Στις επάλξεις για τη Γαστρεντερολογική Κλινική

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΓΝΛ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2018 22:30

Νέα ένταση στους κόλπους της ιατρικής κοινότητας στη Λάρισα, με επίκεντρο την ίδρυση Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, πυροδότησε η πρόσφατη κοινή παρέμβαση των πανεπιστημιακών καθηγητών Σπύρου Ποταμιάνου και Κώστα Γουργουλιάνη για το πανάκριβο ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα.

Οι δύο καθηγητές και διευθυντές της Γαστρεντερολογικής και Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αντίστοιχα, σε κοινή επιστολή τους στην «Ε» είχαν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους με την προοπτική παραχώρησης του πανάκριβου εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αντί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σημειώνοντας ότι στο Γενικό Νοσοκομείο δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί για να υποστηρίξουν τη λειτουργία του μηχανήματος, με αποτέλεσμα ο πανάκριβος αυτός εξοπλισμός να παραμείνει αναξιοποίητος. Η επιστολή των δύο καθηγητών προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων στους θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους των γιατρών του παλιού νοσοκομείου, που δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για τον χρόνο της παρέμβασης των πανεπιστημιακών, που συμπίπτει με την προσπάθεια της διοίκησης να αναβαθμίσει το ιστορικό νοσοκομείο της πόλης ανακοινώνοντας στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης την ίδρυση Γαστρεντερολογικής Κλινικής, που λειτουργούσε μέχρι το 2012 αλλά μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να στηρίξει την παροχή τριτοβάθμιας περίθαλψης στους Θεσσαλούς. «Η αμφισβήτηση της ικανότητας των τριών γαστρεντερολόγων να λειτουργήσουν το μηχάνημα αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση και της ικανότητας να οργανώσουν τη νέα υπό ίδρυση κλινική, την οποία με τόσο κόπο κατορθώσαμε να κερδίσουμε…» σημείωνε θεσμικός παράγοντας του Γενικού Νοσοκομείου μεταφέροντας την πρόθεση των συναδέλφων του να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την ίδρυση της κλινικής με τη λειτουργία του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος, που μπορεί να προσφέρει υψηλές υπηρεσίες για τη διάγνωση όγκων στην περιφέρεια. «Για την προμήθεια του συγκεκριμένου μηχανήματος μέσω του ΕΣΠΑ πείσαμε τις υπηρεσίες του κ. Αγοραστού για τον σχεδιασμό μας αναφορικά με τη λειτουργία της Γαστρεντερολογικής κλινικής και τώρα μπορούμε να πείσουμε ότι μπορούμε και να το λειτουργήσουμε…» συνέχισε για να συμπληρώσει ότι ακόμα και αν το επιθυμούσε η διοίκηση των δύο νοσοκομείων, δεν θα μπορούσε να προμηθευτεί εξοπλισμό για το ένα νοσοκομείο και να το διαθέσει στο άλλο, όπως επιθυμούν οι πανεπιστημιακοί. Προκειμένου να στηριχθεί η απόφαση της διοίκησης για την ίδρυση της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, στελέχη του ιατρικού κόσμου του Γενικού Νοσοκομείου ξεκινούν σήμερα συναντήσεις και επαφές με τις αρχές της πόλης αναζητώντας όπως και στην πρόσφατη περίπτωση της Παιδοχειρουργικής Κλινικής –αν και με διαφορετικά χαρακτηριστικά- στήριξη στην προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που ανέκυψε, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος αρνήθηκε να σχολιάσει θεωρώντας ότι υπηρεσιακά έγγραφα που διακινούνται δεν μπορούν να αποτελούν βάση για δημόσια αντιπαράθεση. Η διοίκηση όμως, υπογράμμισε, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση της απόφασής της να ιδρύσει τη Γαστρεντερολογική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο.

ΕΞΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

* Στο μεταξύ 6 ερωτήματα για την αναβάθμιση του ΓΝΛ θέτει ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Υγείας. Συγκεκριμένα με την ερώτησή του ζητά να πληροφορηθεί: 1. Αν θα λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στις κτιριακές υποδομές και τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό του ΓΝΛ κι αν ναι, ποιες είναι αυτές και με ποιο χρονοδιάγραμμα. 2. Αν υπάρχει στον σχεδιασμό του η προοπτική για τη δημιουργία μιας 3ης πτέρυγας, όπως έχει προταθεί στο παρελθόν, με σκοπό τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών του νοσοκομείου, κι αν ναι ποια είναι αυτή, κι αν όχι, αν προτίθεται να τη διερευνήσει. 3. Λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών στην ογκολογική μονάδα και της σοβαρότητας των περιστατικών, αν θα συνδράμει στην αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. 4. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τις μαζικές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων ιατρών διευθυντών κλινικών, την ανεπάρκεια προσωπικού στις ΜΑΦ και ΜΕΘ, και τις ελλείψεις σε διάφορες άλλες ειδικότητες, όπως και βοηθητικού προσωπικού, κι αν υπάρχει σχεδιασμός, ποιος είναι αυτός. 5. Τι θα πράξει για τα προβλήματα στη συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου και πιστοποιημένου προσωπικού. 6. Αν υπάρχει πρόθεση από μέρους του να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα των εργαζομένων του ΓΝΛ για την αποσύνδεσή του από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα, κι αν όχι για ποιους λόγους.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass