Ο «αθέατος» πόλεμος μεταξύ ΕΟΠΥΥ και οπτικών

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ VOUCHER ΤΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ ΟΡΑΣΕΩΣ –ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΤΙΚΟΙ- ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΛΑΡΙΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Δημοσίευση: 18 Νοε 2018 22:08

Ένας αθέατος πόλεμος με σκληρές συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις και επιδιώξεις, μάχες επιβίωσης και εμπλοκή επιχειρηματικών σχεδίων και κινήσεων εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες με φόντο το νέο ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ και τις κυβερνητικές αποφάσεις να προωθήσει την προμήθεια γυαλιών με διατακτικές, γνωστά και ως voucher.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των οπτικών οπτομετρών από την ανακοίνωση των κυβερνητικών προθέσεων εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους με τον νέο τρόπο εκτέλεσης των συνταγών και αποζημίωσης για τα γυαλιά οράσεως, που προέβλεπε έκδοση από τον οφθαλμίατρο ηλεκτρονικής γνωμάτευσης και εκτύπωσης της βεβαίωσης πληρωμής, την οποία μετά την έγκριση από ελεγκτή γιατρό θα προσκόμιζε ο ασφαλισμένος στο κατάστημα οπτικών ειδών προκειμένου να προμηθευτεί τα γυαλιά της επιλογής του μέχρι του ποσού των 100 ευρώ, που ορίζεται ως ανώτατο ποσό αποζημίωσης. Αντί χρηματικού ποσού ο ασφαλισμένος θα πλήρωνε με τη βεβαίωση πληρωμής και το κατάστημα οπτικών ειδών στη συνέχεια θα την κατέθετε στον ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή του.

Η αποφασιστικότητα των οπτικών και η άρνησή τους σε ολόκληρη την Ελλάδα να προχωρήσουν σε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αρνούμενοι να αποδεχθούν τον νέο τρόπο με το επιχείρημα ότι πιθανή υιοθέτησή του θα προκαλούσε σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους, υποχρέωσε τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε τροποποίηση του ενιαίου κανονισμού, που ισχύει από την 1η Νοεμβρίου, επιτρέποντας παράλληλα και τη λειτουργία του παλιού γνωστού συστήματος χωρίς να προδιορίζεται χρονικά η παράλληλη ισχύς των δύο τρόπων.

Είναι ενδεικτική η σχετική αναφορά στον ενιαίο κανονισμό «Απευθείας οι δικαιούχοι αποζημιώνονται μόνο σε αποδεδειγμένη αδυναμία σύναψης σύμβασης με μια κατηγορία παροχών ή κατά τις μεταβατικές περιόδους από την πρώτη σύναψη σύμβασης σε μια κατηγορία έως το απαραίτητο διάστημα για την επίτευξη επαρκούς αριθμού συμβάσεων στην κατηγορία με αποφάσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού...».

Παρά την ευνοϊκή διάταξη το σύνολο των οπτικών της Λάρισας συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά των voucher αρνούμενοι την υπογραφή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ με εξαίρεση κατάστημα οπτικών στην Ελασσόνα και τελευταίως κατάστημα και στη Λάρισα, εκπρόσωπος του οποίου μάλιστα ενημέρωσε την τοπική Ένωση Οπτικών για την απόφασή της να ενεργοποιήσει τη σύμβασή της με τον ΕΟΠΥΥ και να δέχεται τα voucher των ασφαλισμένων. Στηρίζει μάλιστα την απόφαση της επιχείρησης καταγγέλλοντας ότι «…το τελευταίο διάστημα διάφορα καταστήματα οπτικών της πόλης μας αποδέχονται voucher του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως αποζημίωση από τους πελάτες τους… Τα voucher αυτά δύνανται φυσικά να αποσταλούν στον Οργανισμό και τα καταστήματα αυτά να αποζημιωθούν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ….».

Στην ίδια ενημερωτική επιστολή μάλιστα διατυπώνεται έμμεσα αλλά εύλογα η απορία για ποιους λόγους ασκούνται πιέσεις σε μια επιχείρηση να μην αποδεχθεί τα voucher από τη στιγμή που «όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να μην συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να αμείβονται από τους πελάτες τους και αυτοί με τη σειρά τους να αποζημιώνονται απευθείας από τον Οργανισμό, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ

«Όποιος θέλει να υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ μπορεί να υπογράψει…» απαντά ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σίμος Χαζησυμεών παρουσία των συναδέλφων του αντιπροέδρου Βασίλη Παπαϊωάννου και γενικού γραμματέα Αιμίλιου Κουτζαηλία.

Αναδεικνύοντας πάντως τη συμπαγή και σθεναρή στάση του κλάδου κατά των voucher εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που θα προκαλέσουν στις επιχειρήσεις τους. Άλλωστε καταθέτοντας σχετική μελέτη που αποδεικνύει ότι με τον νέο τρόπο του ΕΟΠΥΥ οι επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των οπτικών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ενιαίου κανονισμού παροχής υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

Το προεδρείο του τοπικού συλλόγου πάντως απορρίπτει κατηγορηματικά τις καταγγελίες της λαρισινής επιχείρησης ότι «το τελευταίο διάστημα διάφορα καταστήματα οπτικών της πόλης αποδέχονται voucher του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως αποζημίωση από τους πελάτες τους…» επισημαίνοντας πως αν και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την επιχείρηση οι καταγγελίες ήταν γενικές χωρίς να κατονομάζονται καταστήματα που αποδέχονται voucher του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να διερευνηθούν.

Απαντώντας και στα ερωτήματα για τις ασκούμενες πιέσεις προς τα μέλη να μην αποδεχθούν τα voucher από τη στιγμή που ισχύει παράλληλα και το παλιό σύστημα οι Λαρισαίοι συνδικαλιστές καταγγέλλουν κακή εφαρμογή του ενιαίου κανονισμού από τον ΕΟΠΥΥ σημειώνοντας πως σε άλλα καταστήματα του Οργανισμού δίνονται αποδεκτά τα δικαιολογητικά δαπάνης για γυαλιά οράσεων είτε χωρίς σχόλια είτε με πληροφόρηση ότι δεν θα αποζημιωθούν ενώ σε άλλα οι υπάλληλοι δεν αποδέχονται τα δικαιολογητικά υποστηρίζοντας πως υπάρχουν επιχειρήσεις οπτικών που δέχονται τα voucher.

«ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ» ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Η αντιπαράθεση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των οπτικών-οπτομετρών φαίνεται ότι δεν άφησε αδιάφορες τις προμηθευτικές εταιρείες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έσπευσαν να στηρίξουν τον αγώνα των πελατών τους ανακοινώνοντας και επίσημα ότι θα επιβάλλουν εμπάργκο σε όσους διασπάσουν τον αγώνα των οπτικών!

«Η …. αποκλειστικός αντιπρόσωπος οφθαλμικών φακών …. και των σκελετών … για την ελληνική αγορά σεβόμενη απολύτως τον κοινό αγώνα του κλάδου μας έναντι στις προθέσεις του ΕΟΠΥΥ, δηλώνει ότι δεν θα παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες σε όποιον βρεθεί απέναντι στο κοινό μέτωπο που ισχύει στην παρούσα στιγμή» δηλώνει με δελτίο τύπου γνωστή εταιρεία του χώρου ενώ μια δεύτερη με δικό της δελτίο τύπου αναφέρει: «Η … που αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην Ελλάδα τα προϊόντα …, …, …, με αίσθημα ευθύνης συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των οπτικών ενάντια στην εξοντωτική για τον κλάδο απόφαση του ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει με voucher τον οπτικό αντί για τους ασφαλισμένους του. Δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα συνεργαστεί με ΚΑΝΕΝΑ οπτικό που θα διασπάσει την ενότητα του κλάδου υπονομεύοντας το μέλλον του ίδιου του επαγγέλματος».

Οι ανακοινώσεις των εταιρειών προμήθειας οπτικών ειδών ότι δεν προτίθενται να παρέχουν προϊόντα τους σε συνδυασμό με μηνύματα σε κλειστούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από εκπροσώπους εταιρειών εισαγωγών οπτικών ειδών έχουν θορυβήσει την επιχείρηση οπτικών ειδών της Λάρισας που αποφάσισε να δεχθεί τα voucher που κάνει λόγο για «μπούλινγκ» σε βάρος της επειδή αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από τον συνδικαλιστικό αγώνα των οπτικών.

Εάν αυτή η πρακτική επικρατήσει, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι ούτε η συγκεκριμένη επιχείρηση θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του Οργανισμού αλλά ούτε και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις θα συνάψουν αντίστοιχες Συμβάσεις με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., φοβούμενες ακριβώς προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους από τις συνεργαζόμενες εταιρείες προμηθειών.

Για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και για δυσχέρειες στην εφαρμογή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ η λαρισινή επιχείρηση οπτικών ενημέρωσε προ ημερών εγγράφως τη διοίκηση του Οργανισμού με την οποία εγείρει ακόμα και θέμα παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού ζητώντας την παρέμβαση της διοίκησης για την εξομάλυνση της κατάστασης και τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό όσων επιχειρήσεων έχουν ήδη συμβληθεί ή πρόκειται να συμβληθούν με τον Οργανισμό.

«…Διαπιστώνουμε από τις πρώτες αυτές επαφές ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι είτε με την άρνηση των προμηθευτών μας να ικανοποιήσουν τις παραγγελίες μας, είτε με την αποδοχή των παραγγελιών αλλά με δυσμενείς όρους (απουσία εκπτώσεων κλπ). Ενόψει όλων αυτών καθίσταται φανερό ότι για λόγους που δεν αφορούν σε εμάς, αλλά ούτε και στον Οργανισμό σας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία δυσκολία ως προς τον ανεφοδιασμό μας» υπογραμμίζει εκπρόσωπος της επιχείρησης ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Ομοίως καθίσταται φανερό ότι επιχειρήσεις σαν τη δική μας κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με εναρμονισμένες πρακτικές και συμφωνίες των προμηθευτικών εταιρειών του χώρου μας, οι οποίες φυσικά αντίκεινται στις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού και στις διατάξεις του Ν. 3959/2011».

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass