Ολοήμερη η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΜΑΓΝΗΤΗΣ, ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟ

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2018 22:07

 «Πράσινο φως» στην ολοήμερη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου άναψε η διοίκηση των δύο νοσοκομείων της Λάρισας σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας. Τις προηγούμενες ημέρες εγκαταστάθηκε το πρόγραμμα διαχείρισης και στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να λειτουργήσουν τα πρώτα απογευματινά ιατρεία.

Πρόκειται για λειτουργία που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια καθώς αυξάνεται η προσφυγή των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας παρά τα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζει, έστω και αν χρειάζεται η καταβολή συμβολικής αμοιβής των γιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι στα απογευματινά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της 5ης ΥΠΕ εξετάστηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς 47.960 ασθενείς έναντι 33.058 το 2016 και 29.590 το 2015 αυξάνοντας τα έσοδα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων πέραν της κάλυψης της ζήτησης υπηρεσιών υγείας από τους δημόσιους φορείς.

Για την ολοήμερη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας υπήρχαν συζητήσεις τα προηγούμενα χρόνια αλλά μόλις στα τέλη Αυγούστου το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την οριστική λειτουργία των απογευματινών ιατρείων για τις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες. «Με την απόφαση αυτή η διοίκηση των δύο νοσοκομείων συμβάλλει στην ανάπτυξη του Γενικού Νοσοκομείου και στην ανάδειξη του καταξιωμένου επιστημονικού του δυναμικού» δηλώνει ο διοικητής κ. Παν. Νάνος εκτιμώντας πως με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων θα αποσυμφορηθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με την απορρόφηση μέρους της ζήτησης και τη μείωση της λίστας αναμονής, που αυξάνονται συνεχώς.

Αναφορικά με την αύξηση των εσόδων του Νοσοκομείου από τη νέα δραστηριότητα ο κ. Νάνος υποστήριξε ότι στην παρούσα φάση το ζητούμενο για τη διοίκηση δεν είναι η αύξηση εσόδων αλλά η ανταπόκριση του συστήματος υγείας στην αυξανόμενη ζήτηση για παροχή υπηρεσιών μέσα από αναβαθμισμένο Γενικό Νοσοκομείο και με αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού και των επενδύσεων σε εξοπλισμό. Χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένα ποσοτικά χαρακτηριστικά εκτίμησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι εξετάσεις στα εργαστήρια, τα έσοδα θα αυξηθούν σε ποσοστά αντίστοιχα με αυτά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.   

ΕΤΟΙΜΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης, τα απογευματινά ιατρεία θα ξεκινήσουν στα μέσα Οκτωβρίου. Ήδη στο Γενικό Νοσοκομείο εγκαταστάθηκε από γνωστή εταιρεία το πληροφοριακό σύστημα για τη λειτουργία και τη διαχείριση των ιατρείων και την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η επιμόρφωση των διοικητικών υπαλλήλων, που θα αναλάβουν τον χειρισμό του προγράμματος, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Ιατρεία αναμένεται να λειτουργήσουν για τις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται να λειτουργούν για γυναικολογικά, ουρολογικά, οφθαλμολογικά, ορθοπαιδικά, παθολογικά, αιματολογικά, παιδιατρικά και παιδοχειρουργικά περιστατικά και θα εκτελούνται και εξετάσεις με τον μαγνητικό τομογράφο ενώ σε επόμενη φάση θα ενταχθούν στη λειτουργία και οι εξετάσεις με τους υπέρηχους.

Στην ολοήμερη λειτουργία έχουν δηλώσει συμμετοχή 20 γιατροί όλων των βαθμίδων, 15 διοικητικοί για τη γραμματειακή υποστήριξη, 14 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές, 3 άτομα βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, 3 μαίες και δύο άτομα παραιατρικό προσωπικό για τη λειτουργία των εργαστηρίων.

Σύμφωνα με την απόφαση οι γιατροί συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία πέραν του τακτικού ωραρίου, υπό την προϋπόθεση ότι παρέχουν υπηρεσίες στην πρωινή λειτουργία των τακτικών ιατρείων τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα και δεν εφημερεύουν κατά τις ημέρες αυτές. Η απασχόληση κάθε ιατρού σε απογευματινό ιατρείο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ημέρες την εβδομάδα. Ο αριθμός των περιστατικών, που εξετάζονται από τον ιατρό κάθε εβδομάδα, μετά το τακτικό ωράριο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τον αριθμό των αντίστοιχων περιστατικών ή πράξεων, που διενεργούνται από τον ίδιο ιατρό στο τακτικό ωράριο.Το σύνολο των εξετάσεων που θα διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου (στην ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου) δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει ανά μήνα το αντίστοιχο σύνολο εντός του τακτικού ωραρίου σε εξωτερικούς ασθενείς.

Όσον αφορά στις αμοιβές των γιατρών οι ασθενείς πριν από την επίσκεψη στο ολοήμερο ιατρείο θα καταβάλουν στο ταμείο της Γραμματείας των Ολοήμερων Ιατρείων 64 ευρώ για επίσκεψη σε συντονιστή διευθυντή, 60 ευρώ σε διευθυντή, 48 ευρώ σε επιμελητής Α', 36 ευρώ σε επιμελητή Β' και 24 ευρώ σε επιμελητή Γ'.

Η αμοιβή για την εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων, που διενεργούνται και δεν απαιτούν νοσηλεία, καταβάλλεται είτε από τον εξεταζόμενο, είτε από τον ασφαλιστικό του Φορέα. Για τον λόγο αυτό ο εξεταζόμενος πρέπει να προσκομίζει παραπεμπτικό θεωρημένο από το ασφαλιστικό του Ταμείο. Σε περίπτωση που δεν έχει το παραπεμπτικό ο εξεταζόμενος θεωρείται ιδιώτης και ως εκ τούτου καταβάλει το ποσό των εξετάσεων του κατά την προσέλευσή του στη Γραμματεία των Ολοήμερων Ιατρείων.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η σταθερή γραμμή στην οποία θα απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για τα ραντεβού καθώς και άλλες λεπτομέρειες για τους ιατρούς καθώς και το κόστος επίσκεψης για κάθε ιατρό.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass