Η άθληση ως πρόληψη και βελτίωση ποιότητας ζωής

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2018 22:05

«Αγαπήστε και φροντίστε το σώμα σας και τον εαυτό σας!» Με αυτό το μήνυμα, από την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας κ. Μαρία Γκιτέρτσου, ολοκληρώθηκε χθες ακόμα μία εκδήλωση στο πλαίσιο της εκστρατείας «Κατά του Καρκίνου του Μαστού».

 Η κ. Γκιτέρσου στην ομιλία της ανέφερε ότι οι γυναίκες πλέον δεν φοβούνται να μιλήσουν για αυτή τη “δημοκρατική νόσο” (δημοκρατική γιατί δεν κάνει διακρίσεις, όπως για παράδειγμα στην ηλικία) και πως «οι ίδιες οι γυναίκες μόνες τους θα πρέπει να εξοικειωθούν στην αναγνώριση του σώματός τους χωρίς να αισθάνονται ντροπή, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα σώσουν τις ζωές τους».

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού στον Δήμο Λαρισαίων κ. Γιώργος Κωσταρόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος για τους πολίτες στη διά βίου άθληση και εκγύμναση όλα τα χρόνια και διαβεβαίωσε το κοινό πως θα συνεχίσουν με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Γιώργος Μπασδέκης, ορθοπαιδικός χειρουργός και κ. Γιώργος Καραδαγλής χειρουργός- μαιευτήρας- γυναικολόγος- μαστολόγος, οι οποίοι μίλησαν με άξονα την άσκηση και τις ευεργετικές ιδιότητές της, ο καθένας από τη δική του επιστημονική ματιά πάνω στο θέμα.

Ο κ. Μπασδέκης στη διάλεξή του για την οστεοπόρωση μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία της άσκησης για όλες τις ηλικίες και για τα δύο φύλα και υπογράμμισε: «Η άσκηση συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο του άγχους και του βάρους, καθώς επίσης προάγει την ψυχολογική ευεξία». Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ακόμη, την οστεοπόρωση ως “σιωπηλή νόσο”, αφού οι νοσούντες πρώτα θα “πάθουν” κάποιο κάταγμα και έπειτα θα “μάθουν” την αιτία.

Ο κ. Καραδαγλής εστιάζοντας στον καρκίνο του μαστού επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η άθληση συμβάλλει στην κοινωνική επανένταξη των ασθενών, οι οποίοι συνήθως τείνουν στην απομόνωση λόγω της ψυχολογικής κατάστασης που τους συνοδεύει. Διευκρίνισε ότι για καλύτερα αποτελέσματα να προτιμάται ο συνδυασμός αεροβικής και ρυθμικής γυμναστικής με ασκήσεις αντίστασης και ευελιξίας, σύμφωνα όμως πάντα με τη γνώμη γυμναστών.

Επισήμανε δε, πως θα πρέπει να ενταχθεί στο ημερήσιο πρόγραμμα έστω το περπάτημα και τόνισε ότι η διαμόρφωση της Λάρισας συμβάλλει πολύ στο να περπατάμε. Έκλεισε την ομιλία του προτρέποντας τις γυναίκες να ξεκινούν την αυτοεξέταση –κάτι πολύ σημαντικό- στην ηλικία των 20 ετών, ενώ στα 40 θα πρέπει να ξεκινήσουν να επισκέπτονται τον γιατρό.

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Σταυρούλα Λαδοπούλου, γυμνάστρια από το πρόγραμμα Άθληση και Γυναίκα.

 

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass