Η οικονομική κρίση αύξησε τις αγωγές κατά των γιατρών

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ Π.Θ.

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2018 22:02

Ο ιατρικός και ο νομικός κόσμος της πόλης συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» για να θέσουν επί τάπητος το θέμα της ιατρικής ευθύνης και της ιατρικής αμέλειας.

Για τις υποθέσεις που έχουν φτάσει μέχρι και στις αίθουσες των δικαστηρίων ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος αναγνώρισε ένθεν κακείθεν αδυναμίες.

Η διάγνωση και η θεραπεία, ακόμη και της πιο απλής νόσου, φέρνουν τον γιατρό αντιμέτωπο με πολλά ερωτήματα και όχι σπάνια με ηθικά διλήμματα. «Η χώρα αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα, 1 στους 4 κατοίκους είναι πάνω από 65 ετών, η αύξηση της ηλικίας προκαλεί αύξηση νοσηρότητας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανάγκες περίθαλψης, πρόσθετες απειλές για τους προϋπολογισμούς. Από την άλλη μεριά, ποιος δεν θέλει να χορηγήσει στον ασθενή του το καλύτερο φάρμακο, να του παρέχει την καλύτερη περίθαλψη. Αυτές όμως οι διαδρομές είναι αντίθετες» σημείωσε ο καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Μαλίζος για να προσθέσει ότι «για να επιβιώσει αυτό το σύστημα χρειάζεται μια σημαντική αλλαγή».

Στις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής στην Ελλάδα αναφέρθηκε η επιμελήτρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ουρανία Κώτσιου υπογραμμίζοντας ότι «ενώ το σύστημα επείγουσας ιατρικής φροντίδας θεωρείται σημείο αναφοράς, με το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί η ποιότητα ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης εν μέσω κρίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει επηρεαστεί σημαντικά η πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, οι μειώσεις στις δαπάνες για την υγεία οδήγησαν σε ανεπαρκείς υπηρεσίες προαγωγής υγείας και εξαντλημένο προσωπικό. Το παρόν οικονομικό πλαίσιο δημιουργεί απειλή για το σύστημα επείγουσας ιατρικής φροντίδας και τη βιωσιμότητά του».

Στις τρεις παραμέτρους της ιατρικής αμέλειας – ευθύνης, την ποινική, την αστική και την πειθαρχική, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος, τονίζοντας τα σημεία εκείνα για τα οποία ευθύνεται ο γιατρός, ο ειδικευόμενος και ο κλινικάρχης.

Στο ερώτημα αν συμβαίνουν ιατρικά σφάλματα υποστήριξε ότι «μετρώνται σε περίπου 6.000 τον χρόνο, ενώ το 13% των νοσηλευομένων σε νοσοκομείο έχει υποστεί ιατρικό σφάλμα. Μάλιστα χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι μηνύσεις και οι αγωγές κατά των γιατρών σε πανελλήνια κλίμακα, από ασθενείς ή συγγενείς τους, φαινόμενο βέβαια που επιτάθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης».

Η ιατρική αμέλεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, οφείλεται στην ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους γιατρούς, στην έλλειψη έρευνας, εκπαίδευσης και εμπειρίας του ιατρικού προσωπικού, στην έλλειψη οικονομικών πόρων, στην ανασφάλεια ή και απροσεξία των γιατρών.

Τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών προλόγισε ο δικηγόρος Γιάννης Διαμαντής, με τον κ. Δασκαλόπουλο αρχικά να αναλύει τα αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια της ιατρικής αμέλειας και στη συνέχεια να αναπτύσσει τις προϋποθέσεις καταλογισμού της πράξης της σωματικής βλάβης ή της ανθρωποκτονίας κατά την άσκηση ιατρικών καθηκόντων. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι λαμβάνεται υπόψη το τι θα έκανε ο γιατρός της μέσης δεξιότητας και ικανότητας, έτσι ώστε να γίνει σύγκριση της επιμέλειας του εμπλεκόμενου γιατρού με την επιμέλεια του μέσου ιατρού.

Επέκρινε την αμυντική ιατρική εξηγώντας πως πρόκειται για τις υπερβολές που γίνονται με τις πολλές εξετάσεις που ταλαιπωρούν τον ασθενή και εξέτασε τις νομικές συνέπειες της συγκατάθεσης ή άρνησης του ασθενούς να δεχθεί μια ιατρική πράξη.

Ακόμα τόνισε πως όταν ο εισαγγελέας μετά την προκαταρτική εξέταση εκτιμά πως δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τέλεση σωματικής βλάβης ή ανθρωποκτονίας από αμέλεια, θα είναι προτιμότερο να την αρχειοθετήσει από την αρχή την υπόθεση και έτσι να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του γιατρού σε όλη αυτή τη δικαστική διαδικασία που εκτός από χρονοβόρα είναι και κοστοβόρα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Φουντάς και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Νικολέττα Μπασδέκη υπογράμμισαν την ανάγκη που έχει ο ιατρικός και νομικός κόσμος από τέτοιου είδους ενημερώσεις τονίζοντας την αύξηση των αγωγών και των μηνύσεων προς τους γιατρούς τα τελευταία χρόνια.

«Ένας σημαντικός παράγοντας για αυτού του είδους τις αντιδικίες είναι ότι έχει αλλάξει το μοντέλο στις σχέσεις των γιατρών με τους ασθενείς» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Βασίλης Ταρλαντζής τονίζοντας ότι «παλιά η αυθεντία του γιατρού δεν αμφισβητούνταν ενώ σήμερα είναι το μοντέλο του ενημερωμένου ασθενή που συναινεί στις πράξεις που θα γίνουν πάνω του. Αυτό το πράγμα δεν το έχουμε διδαχθεί επαρκώς στις σχολές μας με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δυσλειτουργία σε αυτή τη σχέση και αυτό οδηγεί σε καχυποψία και αντιδικίες. Επίσης, η εκπαίδευση των νέων γιατρών δεν είναι η βέλτιστη, όπως και η κατάσταση των νοσοκομείων, καθώς ο ασθενής που υποφέρει θα τα βάλει με τον γιατρό που επιφορτίζεται με τις “αμαρτίες” όλου του συστήματος. Η ιατρική έχει γίνει πολύπλοκη και χρειάζεται εκπαίδευση και αυτό είναι αρκετά δαπανηρό. Ο αυξανόμενος αριθμός αγωγών και μηνύσεων οδηγεί σε αυτό που λέμε αμυντική ιατρική μία από τις σημαντικότερες αιτίες είναι ο μεγάλος αριθμός καισαρικών που γίνονται στη χώρα, οι πολλές διαγνωστικές εξετάσεις, οι μαζικές εισαγωγές όταν εφημερεύει το νοσοκομείο».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η νομικός, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αννα Μαυροφόρου η οποία μίλησε για τη συναίνεση του ασθενούς στην ιατρική πράξη ενώ ο ειδικευόμενος γιατρός της Νευροχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θανάσης Πασχάλης μίλησε για τον ρόλο του νέου γιατρού στην παγκοσμιοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Σωτήρης Μπαλατσούκας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η διευθύνουσα του Εφετείου Λάρισας Χρυσούλα Χαλιαμούρδα, ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Πινακάς και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο δημοσιογραφικός οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass