Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κως: Αναπαράσταση του όρκου του Ιπποκράτη

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2018 22:20

Σε μια τελετή με ιδιαίτερο συμβολισμό, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Κω, 34 γιατροί από όλο τον κόσμο πήραν μέρος στη συγκινητική αναπαράσταση του Όρκου του Ιπποκράτη και απήγγειλαν τα λόγια που αποτελούν τις αθάνατες υποθήκες του πατέρα της Ιατρικής στην ανθρωπότητα.

2KOSΗ τελετή έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Τουρισμό Υγείας, το οποίο διοργανώθηκε από την ΚΕΔΕ, τον Δήμο Κω και το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Με δέος και συγκίνηση Έλληνες γιατροί και επιστήμονες από χώρες του εξωτερικού (Βραζιλία, Ρουμανία, Γερμανία, Ισραήλ κ.ά.) αναβίωσαν την Ιπποκράτειο παράδοση και απήγγειλαν το αριστούργημα ηθικού μεγαλείου που παραμένει μέσα στους αιώνες η πεμπτουσία της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας.

Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας και του εξωτερικού και δεκάδες γιατροί που συμμετείχαν στο συνέδριο έδωσαν όλοι μαζί τον όρκο του «πατέρα» της Ιατρικής και αναβίωσαν την Ιπποκράτειο παράδοση στη γενέτειρά του.

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Νέοι επικουρικοί γιατροί στο Κ.Υ. Λάρισας

Τις θέσεις δύο ειδικών επικουρικών γιατρών, ενός καρδιολόγου και μιας γαστρεντερολόγου, για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Λάρισας κάλυψε η 5η ΥΠΕ. Οι δύο ειδικοί γιατροί υπέγραψαν τις συμβάσεις τους διάρκειας 24 μηνών (λήγουν αυτοδίκαια μόλις ολοκληρωθεί ο ανωτέρω χρόνος, δηλ. από 21/6/2018 έως και 20/6/2020) την προηγούμενη Πέμπτη με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Οι δύο γιατροί ανέλαβαν χθες τα νέα τους καθήκοντα και όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Υγείας, ο καρδιολόγος θα εξετάζει καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι ενώ η γαστρεντερολόγος κάθε Τρίτη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

 

Στο ΣτΕ οι γιατροί για τις υποχρεωτικές παραπομπές

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κατά της υπουργικής απόφασης «που προβλέπει την καθιέρωση του συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας».

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι με την απόφαση «θίγεται το δικαίωμα της επαγγελματικής ελευθερίας του γιατρού, αλλά και το δικαίωμα του ασθενή για ελεύθερη επιλογή γιατρού. Η ρύθμιση είναι αντίθετη στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, καθώς περιορίζει σημαντικά τους γιατρούς από το δικαίωμα αποζημίωσής τους για ιατρικές πράξεις, εφόσον δεν υφίσταται προηγούμενη παραπομπή από οικογενειακό γιατρό».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει, μάλιστα, ότι λίγο μετά την έκδοση της απόφασης (13/4/2018) εκδόθηκε, σε διάστημα δύο μηνών, νεότερη τροποποιητική υπουργική απόφαση (18/6/2018), στην οποία ορίζεται ότι «σε περιοχές με πλήρη κάλυψη από οικογενειακούς γιατρούς, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς γιατρούς, εκτός συστήματος παραπομπών, δεν θα αποζημιώνονται».

Όπως τονίζει, για την ακύρωση αυτής της απόφασης πρόκειται να κάνει όλες τις δέουσες ενέργειες, ενώ σήμερα Τρίτη 26 Ιουνίου, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη του, παθολόγους, παιδίατρους και γενικούς ιατρούς, προκειμένου να συζητηθούν οι «δυσμενείς», όπως σημειώνει, εξελίξεις και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

 

Νέα παράταση για προσωπικό των ΤΟΜΥ

Νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την προκήρυξη που αφορούν στην πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Περιφέρειες» έδωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Η νέα προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής είναι η Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 και ώρα 13.00. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία και την ώρα της οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης στον προκαθορισμένο διαδικτυακό τόπο tomy.moh.gov.gr.

 

Ε.Ε.Σ.: Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών

Με το σύνθημα «η γνώση σώζει» o Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Τμήματος Λάρισας εκπαιδεύει πολίτες στις Πρώτες Βοήθειες ώστε να είναι προετοιμασμένοι να διαχειριστούν την οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα προκύψει.

Ο Ε.Ε.Σ. διαθέτει ευέλικτα προγράμματα εκμάθησης ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ για κάθε ηλικιακή και επαγγελματική ομάδα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες θεματικές και παιδαγωγικές απαιτήσεις.

Σήμερα Τρίτη 26Ιουνίου 2018 και ώρα 6:00 μ.μ. αρχίζει νέος κύκλος σεμιναρίων στα γραφεία του Τμήματος Μεγ. Αλεξάνδρου 7 και στο τηλέφωνο2410 532241.

 

Καλλιέργεια κάνναβης και σε πανεπιστήμια!

ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

3KANNABH1Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (αριθμός φύλλου 2392) δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα της χώρας να καλλιεργούν ελεύθερα βιομηχανική κάνναβη για ερευνητικούς σκοπούς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «στα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας επιτρέπεται, για ερευνητικούς- πειραματικούς σκοπούς, η καλλιέργεια ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης σε έκταση πέντε (5) στρ. το ανώτερο, ανά ποικιλία και καλλιεργητική περίοδο».

Στην ίδια τροποποιητική απόφαση γίνεται αναφορά και για τη χορήγηση βασικής ενίσχυσης στους παραγωγούς βιομηχανικής κάνναβης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτος θα πρέπει να υποβάλουν οι παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αν θέλουν να λάβουν τη βασική ενίσχυση που δικαιούνται για την καλλιέργεια περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη μέχρι 0,2%.

Σχετικά Άρθρα