Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρόληψη σώζει ζωές

* ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2018 15:42

Mε κυρίαρχο θέμα προώθησης τα τροχαία ατυχήματα γιορτάζεται μεθαύριο Σάββατο η Παγκόσμια Ημέρας Πρώτων Βοηθειών για το 2018.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την ένατη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αφού κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στον δρόμο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Είναι μάλιστα η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 15 έως 29 ετών. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς που χάνουν τη ζωή τους (49%), είναι πεζοί. Παράλληλα, άλλα 50 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο από την ίδια αιτία.

Το θετικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, τα ατυχήματα στον δρόμο και οι επιπτώσεις τους μπορούν τα μειωθούν κατά πολύ, αν εστιάσουμε στην πρόληψη:

* Η σωστή χρήση του κράνους από τους μοτοσικλετιστές μειώνει την πιθανότητα θανάτου στο 40% και το ρίσκο πολλαπλών τραυμάτων στο 70%.

* Η χρήση της ζώνης ασφαλείας μειώνει το ενδεχόμενο θανατηφόρου ατυχήματος σε ποσοστό 40% στους επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων και σε ποσοστό 75% στους επιβάτες των πίσω καθισμάτων.

* Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ μειώνει το ενδεχόμενο θανατηφόρου ατυχήματος σε ποσοστό 20%.

Η εμπειρία δείχνει ότι σημαντική επιτυχία στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συντονισμένες δράσεις φορέων για τη λήψη μέτρων οδικής ασφάλειας, καθώς και την ενημέρωση του κόσμου σε θέματα πρόληψης και ασφαλούς ανταπόκρισης μετά από κάποιο ατύχημα. Η πορεία της κατάστασης ενός θύματος εξαρτάται κατά πολύ από το αν του παρασχεθούν άμεσα στον τόπο του ατυχήματος οι σωστές πρώτες βοήθειες από τους παρευρισκόμενους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός "Η γνώση Πρώτων Βοηθειών αποτελεί επιλογή ζωτικής σημασίας και ύψιστη ανθρωπιστική δράση. Η σημαντικότητα της γνώσης των Πρώτων Βοηθειών από απλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, είναι και ο λόγος που η εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες βρίσκεται στο επίκεντρο δράσης των 190 Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου, κατέχοντας έτσι την πρώτη θέση στην παροχή Πρώτων Βοηθειών και στην πιστοποιημένη εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών για κάθε ηλικιακή ή επαγγελματική ομάδα πολιτών παγκοσμίως".

O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Λάρισας, ως τοπικός προωθητής των μηνυμάτων του Διεθνούς Κινήματος, εκπαιδεύει κάθε χρόνο περίπου 3.000 συμπολίτες μας σε ευέλικτα προγράμματα εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών, που υλοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα στα γραφεία του, σε σχολεία, οργανισμούς, επιχειρήσεις κ.α.

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Ερυθρού Σταυρού, Μ. Αλεξάνδρου 7 (4ος όροφος) αρχίζει νέος κύκλος σεμιναρίων. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώνει συμμετοχή τηλεφωνικά στο (2410-532241) ή ηλεκτρονικά στο e-mail nrseeslarisa@yahoo.gr