Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Οχι» οριζόντιες περικοπές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ

*ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ *ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2018 14:15 | Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουλ 2018 14:32

 «Όχι» στις πολιτικές των οριζόντιων περικοπών στα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων, που χαρακτηρίζει τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, είπαν χθες κοινωνικοί αλλά και υγειονομικοί φορείς της Λάρισας, την ώρα που οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Αποκατάστασης κατέκλυσαν το δημαρχείο αλλά και την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου διαμαρτυρόμενοι για τη συρρίκνωση των παροχών αποκατάστασης.

Οι τοπικοί φορείς μετά την πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων και αποδεχόμενοι τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις του νέου ΕΚΠΥ, τόσο στην πόλη όσο και στους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας και της αποκατάστασης, αποφάσισαν να συντάξουν ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα επιδώσει αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Απ. Καλογιάννη στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

«Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχουν περιθώρια για να ασκήσουμε πίεση προκειμένου να επιτύχουμε μια καλύτερη εικόνα από τη σημερινή όπως συνέβη με άλλες οργανωμένες ομάδες…» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων κλείνοντας τη δίωρη διαβούλευση, στη διάρκεια της οποίας κράτησε αρκετές σημειώσεις από τις παρεμβάσεις των επιστημονικών φορέων και συμφώνησε σε μια ουσιαστική αντίδραση της πόλης με παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας αντί της τυπικής έκδοσης ενός ακόμα ψηφίσματος, που εκδίδονται για σειρά θεμάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Τη βασική ενημέρωση των παρόντων ανέλαβε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ιατρικού κόσμου στο νέο ΕΚΠΥ, που έγινε, όπως είπε, «εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση κάτω από την ασφυκτική πίεση των δανειστών», κινείται στη λογική των οριζόντιων περικοπών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν στοχεύει στον εξορθολογισμό των δαπανών μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα να επιφέρει τεράστιες περικοπές και επιπτώσεις κυρίως στους ασφαλισμένους.

«Οι λειτουργοί της υγείας δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν σε τέτοιες συνθήκες», υποστήριξε ο κ. Γιαννακόπουλος στέλνοντας σε κάθε κατεύθυνση το μήνυμα πως δεν είναι δυνατό να συνεχίσει η κοινωνία να δέχεται άλλες περικοπές που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παροχή των υπηρεσιών υγείας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ και πρόεδρος γνωστού Κέντρου Αποκατάστασης κ. Αχιλλέας Νταβέλης υποστηρίζοντας ότι με το νέο ΕΚΠΥ δεν θα υπάρχουν ασφαλιστικά δικαιώματα για τους ασθενείς αποκατάστασης, προοπτική που δεν έχει γίνει κατανοητή από τους ασθενείς, τους συνοδούς αλλά κυρίως τους χρόνια πάσχοντες. Ενώ ανέδειξε και την αγωνία των εργαζομένων στα Κέντρα Αποκατάστασης, στα οποία απασχολούνται 600 στη Λάρισα, πάνω από 1.000 στη Θεσσαλίας και 4 χιλιάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σε άλλη παρέμβασή του μάλιστα υπογράμμισε πως ο ΕΚΠΥ αποτελεί πλήγμα για τον ιατρικό τουρισμό, βασικός πυλώνας του οποίου είναι η αποκατάσταση, που αποτελεί στρατηγική επιλογή ανάπτυξης για τον Δήμο Λαρισαίων.

Σημαντικές πτυχές του προβλήματος ανέπτυξε και ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Απ. Κομνός υποστηρίζοντας πως εάν εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός οι ΜΕΘ των νοσοκομείων και στην περιφέρεια θα κατακλυστούν από τους χρόνια πάσχοντες, που θα υποχρεωθούν να μεταφερθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού εξαντλήσουν το ανώτατο όριο παραμονής (6 μήνες) στα Κέντρα Αποκατάστασης. Ενώ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κων. Μπαργιώτας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψία γιατί θεωρεί εχθρικό οτιδήποτε προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας όσο και αν κοστίζει τον δημόσιο τομέα, αναφέρθηκε στις τεράστιες περικοπές στις παροχές υγείας αλλά και στο υψηλό κόστος, με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός όταν οι χρόνια πάσχοντες επιστρέψουν στο σπίτι χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της υγείας τους. Ο Λαρισαίος βουλευτής τέλος ανέδειξε και τις αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση στον τομέα υγείας στη Λάρισα, που σήμερα έχει αναδειχθεί σε τρίτο πόλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Με την αντίληψη των οριζόντιων περικοπών διαφώνησε το σύνολο των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου να συμφωνεί με τον Ιατρικό Σύλλογο για βελτιώσει με ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Κέντρα Αποκατάστασης και τους συνοδούς των ασθενών να αναφέρονται στην αξία της αποκατάστασης για τους ασθενείς με τραύματα και από εγκεφαλικά και τον αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστο Μπραζιώτη να δηλώνει αρωγός σε όποια πρωτοβουλία αναληφθεί για την αποκατάσταση του προβλήματος κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στη νομική διάσταση και κυρίως αν μπορεί μια υπουργική απόφαση να περικόψει χρόνιες παροχές, που έχουν θεσπιστεί με νομοθετικές πράξεις.

Υπέρ της πρωτοβουλίας για αναθεώρηση του κανονισμού δήλωσαν με διαφορετική επιχειρηματολογία ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κατσιαντώνης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Ρένα Καραλαριώτου και η γενική γραμματέας του Επιμελητηρίου κα Καλλιόπη Τσίρκα.

Του Δημ. Κατσανάκη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα