«Δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους»

ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΚΛ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2018 16:20

Για χειροτέρευση της υγείας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. «Σε αντίθεση με όσα διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι “εξυγιαίνεται” και βελτιώνεται η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας,

στην πραγματικότητα η κατάσταση χειροτερεύει για τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, που οδηγεί σε περεταίρω υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της, οδηγώντας όλο και περισσότερους ασφαλισμένους στον επιχειρηματικό τομέα πληρώνοντας περισσότερα για εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία».

Σχετικά με την κατάσταση στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στη Λάρισα και τα Κέντρα Υγείας το ΕΚΛ υποστηρίζει ότι «λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων (παραϊατρικό, διοικητικό, κ.α), καθώς επίσης και τις ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, υπολειτουργούν.

Στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στον Ν. Λάρισας, για πολλές δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένες / ασφαλισμένους, δεν υπάρχει σήμερα (Καρδιολόγος, Οφθαλμίατρος, Οδοντίατρος, Πνευμονολόγος, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ρευματολόγος, Ακτινολόγος, Ψυχίατρος), ενώ σε άλλες ειδικότητες, υπάρχει μόνο 1 γιατρός (Γυναικολόγος, Ορθοπεδικός, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος που πάει μια φορά την εβδομάδα).

Δεν υπάρχουν (αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, δεν υπάρχουν πολλές φορές αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό-αιματολογικό και δεν γίνονται όλες οι εξετάσεις εκεί, επίσης στα οφθαλμολογικά δεν γίνονται μια σειρά εξετάσεις λόγω έλλειψης των σχετικών μηχανημάτων), οπότε εξαναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να πάνε σε ιδιώτες, πληρώνοντας επιπρόσθετα. Επίσης το κτίριο που στεγάζονται τα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας δεν είναι κατάλληλο γι’ αυτόν τον σκοπό.

Αυτή η κατάσταση δεν βελτιώνεται με τη δημιουργία κάποιων ΤΟ.Μ.Υ, που στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κατακερματισμένο συνοθύλευμα μονάδων χαμηλών προδιαγραφών, οι οποίες ούτε στελεχωμένες επαρκώς είναι με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ούτε το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό διαθέτουν προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Στην πράξη ελάχιστα μπορούν να κάνουν, κυρίως θα συνταγογραφούν. Αυτό είναι ακρωτηριασμός της έννοιας της Π.Φ.Υ και όχι φιλολαϊκή αλλαγή. Επιπλέον είναι επισφαλής η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, μιας και από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται τίποτα, που σημαίνει ότι, είτε θα καταργηθούν, είτε θα περάσουν στην ευθύνη των Δήμων με επιβολή τοπικής φορολογίας για να λειτουργούν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass