Καμπανάκι κινδύνου για τα αποθέματα αίματος στο ΓΝΛ

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ * ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ * ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΕΣ

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2019 22:10

Σε οριακά επίπεδα, κάτω από τα οποία σημαίνει συναγερμός για την κάλυψη των άμεσων αναγκών για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, κινούνται τα αποθέματα αίματος στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η απροθυμία για προσφορά αίματος που παρατηρείται στη διάρκεια ή λίγο μετά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων γιορτών σε συνδυασμό με τις ακραίες καιρικές συνθήκες, που καθιστούν απαγορευτικές τις αιμοληψίες, προβληματίζουν τις αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες, που καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των μεταγγιζόμενων αλλά και της λειτουργίας των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Ενδεικτικό της καθημερινής αγωνίας των στελεχών του Κέντρου Αιμοδοσίας για την κάλυψη των αναγκών είναι τα δεκάδες μηνύματα προς τους εθελοντές αιμοδότες να προσφέρουν αίμα, ενώ έκκληση σε κάθε κατεύθυνση απευθύνει και το τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς όπως επισημαίνει «λόγω του χιονιά εξαντλήθηκαν τα αποθέματα σε αίμα…».

Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο, να αραιώνουν δηλαδή εξαιτίας των γιορτών οι επισκέψεις των εθελοντών αιμοδοτών στο Κέντρο Αιμοδοσίας για να προσφέρουν αίμα με το ρυθμό που παρατηρείται στις υπόλοιπες περιόδους του χρόνου, την ώρα που οι ανάγκες παρουσιάζονται αυξημένες, τονίζει η συντονίστρια του Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Μαίρη Χατζητάκη διευκρινίζοντας πάντως ότι το φαινόμενο δεν είναι τοπικό αλλά αφορά στο σύνολο της χώρας.

Μόνο που αυτή την εποχή, προσθέτει, το φαινόμενο επιτείνεται εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και του πάγου στο οδικό δίκτυο του νομού που καθιστά απαγορευτικές τις μετακινήσεις της μονάδας για τις εξορμήσεις της με αποτέλεσμα να ακυρώνονται δράσεις αιμοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα ακυρώσεων: χθες με κλειστά τα σχολεία λόγω παγετού ακυρώθηκε αιμοληψία σε ΕΠΑΛ της πόλης ενώ σήμερα η μονάδα αδυνατεί να μετακινηθεί στο Δαμάσι εξαιτίας των προβλημάτων στους δρόμους.

Εάν ακυρωθεί και η εξόρμηση της Κυριακής για αιμοληψίες και στο Λιβάδι, όπου κατά βάση εξασφαλίζουμε μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος, τότε θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να μην μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες ακόμα και των μεταγγίσεων σε παιδιά με μεσογειακή αναιμία (!) αποκαλύπτει η κ. Χατζητάκη, απευθύνοντας έκκληση στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας να φροντίσουν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δρόμους ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις της μονάδας.

Ανεξάρτητα όμως από τις εξορμήσεις της Μονάδας, τα στελέχη του Κέντρου Αιμοδοσίας απευθύνονται στους εθελοντές αιμοδότες να προσφέρουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους για να δώσουν αίμα για τους συνανθρώπους τους ως μήνυμα αγάπης και τη νέα χρονιά.

«Θα μπορούσαμε να δούμε πως είναι μια προσφορά στους ανθρώπους που νοσηλεύονται, υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι που δεν είναι κοντά στις οικογένειές τους, είναι μέσα στα νοσοκομεία και έχουν ανάγκες από αίμα» σημειώνουν, υπενθυμίζοντας ότι όταν η τοπική κοινωνία εξασφαλίσει επάρκεια σε αίμα τότε πραγματικά δεν θα κινδυνεύει κανείς.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Από την πλευρά της η Νοσηλευτική Υπηρεσία Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με χθεσινό μήνυμά της απευθύνει έκκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο για προσφορά αίματος.

«Αγαπητοί μας εθελοντές, από την Αιμοδοσία μάς ενημέρωσαν ότι λόγω του χιονιά εξαντλήθηκαν τα αποθέματα σε αίμα. Είναι μέγιστη πράξη ανθρωπισμού…» σημειώνει χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας πως το Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου είναι είναι ανοιχτό 8:30-1.00 το πρωί και 5:30-8.00 το απόγευμα.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass