Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΟΜΥ και στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης

Προαναγγέλλει ο ΥΠΕάρχης Νέστορας Αντωνίου *Προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα Επείγοντα *Ο σχεδιασμός για την καλύτερη οργάνωση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η σημασία του οικογενειακού γιατρού

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2018 22:50
Θεωρώ ότι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η πιο σημαντική παρέμβαση που υλοποιεί η κυβέρνηση, λέει στην «ΕτΔ» ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου Θεωρώ ότι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η πιο σημαντική παρέμβαση που υλοποιεί η κυβέρνηση, λέει στην «ΕτΔ» ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου

Έχετε αναρωτηθεί τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να αναρρώσει αλλά και να παραμείνει υγιής; Εάν μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε ασφαλείς θεραπείες, στη φαρμακευτική αγωγή και τη φροντίδα που έχει ανάγκη; Εάν η πολιτεία εφαρμόζει πολιτικές που εξασφαλίζουν ότι αυτές οι υπηρεσίες θα είναι πάντα διαθέσιμες για εκείνον και το περιβάλλον του;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) πρεσβεύοντας την ιδέα ότι «Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν και πρέπει να λαμβάνουν τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται και να προστατεύονται από τυχόν απειλές της χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά», θέσπισε Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης (τη 2α Δεκεμβρίου) για να τονίσει τη σημαντικότητα και να εντείνει την προσπάθειά της σε όλη την υφήλιο.

Με αυτό ως αφορμή, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου μίλησε στην «EτΔ» για τα δύο μεγάλα έργα που διεκπεραιώνει αυτό το χρονικό διάστημα η ΥΠΕ: τη δημιουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και την αναδιάρθρωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας και της πολιτικής ηγεσίας. Αφορά στον οικογενειακό γιατρό, τη διεπιστημονική ομάδα υγείας αλλά την αναγνώριση κοινωνικών αναγκών και τη λογοδοσία των υπηρεσιών υγείας στην τοπική κοινωνία. «Θεωρώ ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι η πιο σημαντική παρέμβαση που υλοποιεί η κυβέρνηση, παράλληλα όμως είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν από 30 χρόνια περίπου».

ΟΙ ΤΟΜΥ

Ερωτώμενος για τις ΤΟΜΥ ο Διοικητής της 5η ΥΠΕ απαντάει ότι στην ουσία οι καινούργιες δομές αποτελούν το νευραλγικό κύτταρο του συστήματος υγείας και βρίσκονται σε άμεση διασύνδεση με τις υπόλοιπες δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα (Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου) και προσδιορίζουν τον νέο τρόπο λειτουργίας των Κέντρων Υγείας Υπαίθρου (με περιφερικά και αγροτικά ιατρεία), ένα δίκτυο υπηρεσιών 30 ετών, το οποίο βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση, εξυπηρετώντας πληθυσμούς με αγροτική ταυτότητα.

Σημειώνει ακόμη ότι στις ΤΟΜΥ έχουν γίνει προσλήψεις επαγγελματιών υγείας και διοικητικού προσωπικού, ενώ κύριος στόχος είναι να λειτουργήσουν αυτές οι δομές δίπλα στον πολίτη, παρέχοντας υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου: «Στην πρώτη φάση αυτής της ανάπτυξης των ΤΟΜΥ, η 5η ΥΠΕ έχει χρεωθεί 21 μονάδες, εκ των οποίων λειτουργούν ήδη 11, ενώ έως τον Ιανουάριο του 2019 θα λειτουργούν περί τις 14 δομές». Δηλώνει ακόμη, ότι μέχρι και τον Ιούνιο του επόμενου έτους θα λειτουργούν και οι 21 μονάδες.

Οι ΤΟΜΥ έχουν αναπτυχθεί, αρχικά, στον αστικό ιστό και είναι στελεχωμένες από ιατρικό προσωπικό (γενικούς Ιατρούς, Παιδιάτρους, Παθολόγους), νοσηλευτικό προσωπικό, Επισκέπτριες/ες Υγείας, Κοινωνικούς Λειτουργούς και διοικητικούς. Η προαναφερθείσα επιστημονική ομάδα έχει την υποχρέωση να καταγράφει και να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού, να πραγματοποιεί οργανωμένα προγράμματα για την προαγωγή και προστασία της υγείας της κοινότητας, να πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις και να βρίσκεται σε άμεση διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες υγείας, όπως το Κέντρο Υγείας, τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στη Λάρισα έχουν αναπτυχθεί ήδη 2 μονάδες με τον κ. Αντωνίου να διευκρινίζει: «Βρισκόμαστε σε παραγωγική διαδικασία να αναπτύξουμε την 3η μονάδα σε κτίρια του ΟΑΕΔ στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης». Ως γνωστόν η 1η μονάδα βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο και η 2η στους Αμπελόκηπους (πίσω από τα ΚΤΕΛ). Η ΤΟΜΥ Αγ. Γεωργίου λειτουργεί σε διπλή βάρδια, έως τις 22:00, ενώ σύντομα και η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων θα έχει το ίδιο ωράριο.

ΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

Όπως ενημερώνει ο κ. Αντωνίου: «Στις ΤΟΜΥ, όπως συμβαίνει και στα Κέντρα Υγείας παρέχεται η υπηρεσία του οικογενειακού γιατρού. Στόχος είναι οι πολίτες να εγγραφούν στον οικογενειακό τους ιατρό αλλά και στις ΤΟΜΥ, προκειμένου να απολαμβάνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον ΑΜΚΑ, μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει ολιστική κάλυψη των υγειονομικών του αναγκών». Αποσαφηνίζει παράλληλα, πως η Υγειονομική Περιφέρεια είναι αρμόδια για τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας) και υπογραμμίζει πως πέρα από αυτές τις δομές, η διασύνδεση με τα Νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες υγείας είναι ένα ζήτημα που αφορά στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Επεξηγεί δε ότι όποιος πολίτης θέλει να χρησιμοποιήσει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας χρειάζεται να έχει κάνει εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, όμως η σταδιακή εφαρμογή του νέου θεσμού θα εξασφαλίσει ότι η πρόσβαση στις δομές θα είναι χωρίς εμπόδια και ταλαιπωρία αλλά με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση και τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

ΤΑ ΤΕΠ

Ο Διοικητής της 5η ΥΠΕ κλείνει τη συζήτηση με πληροφορίες για τις αλλαγές που γίνονται στα ΤΕΠ στα νοσοκομεία της Λάρισας. «Θέλουμε, λέει, να πετύχουμε πιο σωστή ανακατανομή των περιστατικών στους νοσηλευόμενους και σ’ αυτούς που προσέρχονται στα επείγοντα».

Μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού που γίνονται για το συγκεκριμένο τμήμα. Στο πλάνο της εργασίας πλέον υπάρχει υποδοχή με γιατρό που ελέγχει το περιστατικό. Δηλαδή σε ποια ειδικότητα απευθύνεται, καθώς επίσης και τον βαθμό επείγουσας κατάστασης που βρίσκεται ο ασθενής.

Για το ΓΝΛ γίνονται ήδη οι μελέτες για τις απαιτούμενες αλλαγές στα ΤΕΠ και μέσα στο επόμενο έτος θα αρχίσουν και οι εργασίες.

 

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Σχετικά Άρθρα