Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Οχι» στα voucher για τα γυαλιά οράσεως

* ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΟΠΤΙΚΟΥΣ ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2018 22:50
Τους λόγους της αντίθεσής τους με τις κυβερνητικές επιλογές εξήγησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του συλλόγου διπλωματούχων οπτικών και οπτομετρών Λάρισας Τους λόγους της αντίθεσής τους με τις κυβερνητικές επιλογές εξήγησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του συλλόγου διπλωματούχων οπτικών και οπτομετρών Λάρισας

Την πλήρη αντίθεσή τους με τον νέο τρόπο αποζημίωσης των γυαλιών οράσεως μέσω voucher από τον ΕΟΠΠΥ, εκφράζουν και οι Λαρισαίοι διπλωματούχοι οπτικοί και οπτομέτρες και δηλώνουν ότι, όπως και οι συνάδελφοί τους σε ολόκληρη τη χώρα, δεν θα υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του συλλόγου τους εξήγησαν για ποιον λόγο αποφάσισαν να μην δέχονται τα voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, από τους οποίους ζήτησαν την κατανόηση, την ευθύνη δεν φέρουν τα καταστήματα οπτικών ειδών αλλά η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ.

Με πρόσφατη υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να λαμβάνουν γυαλιά οράσεως ή άλλα οπτικά είδη που τους έχει συνταγογραφήσει ο οφθαλμίατρος, θα καταθέτουν στα καταστήματα ειδική γνωμάτευση, ένα είδος voucher. Οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν τα οπτικά χωρίς να πληρώνουν και οι οπτικοί θα αποζημιώνονται με το voucher από τον ΕΟΠΥΥ. Διαδικασία με την οποία έχει ήδη διαφωνήσει η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών, ζητώντας διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί λύση, η οποία θα εξυπηρετεί και τον ασφαλισμένο, αλλά και θα προστατεύει τις επιχειρήσεις από την καταστροφή και το λουκέτο.

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τόνισαν χαρακτηριστικά οι κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, Σίμος Χατζησυμεών και Αιμίλιος Κουτζαηλίας σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μετροπόλ», η κυβέρνηση, χωρίς καμία προειδοποίηση, αλλάζει τον τρόπο πληρωμής για γυαλιά οράσεως δίνοντας μαζί με τη συνταγή και βεβαίωση η οποία ενέχει θέση voucher (εγγύησης).

Οι τρεις Λαρισαίοι οπτικοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με τον συγκεκριμένο νόμο επιχειρεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική ανέξοδα με τα δικά τους χρήματα, μειώνοντας έτσι τις δαπάνες για την υγεία, ενώ ο ΕΟΠΥΥ εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές. Ακόμη, εξέφρασαν την αντίθεσή τους και στην επιβολή του ετήσιου χαρατσιού μέσω της «πιστοποίησης», η οποία, όπως υποστήριξαν, δεν χρειάζεται γιατί στα οπτικά καταστήματα, προϊόντα και υπηρεσίες είναι πιστοποιημένα.

Οι οπτικοί - οπτομέτρες της χώρας αποφάσισαν να μην δέχονται τα voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως, συνέχισαν τα μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής και εξήγησαν τους λόγους:

 Ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΦΚΑ μας χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011.

1. Θα δεχόμαστε ‘’χαρτιά’’ αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά θα πληρώνουμε μετρητά όλα τα πάγια έξοδα.

2. Δεν θα ξέρουμε πότε θα πληρωνόμαστε από τον ΕΟΠΥΥ.

3. Θα εισπράττουμε μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος ενώ εμείς θα φορολογούμαστε για όλο το ποσό.

4. Δεν υπάρχει πλέον, μετά από 8 χρόνια άγριας λιτότητας, ρευστότητα στις επιχειρήσεις μας για να χρηματοδοτήσουμε τον ΕΟΠΥΥ για αδιόρατο χρονικό διάστημα.

5. Μικρές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να εισπράττουν άμεσα, καταδικάζονται σε κλείσιμο.

6. Καμία μείωση της γραφειοκρατίας προς τον ασφαλισμένο, αφού υποχρεωτικά συναλλάσσεται πάλι με τον ΕΟΠΥΥ (πιστοποιημένος οφθαλμίατρος, ελεγκτής ιατρός, κτλ).

7. Η κυβέρνηση επιτρέπει, κατά παράβαση του Νόμου, να πωλούνται γυαλιά οράσεως (πρεσβυωπικά) και γυαλιά ηλίου, τα οποία είναι συναφή προς την όραση, παντού (φαρμακεία, περίπτερα, πολυκαταστήματα, καταστήματα ρούχων, internet, κ.λπ.).

8. Επιτρέπεται η πώληση στο διαδίκτυο οπτικών ειδών χωρίς κανέναν έλεγχο και νομοθετικό πλαίσιο.

Για όλα τα παραπάνω, κατέληξαν, ζητάμε την κατανόηση, τη στήριξη αλλά και τη συμπαράσταση όλων των ασφαλισμένων καθώς και συγγνώμη για τυχόν ταλαιπωρία που μπορεί να υποστούν στο μέλλον, αλλά για τις επιχειρήσεις μας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα