Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαγνητικός τομογράφος - κόσμημα για το ΕΣΥ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΓΝΛ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2018 22:30

Η πολλαπλή σπουδαιότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου 3Tesla στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας αναδείχθηκε χθες στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Εργαστήριο Ακτινολογίας – Ιατρικής Απεικόνισης στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του μηχανήματος.

Ο μαγνητικός τομογράφος του ΠΓΝ Λάρισας είναι ο πρώτος μαγνητικός τομογράφος υψηλού μαγνητικού πεδίου (3Tesla) που εγκαταστάθηκε το 2008 σε Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα. Στον απολογισμό του ο καθηγητής κ. Γιάννης Φεζουλίδης έκανε μια ιστορική αναδρομή στην έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου αλλά και στην προμήθεια του μηχανήματος από το Εργαστήριο Ακτινολογίας– Ιατρικής Απεικόνισης, που παρέχει, όπως είπε, εδώ και μία δεκαετία προηγμένες διαγνωστικές υπηρεσίες στους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και αποτελεί κέντρο αναφοράς για την απεικόνιση σε όλη τη Θεσσαλία.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, έχει συμβάλει στην ερευνητική μελέτη παθήσεων με εξειδικευμένες τεχνικές με έμφαση κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το μυοσκελετικό, τον μαστό καθώς και παθήσεις νεογνών και παίδων. Η ογκολογική απεικόνιση έχει ενισχυθεί διαγνωστικά με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας, κυρίως για τον εγκέφαλο και τον μαστό και έχει προγραμματισθεί η επέκτασή του στον προστάτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, ο καθηγητής, στον μαγνητικό τομογράφο έχουν εκπαιδευτεί από τον Μάιο του 2008 μέχρι σήμερα 1.000 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στις βασικές αρχές της μαγνητικής τομογραφίας, 49 γιατροί σε μεταπτυχιακό επίπεδο από τους οποίους οι 44 απέκτησαν την ειδικότητα της ακτινοδιαγνωστικής και οι 5 επάρκεια στην ειδικότητα της Ιατρικής Φυσικής, ενώ στήριξε το μεταπτυχιακό έργο άλλων ειδικοτήτων, έδωσε 13 διδακτορικές διατριβές και καταγράφηκαν πάνω από 50 σχετικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.

Όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους Θεσσαλούς πολίτες έχουν καταγραφεί πάνω από 42 χιλιάδες εξετάσεις, εκ των οποίων 21.600 στο πρωινό ωράριο και 20.500 στο απογευματινό ωράριο.

«Οι προσδοκίες μας ήταν υψηλές και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δικαιώθηκαν…», επισήμανε ο καθηγητής στο περιθώριο της ημερίδας μιλώντας στους δημοσιογράφους αποκαλύπτοντας πως ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία συντήρησης του μηχανήματος προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις την επόμενη τριετία χωρίς να αποκρύψει την ανάγκη για την προμήθεια ενός ακόμα μαγνητικού τομογράφου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Στη διάρκεια της ημερίδας αναπληρωτές και επίκουροι καθηγητές καθώς και γιατροί του Εργαστηρίου παρουσίασαν ειδικότερα θέματα που αφορούν στις εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης μαγνητικής τομογραφίας 3Τ, τη συνδρομή της μαγνητικής τομογραφίας στον καρκίνο του μαστού, τη διερεύνηση του περιφερικού σκελετού, την απεικόνιση του πρόωρου νεογνικού εγκεφάλου και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Νωρίτερα, την ημερίδα προλόγισαν η αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ανθή Χαλιβέρα, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Αθανάσιος Γιαννούκας και η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Δήμητρα Παπά, που σε μηνύματά τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη λειτουργία του Εργαστηρίου και την προσφορά του μαγνητικού τομογράφου στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους Θεσσαλούς πολίτες.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα