Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύσκεψη για μέτρα πρόληψης για τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2018 16:20

Τις αρχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας καλεί σε σύσκεψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου, με θέμα την πρόληψη ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας Νικ. Ντίτορας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, η σύσκεψη θα γίνει στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00 π.μ., με θέματα συζήτησης:

• Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας,

• Τα μέτρα αντιμετώπισης,

• Τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών (διαγωνιστικές διαδικασίες),

• Διάκριση ρόλων και αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων,

• Μέτρα ενημέρωσης και εμπλοκής των πολιτών.

21 ΘΑΝΑΤΟΙ

Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) , έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι και 178 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018 έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επίσης καλεί το Υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα «προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια αίματος, καθώς ένα μεγάλο μέρος των αιμοδοτών που κατοικούν στις περιοχές που εμφανίστηκαν τα κρούσματα, αποκλείονται πλέον από τις αιμοδοσίες». Επίσης να μεριμνήσει για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ακόμη εφιστά την προσοχή, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

«Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση να έχουμε θανατηφόρα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και μάλιστα στην πρωτεύουσα της χώρας, αποτελεί ένα έγκλημα που έχει ονοματεπώνυμο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. Πρόσθεσε ότι «σοβαρές ευθύνες έχουν, τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και το Υπουργείο Υγείας, που δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για τους κινδύνους».

Σχετικά Άρθρα