Κρούσμα του ιού του Δυτ. Νείλου και στη Λάρισα

* ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ * ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΧΡ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2018 22:12

Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφεται και επίσημα πλέον από προχθές το απόγευμα και στη Θεσσαλία. Πρόκειται για γυναίκα από περιοχή της Λάρισας, που νοσηλεύεται σε κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και χωρίς κανένα κίνδυνο για τη ζωή της.

Για το πρώτο κρούσμα στην Περιφέρεια, που επιβεβαιώθηκε προχθές το απόγευμα, ενημερώθηκε νωρίς χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο οποίος στη συνέχεια το ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο και συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο με τη συμμετοχή του διευθυντή της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Γιώργο Ζήγρα και της εκπροσώπου του Ιατρικού Συλλόγου κ. Δήμητρας Παπά, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση αλλά και η προοπτική λήψης προληπτικών μέτρων στην κατεύθυνση κυρίως της ενημέρωσης των Λαρισαίων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η Λαρισαία μεγάλης ηλικίας, κάτοικος στον ευρύτερο αστικό ιστό της πόλης, παρουσίασε συγκεκριμένα νευροδιεισδυτικά συμπτώματα με αποτέλεσμα να κριθεί περιστατικό ύποπτο για ιό του Δυτικού Νείλου και να σταλεί δείγμα για εξέταση στη Θεσσαλονίκη. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό επιβεβαιώνοντας τις υποψίες του ιατρικού προσωπικού με την κατάσταση της υγείας της ασθενούς να μην εμπνέει καμία ανησυχία αν και συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός εμφανίστηκε πάντως ο καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηγεωργίου, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας παρά τον θόρυβο για τις εκτάσεις του ιού και στην Ελλάδα. «Μας προκαλούσε εντύπωση γιατί δεν είχαμε κρούσματα και στη Θεσσαλία παρά τη μεγάλη διασπορά της νόσου σε σημείο που να προγραμματίσουν μελέτη για να διαπιστώσουμε τους λόγους…» τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς βρισκόμαστε προς το τέλος της περιόδου μετάδοσης της ασθένειας και μείωσης του πληθυσμού των κουνουπιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα του καλοκαιριού σήμανε συναγερμός και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς εργάτης γης από Αφρικανική χώρα κρίθηκε ύποπτος για τον ιό του Δυτικού Νείλου χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθούν οι αρχικές υποψίες από την εξέταση των δειγμάτων από το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης.

ΣΤΟΥΣ 27 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Στους 27 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς ακόμη πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές που προκλήθηκαν από τη νόσο, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ. Παράλληλα, 11 ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική.

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι τις 20/09/2018 έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 234 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 183 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 51 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ».

Αυτή τη στιγμή, 26 άνθρωποι νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία με επιπλοκές της λοίμωξης (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα), με τους 11 από αυτούς να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνεται πως από τα 234 κρούσματα, τα 183 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 51 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 73 έτη (εύρος: 10 - 94 ετών).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στους Δήμους Μεγαρέων, Ελευσίνας και Ασπροπύργου.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass