Οι ελλείψεις του Γ.Ν. Λάρισας στη Βουλή

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 15 Νοε 2018 15:44

Τα προβλήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που έχουν ως αποτέλεσμα την παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας, αναδεικνύει ο βουλευτής ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Με την επίκαιρη ερώτηση καλείται ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός να αναπτύξει την πολιτική του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε μια συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης «Σοβαρά και οξυμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού και την παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Και αυτή η κατάσταση οφείλεται τόσο στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, αφού μόνο σε σχέση με το 2017 ο προϋπολογισμός του 2018 είναι μειωμένος κατά 1 εκατ. ευρώ και, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι από τον Νοέμβριο, θα υπάρξουν προβλήματα με τις προμήθειες αναγκαίων υλικών αλλά και φαρμάκων.

Οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι μεγάλες αφού σύμφωνα με τον νέο κανονισμό λειτουργίας – με τον οποίο μειώθηκαν οι θέσεις των γιατρών κατά 25 σε σχέση με τον προηγούμενο που και αυτός υπολειπόταν των πραγματικών αναγκών – θα έπρεπε να υπάρχουν 122 ειδικευμένοι γιατροί ενώ υπάρχουν μόνο 96. Και το πρόβλημα θα επιδεινωθεί περαιτέρω με την επικείμενη αποχώρηση πολλών διευθυντών κλινικών λόγω συνταξιοδότησης, όπως της Μαιευτικής – Γυναικολογικής, Ουρολογικής, Καρδιολογικής, Παθολογικής, Παιδοχειρουργικής κ.ά.».

«Ίδια η κατάσταση και στο νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό, όπου ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο νοσοκομείο συρρικνώθηκε και από 776, που ήταν το 2010, σήμερα φτάνει στους 520, με σημαντικό αριθμό αυτών να είναι συμβασιούχοι ή 8μηνίτες μέσω ΟΑΕΔ.

Αποτέλεσμα των ελλείψεων πέραν της εντατικοποίησης της εργασίας – όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι των εργαζομένων – πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει τις άδειες που δικαιούνταν για το 2017.

Αυτές οι ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό) δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία κλινικών και τμημάτων. Για παράδειγμα η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), με 8 κρεβάτια, λειτουργεί στην ουσία ως ΜΕΘ και μαζί με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που έχει άλλα 8 κρεβάτια, δηλαδή για 16 κρεβάτια υπάρχουν μόνο 7 γιατροί (!) όσον αφορά δε στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι επιεικώς τραγική (!)

Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό οι ελλείψεις είναι μεγάλες ενώ ο υφιστάμενος πλέον είναι πεπαλαιωμένος και προβληματικός. Ενδεικτικά, ο αξονικός τομογράφος παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του, στην Καρδιολογική ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν τέσσερα μηχανήματα για υπερήχους, λειτουργεί μόνο ένα, οι κλίβανοι της αποστείρωσης αποτελούν «μουσειακά κομμάτια», αφού συμπλήρωσαν 25 χρόνια λειτουργία, (οι προδιαγραφές ήταν για 15 χρόνια) κ.ά.

Τεράστιο το πρόβλημα με την άθλια κτιριακή υποδομή του νοσοκομείου αφού τα κτίρια είναι παμπάλαια, με βαθιές διαβρώσεις από τον χρόνο, χωρίς κανονική θέρμανση και ψύξη, με ασανσέρ που όταν λειτουργούν είναι προβληματικά και απειλείται η σωματική ακεραιότητα όσων τα χρησιμοποιούν (τραυματισμοί από πτώσεις των ασανσέρ) κ.ά.» καταλήγει ο Λαρισαίος βουλευτής ΚΚΕ για να ρωτήσει τον υπουργό σε τι ενέργειες θα προβεί, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Γ.Ν. Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass