Ξεκινά από αύριο ο αντιγριπικός εμβολιασμός

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2018 15:16

Με αφορμή την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Τμήμα Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει ότι ο ταχύτατος τρόπος μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστά αναποτελεσματική την πρόληψη με τους κλασικούς τρόπους (αποφυγή συνωστισμού, απομόνωση πασχόντων κ.λπ.).

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοσή του ιού της γρίπης. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκινά την 1η Οκτωβρίου ώστε να υπάρξει ανοσία του πληθυσμού στα νέα στελέχη του ιού της γρίπης. Οι μήνες που θεωρούνται κρίσιμοι για το ενδημικό κύμα είναι ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος, ενώ η κορύφωση του κύματος συμβαίνει τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο έγκαιρος εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε ενήλικες και παιδιά (σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου οι οποίες είναι οι εξής:

- Ηλικία άνω των 60 ετών.

- Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

• Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

• Μεταμόσχευση οργάνων

• Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες

• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

• Χρόνια νεφροπάθεια και Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

• Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες

• Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m 2

• Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου

• Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κλπ.

• Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών

• Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά. Υπενθυμίζεται ότι και το έτος 2018-19 τα Αντιγριπικά εμβόλια, χορηγούνται χωρίς συμμετοχή από όλα τα Ταμεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass