Νέα ιατρεία στην ολοήμερη λειτουργία ΓΝΛ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2018 22:02

Από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ανακοινώθηκαν αλλαγές στην ολοήμερη λειτουργία του. Στις ιατρικές ειδικότητες ιατρείων που λειτουργούν στα Ολοήμερα Ιατρεία εντάσσονται και τα παρακάτω Ιατρεία:

- ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ. Κάθε Πέμπτη.

Παρακολούθηση όλων των Πνευμονολογικών Νοσημάτων (Χ.Α.Π.,

 άσθμα, βρογχεκτασιών, διάμεσων νοσημάτων),

Εξετάσεις λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής (Σπιρομέτρηση).

- ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ. Κάθε Τετάρτη.

Ειδικό Ιατρείο Νευρο – Ουρολογίας συμπεριλαμβανομένων αυτών της αντρικής – γυναικείας

 ακράτειας, γυναικολογικής Ουρολογίας και ουροδυναμικού ελέγχου.

- ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

- ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Εργαστήρια που εντάσσονται στα Ολοήμερα Ιατρεία

- ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ. Κάθε Τετάρτη

Ώρες επικοινωνίας και κλείσιμο των ραντεβού: 16:00 – 18:00 (Δευτέρα – Πέμπτη) Τηλ. για ραντεβού: 2413-504125.

 

Η Κλινική σε αριθμούς

1.328 συνολικά φοιτητές φοίτησαν στην Κλινική. Σήμερα, στο Α΄ εξάμηνο φοιτούν 38, στο Ζ΄ εξάμηνο φοιτούν 47 και στο Στ΄ εξάμηνο φοιτούν 48 φοιτητές.

73 ειδικευόμενοι ασκηθήκαν συνολικά στην Κλινική.

37 τελείωσαν την ειδικότητα «Γενική Χειρουργική» (35 έλαβαν ειδικότητα από την Κλινική, 2 συνέχισαν στο εξωτερικό) και 36 συνέχισαν σε άλλες χειρουργικές ειδικότητες. Επίσης, ασκήθηκαν 51 ειδικευόμενοι της Γενικής Ιατρικής ενώ σήμερα ασκούνται στην Κλινική εννέα ειδικευόμενοι.

Ολοκληρωθήκαν 27 διδακτορικές διατριβές και είναι υπό εκπόνηση 11.

 

Αμφίδρομη η σχέση διαβήτη και περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντίτιδα και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι δύο χρόνια νοσήματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες Έλληνες και η επίπτωση των οποίων αυξάνεται με την ηλικία. Τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς (ΟΣΠ), όμως, επισημαίνουν ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ των δύο νοσημάτων και εφιστούν την προσοχή των ασθενών.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, ενώ τα άτομα που πάσχουν ταυτόχρονα από περιοδοντίτιδα και διαβήτη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως βλάβες στα μάτια και τους νεφρούς, σε σύγκριση με αυτούς που πάσχουν μόνο από διαβήτη.

Τα μέλη του ΟΣΠ κρούουν το καμπανάκι και στους ασθενείς που πάσχουν από μη ρυθμισμένο διαβήτη τύπου 1 και 2. «Συνήθως τα άτομα αυτά παρουσιάζουν σοβαρότερη περιοδοντική φλεγμονή και επιταχυνόμενη περιοδοντική καταστροφή, χάνοντας πολλά από τα δόντια τους, σε σχέση με τους ρυθμισμένους ασθενείς» σημειώνει συγκεκριμένα ο περιοδοντολόγος Ιακώβος Μονογυιός και στέλνει στους ασθενείς το μήνυμα ότι η περιοδοντίτιδα -η οποία οδηγεί σε απώλεια δοντιών- είναι εύκολο να διαγνωστεί και να θεραπευτεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μονογυιό, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της περιοδοντίτιδας σώζει τα δόντια των ασθενών και προστατεύει την υγεία τους. Μάλιστα τα αποτελέσματα της θεραπείας διατηρούνται σε βάθος χρόνου και οι ασθενείς δεν θέτουν σε κίνδυνο τη στοματική και γενικότερα την υγεία τους. Αρκεί βέβαια να ακολουθούν ένα σχεδιασμένο πρόγραμμα υποστήριξης της περιοδοντικής τους υγείας και τις οδηγίες του οδοντιάτρου τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς με μη ρυθμισμένο διαβήτη που ακολουθούν θεραπεία περιοδοντίτιδας, πετυχαίνουν πτώση της τιμής της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε χρονικό διάστημα από 3 έως 6 μήνες μετά την επιτυχή θεραπεία και το κυριότερο εμποδίζουν την εμφάνιση νέων προβλημάτων στη στοματική τους κοιλότητα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΣΠ, τα πλεονεκτήματα της θεραπείας της περιοδοντίτιδας είναι ότι σταματά τη νόσο του περιοδοντίου, σταθεροποιεί το φατνιακό οστό, εξαφανίζει τα συμπτώματα και επιμηκύνει την παραμονή των δοντιών στο στόμα. Να τονίσουμε δε ότι για τους ασθενείς με διαβήτη η θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική, συνεισφέρει σε αποφυγή επιπρόσθετης φαρμακευτικής αγωγής και παράλληλα μειώνει τις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Οι οδοντίατροι του ΟΣΠ συμβουλεύουν τους πολίτες που ενημερώνονται από τον ιατρό τους ότι είναι διαβητικοί να επισκέπτονται άμεσα για εξέταση και τον οδοντίατρό τους και υπογραμμίζουν στους ασθενείς ότι πρέπει να ενημερώνουν πάντα τον οδοντίατρό τους για την πάθησή τους και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν, καθώς και τις τυχόν τροποποιήσεις στα φάρμακά τους. Επίσης, τους συνιστούν να προσέχουν τη στοματική τους υγιεινή ανελλιπώς πρωί και βράδυ με ιδιαίτερη επιμέλεια.

 

Πρόληψη περιοδοντίτιδας

Ασθενείς και μη πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο, να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον επί δύο λεπτά πρωί – βράδυ και μία φορά το 24ωρο να καθαρίζουν με βουρτσάκι ή νήμα τα μεσοδόντια διαστήματα. Επίσης, για την πρόληψη της περιοδοντίτιδας όλοι οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής, να ασκούνται συστηματικά, να καταναλώνουν τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πλούσια σε αντιοξειδωτικά, να αποφεύγουν – όσο μπορούν- το στρες και να διακόψουν οπωσδήποτε το κάπνισμα!

 

Αφιέρωμα στα 30 χρόνια λειτουργίας

της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ

2afiervma 10 12 2018

Ημερίδα-αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής Α.Π.Θ. διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Σχολής Επιστημών Υγείας και του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ το προηγούμενο Σάββατο στο ξενοδοχείο «Mediterranean Palace», στη Θεσσαλονίκη.

Στην ημερίδα έγινε αποτίμηση του διδακτικού, κλινικού και επιστημονικού έργου της Κλινικής και τιμήθηκαν οι διατελέσαντες διευθυντές και τα μέλη ΔΕΠ της κλινικής που αφυπηρέτησαν. «Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούμε να εκφράσουμε έμπρακτα τις ευχαριστίες μας για την προσφορά τους, καθώς οι πράξεις ‘μιλούν’ πιο ζωντανά από τις λέξεις» ανέφερε ο διευθυντής της Δ ́ Χειρουργικής Κλινικής, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσαλής.

Η Δ΄ Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ ιδρύθηκε με διυπουργική πράξη των υπουργών Υγείας και Εθνικής Παιδείας, το 1986. Πρώτος διευθυντής της Κλινικής εκλέχθηκε ο τότε αν. καθηγητής Ιωάννης Δαδούκης, το 2000 τον διαδέχθηκε ο αν. καθηγητής Δημήτριος Μπέτσης. Το 2007 τη σκυτάλη παρέλαβε ο καθηγητής Χαράλαμπος Λαζαρίδης, ενώ από 1η Σεπτεμβρίου 2014 τα ηνία της Κλινικής έχει αναλάβει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσαλής, ύστερα από την εκλογή του από τον Χειρουργικό Τομέα του Τμήματος Ιατρικής.

Εφτά πρωτότυπες εργασίες της Κλινικής βραβεύτηκαν σε επιστημονικά Συνέδρια, ενώ την τελευταία βράβευσή της η Κλινική την απέσπασε πρόσφατα, στις 24/11/2018, για την καινοτόμα εργασία με τίτλο «Η φθορίζουσα χολαγγειογραφία στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η εμπειρία της Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής», στο 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής.

Καινοτόμες μέθοδοι που εφαρμόζονται στην Κλινική είναι η χρήση της φθορίζουσας απεικόνισης με πράσινο της ινδοκυανίνης στη χειρουργική, η διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση του υπογαστρίου πλέγματος στις χαμηλές πρόσθιες εκτομές του ορθού, η καταστροφή όγκων με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για μόνιμη δημιουργία πόρων στην κυτταρική μεμβράνη και πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης μετά από εγχειρήσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass