Η κατάσταση χειροτερεύει στην υγεία…

* ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2018 22:16

Για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις τελευταίες εξελίξεις, τις οποίες χαρακτήρισε αρνητικές για τις ασφαλισμένες-ασφαλισμένους και ανασφάλιστους διαμαρτυρήθηκε χθες το Εργατικό Κέντρο με μικρής κλίμακας κινητοποίηση στα γραφεία του Κέντρου Υγείας Λάρισας.

Σε αντίθεση με όσα διατυμπανίζει η κυβέρνηση, ότι βελτιώνεται η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου για την κινητοποίηση διαμαρτυρίας, η κατάσταση χειροτερεύει για τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, που οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής της, οδηγώντας όλο και περισσότερους ασφαλισμένους στον επιχειρηματικό τομέα, πληρώνοντας περισσότερα για εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία.

Αναφερόμενος στον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν έναν χρόνο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Τάσος Τσιαπλές σε σύντομη ομιλία του έκανε λόγο για ακρωτηριασμό της Π.Φ.Υ. καθώς οι ΤΟ.Μ.Υ, «είναι ένα κατακερματισμένο συνοθύλευμα μονάδων χαμηλών προδιαγραφών, οι οποίες ούτε στελεχωμένες επαρκώς είναι με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ούτε το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό διαθέτουν προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση».

Ενώ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του και με τη θέσπιση του οικογενειακού γιατρού γιατί «αυτός θα λειτουργεί σαν «κόφτης», αφού αυτό που ουσιαστικά καλείται να διασφαλίσει είναι ότι ο ασφαλισμένος θα στοιχίσει όσο το δυνατόν λιγότερο στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν θα υπερβαίνει το όριο των «πετσοκομμένων» προϋπολογισμών. Μάλιστα, σε περίπτωση που ξεπεράσει τα «όρια», προβλέπεται ποινή, καθώς από την ...«καλή διαγωγή» του θα κρίνεται η ανανέωση της σύμβασής του! Επίσης ως «κόφτες» θα λειτουργούν και διάφορα πρωτόκολλα που προβλέπονται - θεραπευτικά, διαγνωστικά, φαρμακευτικά - όσον αφορά σε εργαστηριακές εξετάσεις, προληπτικές, παροχή φαρμάκων».

Σε άλλο σημείο της διαμαρτυρίας οι ασφαλισμένοι ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα στο ΠΕΔΥ, στα ιατρεία του οποίου όπως επισημάνθηκε σε όλους του τόνους για πάνω από 200.000 ασφαλισμένους-ασφαλισμένες, δεν υπάρχει Οφθαλμίατρος, Οδοντίατρος, Πνευμονολόγος, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ρευματολόγος, Ακτινολόγος, Ψυχίατρος, ενώ σε άλλες ειδικότητες, υπάρχει μόνο 1 Καρδιολόγος, Γυναικολόγος, Ορθοπεδικός, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος που πάει μία φορά την εβδομάδα.

Τις απόψεις τους κατέθεσαν παράλληλα σε συνάντηση αντιπροσωπίας των διαμαρτυρομένων με τον υπεύθυνο του ΠΕΔΥ κ. Βαγγέλη Γραντζή στον οποίο ανέλυσαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

* Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης (γιατρούς, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) και εξοπλισμό στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας όπως και στα Κέντρα Υγείας. Συγκεκριμένα, να προσληφθούν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, άμεσα στις ειδικότητες που δεν υπάρχει κανένας γιατρός (2 Οφθαλμίατροι, 2 Οδοντίατροι, 2 Πνευμονολόγοι, 2 Δερματολόγοι, 2 Γαστρεντερολόγοι, 2 Ρευματολόγοι, 2 Ακτινολόγοι, 2 Ψυχίατροι), καθώς και δεύτερος γιατρός στις ειδικότητες που υπάρχει μόνο 1 γιατρός (Καρδιολόγος, Γυναικολόγος, Ορθοπεδικός, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος που πάει μια φορά τη βδομάδα).

* Να εξοπλιστούν με αξονικό και μαγνητικό τομογράφο τα ιατρεία του ΠΕΔΥ.

* Να εξασφαλισθεί η κάλυψη όλων των αναγκών σε αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό-αιματολογικό του ΠΕΔΥ και να γίνονται όλες οι εξετάσεις εκεί.

* Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ. Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ και κινητές μονάδες στη ΒΙΠΕ και στα ΤΕΙ), τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλες και όλους.

* Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες, και στις ιατρικές επισκέψεις. Καμία περικοπή σε φάρμακα και δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.

* Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.

* Στο πλαίσιο της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass