«Φρένο» στη μεταφορά κλινικών στα νοσοκομεία

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ Ν. ΑΝΤΩΝΙΟΥ- ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΖΗΤΑ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: «ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΓΝΛ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΝΩΝ» -Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ…»- ΣΥΡΙΖΑ: «ΟΧΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ»

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2018 22:20

«Φρένο» σε οποιαδήποτε σκέψη για «αφαίμαξη» του Γενικού Νοσοκομείου με τη μεταφορά της Παιδοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έβαλε χθες ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου, την ώρα που η διοίκηση των δύο νοσοκομείων υπό την πίεση των αντιδράσεων από υγειονομικούς φορείς και τοπικές αρχές υποχρεώθηκε να ελιχθεί ως προς τη μεταφορά εμμένοντας πάντως στους σχεδιασμούς της για την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών υγείας στη βρεφική και παιδική ηλικία.

"Εάν χρειάζεται ανάπτυξη νέων κλινικών το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και με ποιους όρους θα το εξετάσει το Υπουργείο Υγείας και η ΥΠΕ. Σε καμία περίπτωση δεν θα το αποφασίσει ο κ. Νάνος και η διοίκηση των δύο νοσοκομείων, ιδιαίτερα όταν επίκειται η αυτονόμηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων..." δήλωσε αργά χθες το απόγευμα ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ καθιστώντας σαφή την πλήρη αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη μεταφορά μιας ακόμα Κλινικής. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του νεοεκλεγέντα προέδρου της Ιατρικής, καθηγητή Αθανάσιου Γιαννούκα, ο οποίος μεταφέροντας τις απόψεις του Τμήματος ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν επιδιώκει την αποψίλωση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας αλλά απεναντίας επιθυμεί την ενδυνάμωσή του με την επαναλειτουργία Κλινικών του όπως Νευροχειρουργική, Γαστρεντερολογική, ΩΡΛ κ.λπ.

Όσον αφορά στην Παιδοχειρουργική Κλινική, η οποία υπάρχει στον Οργανισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ζητά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων και τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων με την ανάπτυξη του εξοπλισμού και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των χειρουργείων, ώστε να λειτουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι κλειστές αίθουσες χειρουργείων στο ΠΓΝΛ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την προοπτική μεταφοράς της παιδοχειρουργικής κλινικής από το Γενικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που «όχι μόνο δεν πρέπει να υλοποιηθεί, αλλά αντίθετα, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και μέριμνα για τη στήριξη του Νοσοκομείου με αύξηση προσωπικού και κλινών, ενώ ο βουλευτής και υπεύθυνος υγείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Κώστας Μπαργιώτας υποστήριξε ότι η όποια παρέμβαση πρέπει να γίνεται με βάση μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, το τμήμα υγείας του οποίου αφού θεωρεί αναγκαία την ισόρροπη ανάπτυξη των δύο νοσοκομείων το τμήμα υγείας του και με ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του στην υποβάθμιση του ενός προς όφελος του άλλου αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι η όποια σκέψη για μεταφορά κλινικής προσκρούει και στην επικείμενη αποσύνδεση των δύο νοσοκομείων της πόλης, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει από τη Λάρισα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Το θέμα της Παιδοχειρουργικής μετά και το δημοσίευμα της «Ε» κυριάρχησε αργά το μεσημέρι και στη συνεδρίαση της διοίκησης των δύο νοσοκομείων, η οποία το απόγευμα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνεται ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της βρεφικής – νεογνικής χειρουργικής δραστηριότητας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπως περιγράφεται και στο δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για νέα Παιδοχειρουργική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

«Η δημιουργία νέας παιδοχειρουργικής κλινικής τριτοβάθμιου επιπέδου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει τη συρρίκνωση του Γ.Ν.Λ. Λάρισας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπου η μοναδική αναφορά σε μετακίνηση κλινικής είναι ότι «καμία απόφαση δεν λήφθηκε για μετακίνηση κλινικής…».

Η γενική αυτή διατύπωση αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα καθώς δεν διευκρινίζει με ποιον τρόπο θα αναπτυχθεί η νέα Παιδοχειρουργική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και πάντως δεν αποκλείει κατηγορηματικά τη σκέψη για μεταφορά της υφιστάμενης στο Γενικό Νοσοκομείο, αν και ο διοικητικός σύμβουλος των δύο Νοσοκομείων κ. Γιάννης Καρυπίδης ερμηνεύει τη συγκεκριμένη διατύπωση ως αποσαφήνιση του θέματος και κατηγορηματική διαβεβαίωση της διοίκησης ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα μεταφοράς της κλινικής από το ένα στο άλλο νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι διευκρινίσεις για τον συνολικό σχεδιασμό θα δώσει σήμερα ο διοικητής των Νοσοκομείων κ. Παναγιώτης Νάνος στη διάρκεια συνέντευξης που θα παραχωρήσει λίγο πριν το μεσημέρι στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η ανακοίνωση της διοίκησης

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η διοίκηση των δύο νοσοκομείων αναφέρει:

«Η διοίκηση των Νοσοκομείων της Λάρισας από την αρχή είχε θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τις ανάγκες των παιδιών και νεογνών της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας γενικότερα. Από το καλοκαίρι του 2016 και μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί η βρεφική – νεογνική χειρουργική δραστηριότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, περιστατικά που μέχρι πρότινος έφευγαν για Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.

Με δεδομένη την εμπειρία αυτή, η διοίκηση αποφάσισε να διερευνήσει τη δυνατότητα λειτουργίας Παιδοχειρουργικής κλινικής, η οποία υπάρχει στον Οργανισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αλλά ουδέποτε αναπτύχθηκε. Στο πλαίσιο αυτό η Τεχνική Υπηρεσία μελετά τους διαθέσιμους χώρους και τη δυνατότητα δημιουργίας παιδοχειρουργικής κλινικής, χειρουργείου Νεογνών, αναβάθμισης της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Παίδων με πρόσληψη δύο παιδοαναισθησιολόγων, ενώ στην πρόταση αναμόρφωσης του Οργανισμού του Πανεπιστημιακού, η διοίκηση πρότεινε τη δημιουργία αυτοτελούς Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων. Με την ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών η Θεσσαλία θα καταστεί τρίτος πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας για νεογνά και παιδιά, σημείο αναφοράς και σημαντικός πόλος σε εθνικό επίπεδο.

Είναι φανερό ότι η δημιουργία νέας παιδοχειρουργικής κλινικής τριτοβάθμιου επιπέδου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει τη συρρίκνωση του Γ.Ν.Λ. Λάρισας.

Αντίθετα, η παρούσα διοίκηση με τη στήριξη της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας στήριξε το ΓΝΛ έμπρακτα, με νέες προσλήψεις, μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, κυρίως στον χειρουργικό τομέα μεταφέροντας δραστηριότητες κλινικών όπως αγγειοχειρουργικής, νευροχειρουργικής, ΩΡΛ. Επίσης μετακινήθηκε στο ΓΝΛ δερματολόγος, εξασφαλίστηκε γαστρεντερολόγος, ενώ επίκειται η επίσημη τοποθέτηση της νευρολόγου, η οποία μετακινήθηκε από το 2017 και υποστηρίζει τη ΜΕΘ του ΓΝΛ, κ.ά. Επίσης με απόφαση της διοίκησης διατέθηκαν στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας για τη σύνταξη μελετών για τα ΤΕΠ (ολοκληρώθηκε), συντάσσεται μελέτη για την αναβάθμιση της Ογκολογικής Μονάδας του ΓΝΛ, καθώς και άλλες μικρότερες μελέτες.

Κατόπιν τούτων, καμία απόφαση δεν λήφθηκε για μετακίνηση κλινικής, όσο κι αν επιμένουν κάποιοι. Η διοίκηση των Νοσοκομείων στηρίζει έμπρακτα την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ακριβώς διότι η πόλη και η Θεσσαλία έχει ανάγκη ένα στιβαρό δευτεροβάθμιο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο καλύπτει σημαντικές ανάγκες.

Πόσο μάλλον όταν επίκειται ο διαχωρισμός των Νοσοκομείων που έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Ν. Αντωνίου

Μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση αλλά με βασικό αποδέκτη τη διοίκηση των δύο νοσοκομείων για την ανάγκη σεβασμού στην ιστορία και τη συμπληρωματικότητα του Γενικού Νοσοκομείου, έστειλε χθες ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα φεύγει, προκαλείται ζημιά στο ρόλο που διαδραματίζει.

Με δηλώσεις του στην "Ε" μετά την αποκάλυψη του σχεδιασμού για τη μεταφορά της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο κ. Αντωνίου υποστήριξε πως στις παρούσες συνθήκες δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για τη μετακίνηση της Κλινικής καθώς υπάρχει σε εκκρεμότητα το νομοθετικό πλαίσιο για τον καθορισμό των Οργανισμών των νοσοκομείων αλλά και για την αποσύνδεση των δύο νοσοκομείων σύμφωνα με την εκφρασμένη πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Για να προσθέσει ότι η Παιδοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου "έχει τη δυνατότητα να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει εκεί που βρίσκεται και την κάνει σωστά καθώς είναι οργανωμένη και οι γιατροί και οι ειδικοί επαρκούν...".

Οποιαδήποτε μελέτη για αλλαγές και κυρίως για μετακίνηση της Κλινικής προκαλεί ρωγμή στην καθετοποιημένη παροχή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς τους πολίτες, συνέχισε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ για να καταλήξει: "Εάν χρειάζεται ανάπτυξη νέων κλινικών το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και με ποιους όρους θα το δει το Υπουργείο Υγείας και η ΥΠΕ. Σε καμία περίπτωση δεν θα το αποφασίσει ο κ. Νάνος και η διοίκηση των δύο νοσοκομείων, ιδιαίτερα όταν επίκειται η αυτονόμηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων...".

Ο δήμαρχος Λαρισαίων

Η προσπάθεια αποδυνάμωσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΛ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο συνιστά αρνητική εξέλιξη.

Όχι μόνο δεν πρέπει να υλοποιηθεί, αλλά αντίθετα, πιστεύω πως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και μέριμνα για τη στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου με αύξηση προσωπικού και κλινών. Το ΓΝΛ είναι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που έχει προσφέρει, επί σειρά ετών, πάρα πολλά στον πληθυσμό της Λάρισας.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ως νοσηλευτική δομή τριτοβάθμιου επιπέδου οφείλει να αναπτύξει τη δική του Παιδοχειρουργική Κλινική.

Ο Κ. Μπαργιώτας

«Η Θεσσαλία και η Λάρισα ειδικότερα έχει τις λιγότερες δημόσιες νοσοκομειακές κλίνες συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της χώρας» δηλώνει ο βουλευτής Λάρισας και υπεύθυνος του τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Κώστας Μπαργιώτας για να συνεχίσει: «Το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί αλλά να στηριχθεί και να μεγαλώσει. Η όποια κίνηση, η όποια παρέμβαση πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη διατήρηση της θέσης και των δύο νοσοκομείων με βάση έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Αναγκαία θεωρεί την ισόρροπη ανάπτυξη των δύο νοσοκομείων το τμήμα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και με ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η ισόρροπη ανάπτυξη των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, στο πλαίσιο της παροχής αποτελεσματικών υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεί κεντρική πολιτική του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, αποτελεί μονόδρομο για τον ΣΥΡΙΖΑ ο αγώνας για τη στελέχωση και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, τόσο του Πανεπιστημιακού όσο και του Γενικού νοσοκομείων της Λάρισας, με την στήριξη όλων των υπαρχουσών κλινικών τους και όχι η υποβάθμιση του ενός προς όφελος του άλλου.

Εν τω μεταξύ, ξεκινούν το προσεχές διάστημα οι διαδικασίες για την αποσύνδεση των δύο νοσοκομείων της πόλης, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει από τη Λάρισα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Το κάθε νοσοκομείο μπορεί να παίξει τον σημαντικό αλλά διακριτό ρόλο του, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, τόσο στον νομό Λάρισας όσο και ευρύτερα στην Κεντρική Ελλάδα».

Ιατρική Σχολή:

Να αναγνωριστεί το ΓΝΛ ως εκπαιδευτικό νοσοκομείο!

Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» για τον σχεδιασμό της σημερινής διοίκησης να μεταφερθεί αυτούσια στο ΠΓΝΛ η Παιδοχειρουργική Κλινική που λειτουργεί σήμερα στο ΓΝΛ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ιατρικής, καθηγητής Αθανάσιος Γιαννούκας με ανακοίνωσή του διευκρινίζει σημαντικές πτυχές που αφορούν στη γενικότερη στρατηγική ανάπτυξης των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος αλλά και ξεκαθαρίζει τις θέσεις του Τμήματος Ιατρικής για το θέμα της Παιδοχειρουργικής Κλινικής και τη λειτουργία του ΓΝΛ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Είναι γνωστό με ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα ότι η ίδρυση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η λειτουργία του ΠΓΝΛ άλλαξαν δραματικά τον χάρτη υγείας σε όλη την Κεντρική Ελλάδα προσφέροντας ποιοτικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που όχι μόνο ανέστρεψαν το κλίμα εσωτερικής μετανάστευσης προς τα κέντρα της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών αλλά και ανέδειξαν το ΠΓΝΛ ως πόλο έλξης ασθενών από κάθε γωνιά της Ελλάδος. Η θέση του Ιατρικού Τμήματος για το ΓΝΛ είναι ότι με σεβασμό στην ιστορία του και στις υπηρεσίες που συνεχίζει να προσφέρει θα πρέπει να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός ανάπτυξής του ώστε να λειτουργεί αρμονικά στον χάρτη υγείας του νομού Λάρισας ως δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο. Επίσης, το Ιατρικό Τμήμα αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο κάποιων Κλινικών του ΓΝΛ έχει ζητήσει πολλές φορές από το Υπουργείο Υγείας να το αναγνωρίσει ως εκπαιδευτικό Νοσοκομείο με σκοπό να εκπαιδεύονται κι εκεί φοιτητές της Ιατρικής, γεγονός που θα συνεισφέρει στην αναβάθμισή του. Αν αυτό δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα οφείλεται στην αδράνεια του Υπουργείου Υγείας να δει ολοκληρωμένα την ανάπτυξη των νοσοκομείων της περιοχής σαν μια αδιαίρετη συνέχεια ενός ολιστικού συστήματος υγείας. Συμπερασματικά, το Ιατρικό Τμήμα όχι μόνο δεν επιδιώκει την αποψίλωση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας αλλά απεναντίας θέλει την ενδυνάμωσή του με την επαναλειτουργία Κλινικών του όπως Νευροχειρουργική, Γαστρεντερολογική, ΩΡΛ κ.λπ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και χωρίς να υπάρχει καμία προηγούμενη ενημέρωση του Ιατρικού Τμήματος από τη διοίκηση του ΠΓΝΛ βλέπουμε έντονο σκεπτικισμό την προσπάθεια της σημερινής διοίκησης να μεταφέρει στο ΠΓΝΛ την Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΛ. Φαίνεται δε στο δημοσίευμά σας ο διοικητής των δύο διασυνδεόμενων Νοσοκομείων κ. Π. Νάνος να αναφέρει ότι ο σχεδιασμός αυτός γίνεται «Με δεδομένο την απουσία Παιδοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΓΝΛ παρά τη σχετική πρόβλεψη στον κανονισμό λειτουργίας του, γεγονός που ερμηνεύεται από το χαμηλό ενδιαφέρον της Ιατρικής Σχολής για την ανάπτυξή της, …..». Οφείλω εδώ να επισημάνω ότι το Ιατρικό Τμήμα όχι μόνο δεν έχει δείξει χαμηλό ενδιαφέρον αλλά απεναντίας έχει συμπεριλάβει την ανάπτυξη και Κλινικής Χειρουργικής Παίδων στον σχεδιασμό της. Αξίζει να επισημανθεί ότι το 1999 με ΦΕΚ 87/28.04.1999 τ.Α’, ιδρύεται στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κλινική Χειρουργικής Παίδων με απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γ. Αρσένη. Με συντονισμένες ενέργειες του τότε διοικητή του ΠΓΝΛ καθηγητή Ι. Μεσσήνη και του Ιατρικού Τμήματος, το 2002 με ΦΕΚ 351/21.03.2002 τ.Β’, με κοινή απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Π. Ευθυμίου και υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας κ. Ε. Νασιώκα εγκαθίσταται και λειτουργεί στο ΠΓΝΛ μεταξύ άλλων Κλινικών στον Χειρουργικό Τομέα αυτόνομη Πανεπιστημιακή Κλινική Χειρουργικής Παίδων. Είναι επίσης ακριβές ότι στον Οργανισμό του ΠΓΝΛ προβλέπονται τέσσερις θέσεις Επιμελητών ΕΣΥ για να υποστηρίξουν τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη Κλινική είναι απαραίτητη η ύπαρξη Μονάδος Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων καθώς και προγραμματισμός ανάπτυξης των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με εξοπλισμό και προσωπικό έτσι ώστε η λειτουργία όποιας νέας Χειρουργικής Κλινικής και εν προκειμένω της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων, να έχει προοπτική ανάπτυξης χωρίς να αναστέλλει τη λειτουργία των υφιστάμενων Χειρουργικών Κλινικών. Τι όμως από όλα αυτά έγινε διαχρονικά από τις διοικήσεις του ΠΓΝΛ;

1. Η μόνη σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας ΜΕΘ Παίδων με την υποστήριξη και δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος εγκαταλείφτηκε εξαιτίας της χαρακτηριστικής αδράνειας της διοίκησης Σκυλλάκου να αξιοποιήσει τη δωρεά του Ιδρύματος έτσι ώστε σήμερα να μην αναγκάζονται παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση να μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα. Εννοείται ότι η λειτουργία της ΜΕΘ Παίδων θα επέτρεπε και την έναρξη της λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων, μιας και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση σοβαρών χειρουργικών περιστατικών.

2. Δεν υπήρξε διαχρονικά από τις διοικήσεις του ΠΓΝΛ στοχευμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των χειρουργείων του ΠΓΝΛ ώστε να υπάρξει σύγχρονος εξοπλισμός, ενίσχυση του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, αύξηση του αριθμού των αναισθησιολόγων και ενίσχυση του Τμήματος της Αποστείρωσης, ώστε να γίνει δυνατή η λειτουργία όχι μόνο της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων αλλά και της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής, η οποία και αυτή έχει από το 2002 ΦΕΚ 351/21.03.2002 τ.Β’ εγκατάστασης και λειτουργίας στο ΠΓΝΛ.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Αναισθησιολογίας κ. Ελένης Αρναούτογλου, διευθύντριας της Αναισθησιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ έχει εκπαιδευθεί αναισθησιολόγος στην αναισθησία παίδων σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ στον άμεσο προγραμματισμό του Τμήματος Ιατρικής συμπεριλαμβάνεται και η προκήρυξη μέλους ΔΕΠ Παιδοχειρουργού, η καθυστέρηση της οποίας οφείλεται στην αναστολή προκήρυξης νέων θέσεων τα τελευταία δέκα χρόνια στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας μας.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι από πλευράς Ιατρικού Τμήματος έχουν διαχρονικά γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων στο ΠΓΝΛ και συνεπώς, από πουθενά δεν προκύπτει «το χαμηλό ενδιαφέρον της Ιατρικής Σχολής» για την ανάπτυξη της Κλινικής αυτής. Απεναντίας, εάν οι διοικήσεις του ΠΓΝΛ από το 2002 είχαν την πρόθεση να λειτουργήσει η Κλινική Χειρουργικής Παίδων, η οποία με απόφαση των δύο Υπουργείων Παιδείας και Υγείας είχε ήδη εγκατασταθεί για να λειτουργήσει στο ΠΓΝΛ, οι πολίτες της περιοχής θα απολάμβαναν από τότε ολοκληρωμένες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον Τομέα της υγείας των παίδων.

Θέση του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι να αρχίσει αμέσως προγραμματισμός με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική και τον διευθυντή της καθηγητή Γ. Συρογιαννόπουλο καθώς και η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων με την ανάπτυξη του εξοπλισμού και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των χειρουργείων ώστε να λειτουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι κλειστές αίθουσες χειρουργείων στο ΠΓΝΛ. Αυτό δε θα απαιτήσει αφενός τη μεταφορά της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΛ αποψιλώνοντάς το από μια σημαντική Κλινική και αφετέρου αποτελεί τη μόνη βιώσιμη και αποδεκτή λύση, όχι μόνο από το Ιατρικό Τμήμα αλλά και από την τοπική κοινωνία, η οποία απαιτεί αύξηση των διαθέσιμων κλινών στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας με παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας.

Είμαστε ως Ιατρικό Τμήμα διατεθειμένοι να συνεργαστούμε τόσο με τη Διοίκηση του ΠΓΝΛ όσο και με την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ώστε να υλοποιηθεί με συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις ο παραπάνω σχεδιασμός.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass