Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιγότερες δαπάνες για την κατανάλωση ενέργειας

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2018 22:06

Προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των δύο νοσοκομείων της Λάρισας συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5,5 εκ. ευρώ αναμένεται να καταθέσει η διοίκηση των δύο νοσοκομείων μέχρι το τέλος του χρόνου με τη νέα δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ "Ενεργειακή Αναβάθμιση Νοσοκομείων".

Την κατάθεση των δύο προτάσεων είχε προαναγγείλει ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παναγιώτης Νάνος στην πρόσφατη διαδικασία της λογοδοσίας στο αμφιθέατρο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής αναφερόμενος στους σχεδιασμούς της διοίκησης για νέες προτάσεις προς ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα προγράμματα. Πρόθεση που επικαιροποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της προκήρυξης της νέας δράσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020 «Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων - παραγωγή ενέργειας από μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε νοσοκομεία» με συνολικό προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ από την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη η Δράση απευθύνεται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δυναμικότητα:

 -τουλάχιστον 400 κλινών στην Περιφέρεια Αττικής και

-  τουλάχιστον 200 κλινών στις Περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας

Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης τα Νοσοκομεία μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων τους με στόχο την ενεργειακή απόδοση τους κατά δύο ενεργειακές βαθμίδες ή και παραγωγής ενέργειας από μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των προτάσεων που θα υποβληθούν δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 4.000.000 ευρώ.

Οι προτάσεις:

-Υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://logon.ops.gr

-Υποβάλλονται από 27 Ιουνίου 2018 (έναρξη 13.00) έως 31 Δεκεμβρίου 2018 (λήξη 23:59).

-Αξιολογούνται με άμεση διαδικασία δηλαδή με σειρά προτεραιότητας.

Η ανακοίνωση της προκήρυξης επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των μελετών προκειμένου να υποβληθούν οι αντίστοιχες προτάσεις. Για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη λογοδοσία της η διοίκηση υποστήριξε ότι συντάσσεται μελέτη για έργα ενεργειακής αναβάθμισης που αφορά στη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής και άλλης ενέργειας, Led, ασανσέρ, συμπαραγωγή ρεύματος, κ.ά, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ.

Η εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά με την ανάδειξη μελετητή, ο οποίος μελετά τρόπους για τη μείωση της δαπάνης από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με την αντικατάσταση των φωτιστικών με λιγότερο ενεργοβόρες λάμπες και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών (ηλιοσυλλέκτες) στις ταράτσες του ιδρύματος προκειμένου να συνδεθεί με τη χρήση ζεστού νερού.

Στο πλαίσιο της μελέτης περιλαμβάνεται και πρόταση για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος προεκτιμώμενου κόστους 2 εκ. ευρώ από τα 3,5 εκ. της συνολικής πρότασης παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την προκήρυξη προτεραιότητα για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος δίνεται στις προτάσεις που θα υποβληθούν από νοσοκομεία φτωχότερων περιοχών της χώρας.

Όσο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στον προγραμματισμό της διοίκησης γίνεται λόγος για πρόταση έργων που αφορούν στη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής και άλλης ενέργειας, Led, ασανσέρ, μονώσεις, κ.λπ., με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 2.200.000 ευρώ.

Ωστόσο η διαδικασία για το Γενικό Νοσοκομείο υστερεί χρονικά συγκριτικά με την αντίστοιχη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο γιατί βρίσκεται στη διαδικασία ανάδειξης μελετητή, που εκτός των άλλων έχει να μελετήσει την αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης εξαιτίας της παλαιότητας του κτιρίου.

Η χρονική υστέρηση στην εκπόνηση της μελέτης σε συνδυασμό με τις δυσχέρειες της αναβάθμισης της ενεργειακής κλάσης του κτιρίου προκαλεί ερωτηματικά για την επάρκεια του χρόνου προκειμένου να υποβληθεί η πρόταση για αξιολόγηση και ένταξη για χρηματοδότηση.

Ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παναγιώτης Νάνος πάντως εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι ο χρόνος επαρκεί για την κατάθεση της σχετικής πρότασης για να συμπληρώσει πως η κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας έχει τεθεί υπόψη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από ειδικά προγράμματα του Υπουργείου. Σύμφωνα πάντως με τις αρχικές εκτιμήσεις η πρώτη πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αναμένεται να υποβληθεί στα τέλη του καλοκαιριού.

Του Δημ. Κατσανάκη