Κινδυνεύουν παιδιά που δεν εμβολιάζονται!

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 15 Νοε 2018 22:00

Την αναγκαιότητα των εμβολιασμών στα παιδιά, υποστήριξαν χθες ειδικοί επιστήμονες, σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό κέντρο Λάρισας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Όλα τα νοσήματα για τα οποία εμβολιάζονται σήμερα τα παιδιά, είναι σοβαρά και για πολλά από αυτά δεν υπάρχει θεραπεία.

Όταν μειώνεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, τα νοσήματα επιστρέφουν και τα παιδιά είναι σε κίνδυνο…».

Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα νοσήματα που καλύπτει το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια σήμερα και επισημάνθηκε πως δεν πρέπει να λησμονούμε την επικινδυνότητα κάποιων ασθενειών, που στο παρελθόν εξελίχθηκαν σε επιδημίες και προκάλεσαν πολλούς θανάτους.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, τη Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Η πόλη που μαθαίνει» και είχε θέμα «Υγεία και παιδί, τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς».

Στο πλαίσιό της ο επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδοπνευμονολογίας κ. Εμμανουήλ Αλεξόπουλος ενημέρωσε για τις

 «Ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος», ενώ αντίστοιχα σε ομιλία της η παιδίατρος κα Νταμάγκα Γεωργία, αναφέρθηκε στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, και αναλυτικότερα ποια είναι τα εμβόλια που προβλέπονται για τα παιδιά, σε ποια ηλικία πρέπει να γίνονται και από τι προστατεύουν αντίστοιχα το καθένα.

Επίσης, ο παιδίατρος – καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, αναπληρωτής πρόεδρος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σε ομιλία του σχετικά με τους μύθους και τις αλήθειες για τα εμβόλια, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα νοσήματα υπάρχουν ακόμα και αν είναι σπάνια. Η μείωση της επίπτωσης οφείλεται στα εμβόλια. Όταν όμως μειώνεται η εμβολιαστική κάλυψη τα νοσήματα επιστέφουν. Πολλά από τα νοσήματα τα οποία έχουν εξαλειφθεί από την Ελλάδα, ενδημούν σε άλλες χώρες του κόσμου. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος επανεμφάνισής τους με τα ταξίδια και τη μετανάστευση. Όλα τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί βρίσκονται σε κίνδυνο όταν αυτά τα νοσήματα «εισάγονται».

Όλα τα νοσήματα για οποία εμβολιάζονται τα παιδιά είναι σοβαρά.

Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και θανάτους ακόμα και αν λαμβάνουν την καλύτερη ιατρική περίθαλψη (π.χ. έχουμε ακόμη επιδημίες ιλαράς, ο κοκκύτης σκοτώνει από 1 έως 4 μωρά στον Καναδά κάθε χρόνο κ.α.).

Για πολλά από αυτά τα νοσήματα δεν υπάρχει θεραπεία.

Τα εμβόλια ξεκινούν το 2ο μήνα για την προστασία των μωρών, όσο πιο νωρίς στη ζωή τους, για να προφυλαχθούν από ασθένειες όπως ο κοκκύτης. Ελέγχονται για την ασφάλειά τους και όπως όλα τα φάρματα, εγκρίνονται μετά από αρκετά στάδια ελέγχου, αφού αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά πριν χρησιμοποιηθούν. Μετά την κυκλοφορία τους επιτηρούνται από τις αρχές για τυχόν σοβαρές παρενέργειες. Τα εμβόλια αναμφισβήτητα είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης. Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά!».

Χαιρετισμούς κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασ. Πινακάς και η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημ. Παππά.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Συρογιαννόπουλος Γεώργιος καθηγητής Παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος, διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημ. Δεληγιάννης, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λάρισας κ.α.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass