Γκρίνιες και προβληματισμοί στο Γενικό Νοσοκομείο

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 3 ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2018 22:06

Εντονος προβληματισμός αλλά και πολλές …γκρίνιες συνθέτουν τις τελευταίες εβδομάδες ένα δυσάρεστο κλίμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων, που αναζητούν λύσεις. Αφορμή για νέα γκρίνια τόσο από το ιατρικό, όσο και το υπόλοιπο προσωπικό, έδωσε η τελευταία ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη δημοπράτηση τριών έργων για την προμήθεια εξοπλισμού ύψους 1,1 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Πρόκειται για έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης καθώς και εθνικούς πόρους, έργα που αφορούν στην προμήθεια εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προϋπολογισμού 380.000 ευρώ, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Εργαστήριο Ακτινοδιαγνωστικής – Ιατρικής Απεικόνισης, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ και εξοπλισμού για τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, προϋπολογισμού 651.000 ευρώ.

Γιατροί και προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας χωρίς να αμφισβητούν την αναγκαιότητα των συγκεκριμένων έργων στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις καθυστερήσεις στην προώθηση αντίστοιχων έργων που αφορούν στο δικό τους νοσηλευτικό ίδρυμα και θα έλυναν κάποια από τα χρόνια προβλήματα, αλλά και λειτουργικά προβλήματα των κλινικών.

Αν και η γκρίνια στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο νομαρχιακό νοσοκομείο της Λάρισας, είναι κατανοητή εξαιτίας των δραστικών περικοπών στους προϋπολογισμούς, ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση έργων του ΕΣΠΑ και για το Γενικό Νοσοκομείο, έργα που έχουν (προ)συμφωνηθεί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ενταχθεί και εγκριθεί, τόσο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και από το Υπουργείο Υγείας, η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα προϋπολογισμού 536 χιλιάδων ευρώ, που αφορά στην προμήθεια ενός ψηφιακού μαστογράφου, ενός ακτινοσκοπικού ψηφιακού τροχήλατου συγκροτήματος τύπου C-ARM, δύο ακτινολογικών συγκροτημάτων, δύο φορητών ακτινογραφικών κι ενός υπερηχοτομογράφου γενικής χρήσης.

Παράλληλα, έχουν ενταχθεί και εγκριθεί η προμήθεια 10 μηχανημάτων τεχνητού νεφρού προϋπολογισμού 150 χιλιάδων ευρώ κι ενός μηχανήματος lazer λιθοτριψίας προϋπολογισμού 50 χιλιάδων ευρώ, ενώ υπό ένταξη βρίσκεται και η προμήθεια ενός ενδοσκοπικού υπερηχογράφου, για την οποία πάντως προέκυψε «πρόβλημα», καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία της Γαστρεντερολογικής κλινικής –ειδικές εξετάσεις και ενδοσκοπήσεις στο Γενικό Νοσοκομείο κάνουν γαστρεντερολόγος του Πανεπιστημιακού και επικουρική γιατρός.

«Κατανοώ τα παράπονα και τις γκρίνιες του προσωπικού, γιατί είναι άνθρωποι που αγαπούν το Νοσοκομείο και δίνουν καθημερινά φιλότιμο αγώνα για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους Λαρισαίους συμπολίτες…», τονίζει ο αναπληρωτής διοικητής Δημήτρης Λιόλιος για να συμπληρώσει ότι «οι προσπάθειες της διοίκησης γίνονται στο μέγιστο δυνατό και ό,τι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από χρηματοδοτήσεις θα τις εξασφαλίσουμε».

Στην κατεύθυνση αυτή η διοίκηση των δύο νοσοκομείων προωθεί για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την ανανέωση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, καθώς και την αντικατάσταση του αξονικού τομογράφου, που εξαντλεί σε περίπου έναν χρόνο όλα τα χρονικά περιθώρια υποστήριξης από την κατασκευάστρια εταιρεία.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Στο μεταξύ, έντονοι προβληματισμοί διατυπώνονται και για τη δυνατότητα του Γενικού Νοσοκομείου να καταθέσει πρόταση για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ «Ενεργειακή Αναβάθμιση Νοσοκομείων». Οι προβληματισμοί αφορούν καταρχήν στο εάν τα δύο νοσοκομεία, που έχουν ένα ΑΦΜ, μπορούν να καταθέσουν δύο διαφορετικές προτάσεις στο ίδιο πρόγραμμα, θέμα που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, εάν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια κατάθεσης πρότασης, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τεχνική εταιρεία ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης για την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου και μαζί της τη σύνταξη προτάσεων για την ενεργειακή του αναβάθμιση.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του νοσηλευτικού ιδρύματος δίνουν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενεργειακή κατάταξη και να συνταχθεί ο φάκελος για την υποβολή της πρότασης εκφράζοντας επιφυλάξεις για τη χρηματοδότησή της ακόμα και αν προλάβουν να την υποβάλουν, καθώς οι ανάγκες στα νοσοκομεία της χώρας είναι τεράστιες, το ύψος της χρηματοδότησης χαμηλό –ανέρχεται στα 65 εκ. ευρώ- και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εντάσσονται και θα χρηματοδοτούνται προτάσεις με κριτήριο τον χρόνο υποβολής τους και μέχρι την εξάντληση του συνολικού ύψους χρηματοδότησης.

Στελέχη του νοσοκομείου θεωρούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως «χρυσή ευκαιρία», που δεν πρέπει να χαθεί, για μια γενναία παρέμβαση του παλιού κτιρίου με τις αναγκαίες μονώσεις και αντικατάσταση κουφωμάτων, αν και η διοίκηση των δύο νοσοκομείων υποστηρίζει πως ακόμα και αν η πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου, που θα κατατεθεί αργότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη πρόταση του Περιφερειακού Νοσοκομείου, δεν χρηματοδοτηθεί, ο φάκελος θα είναι έτοιμος για υποβολή σε αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass