελίξεων χθες 14 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων ο Λαρισαίων Χρ. Κέλλας και ο Βολιώτης Χρ. Μπουκώρος με παρέμβασή τους στη Βουλή επικρίνουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την εκρηκτική, όπως τη χαρακτηρίζουν, κατάσταση σε βάρος των παρόχων, αλλά και των ασφαλισμένων με τα νέα επιβαρυντικά δεδομένα του ΕΚΠΥ, πράγμα που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, τόσο στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων όσο και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν.

Όπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ο νέος ΕΚΠΥ επιβαρύνει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε παρεχόμενες υπηρεσίες και εκεί που δεν υπήρχε συμμετοχή (π.χ. Κέντρα Αποκατάστασης) θεσμοθετεί συμμετοχή από 10% έως 25%, καθώς επίσης και συμμετοχή στη λήψη ειδικών υλικών που δεν υπήρχε. Δηλαδή εκτός του ότι μειώνονται οι συντάξεις, αντιστοίχως αυξάνονται ή προστίθεται συμμετοχή στους ασφαλισμένους, αφαιρώντας πολύτιμο εισόδημα κι επιβαρύνοντας τη θέση χιλιάδων χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ασφαλισμένων.

Με την παρέμβασή τους οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό:  

Α) Για ποιον λόγο οι ιδιώτες πάροχοι της κλειστής και ανοικτής νοσηλείας έχουν πληρωθεί μόλις τον Ιανουάριο του 2018, ενώ βρισκόμαστε στον Ιούνιο και ο οργανισμός έχει ταμειακά διαθέσιμα, όπως ισχυρίζεται;

Β) Για ποιον λόγο δεν έχει εκδοθεί ακόμη ο οδηγός της εκκαθάρισης, ώστε να υπάρχουν σαφείς οδηγίες κατά την εκκαθάριση και να μην χρειάζεται να γίνονται ενστάσεις;

Γ) Κατά την είσπραξη του clawback των προηγουμένων ετών έχετε διασφαλίσει ότι αυτή θα γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τους ιδιώτες παρόχους;

Δ) Με ποια αρμοδιότητα και βάσει ποιας διάταξης του καταστατικού ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης παρίστατο κατά τη συνεδρίαση και ψήφιση του ΕΚΠΥ στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ;

Ε) Για ποιον λόγο, ενώ ο ΕΚΠΥ βρίσκεται στο υπουργείο τουλάχιστον ένα έτος, απεστάλη στα μέλη του Δ.Σ. μία ημέρα πριν την συνεδρίαση με πολλές αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που είχε σταλεί στο υπουργείο και βάσει ποιων επιστημονικών τεκμηριώσεων έγιναν αυτές οι αλλαγές;

ΣΤ) Για ποιον λόγο απουσίαζε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ από την κρίσιμη συνεδρίαση για την ψήφιση του ΕΚΠΥ και ισχύει ή όχι ότι ο ίδιος είναι αντίθετος με την εφαρμογή του συγκεκριμένου ΕΚΠΥ και γι’ αυτόν τον λόγο προσήλθε ο αναπληρωτής υπουργός στη συνεδρίαση, ώστε να «εκβιάσει» ουσιαστικά τα μέλη του Δ.Σ. να ψηφίσουν;

Ζ) Για ποιον λόγο θα εφαρμόσετε έναν ΕΚΠΥ χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ιδιώτες παρόχους;

Η) Με ποια κριτήρια με τον νέο ΕΚΠΥ προσθέσατε συμμετοχή στους ασφαλισμένους σε παρεχόμενες υπηρεσίες που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συμμετοχή, τη στιγμή που οι ίδιοι αυτοί ασφαλισμένοι δέχονται και τις μειώσεις στη σύνταξή τους;

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass