Στις εντατικές 6 κρούσματα γρίπης στη Λάρισα

ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ *ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ *ΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ, ΤΙ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2019 22:00

Συναγερμό έχει σημάνει στα νοσοκομεία της Λάρισας η αύξηση των κρουσμάτων εποχιακής γρίπης στη Θεσσαλία ακολουθώντας την αυξητική πορεία που εμφανίζεται σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συνολικά έξι ασθενείς από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δύο νοσοκομείων, γεγονός που υποχρεώνει την ιατρική κοινότητα να παρακολουθεί εντατικά την εξέλιξη της ασθένειας για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, στις δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται από τρεις ασθενείς με εποχιακή γρίπη με την κατάστασή τους να παραμένει σταθερή και με τις πληροφορίες να εμφανίζονται συγκεχυμένες για τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης του ιού, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες εβδομάδες νοσηλεύτηκαν και άλλα κρούσματα με εποχιακή γρίπη με τους ασθενείς μετά τη νοσηλεία να παίρνουν εξιτήριο.

Τον αριθμό των έξι νοσηλευομένων επιβεβαίωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου επισημαίνοντας ότι ο φετινός αριθμός των κρουσμάτων είναι αυξημένος συγκριτικά με την περσινή περίοδο αλλά υπολείπεται σημαντικά από την περίοδο 2014-15, χρονιά που παρουσιάστηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της ασθένειας.

Χαρακτηρίζοντας φυσιολογική και αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων αυτή την εποχή –η κορύφωση του ιού τοποθετείται την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και την πρώτη του Φεβρουαρίου- ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναμένει σταδιακή υποχώρηση τις επόμενες εβδομάδες και προσθέτει ότι ο ιατρικός κόσμος παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου συστήνοντας ακόμα και τώρα αντιγριπικό εμβολιασμό αλλά και έγκαιρη χορήγηση αντι-ικών στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια λήψης πρόσθετων μέτρων εμφανίζεται αρνητικός υπογραμμίζοντας ότι στη φάση της κορύφωσης της νόσου η ιατρική κοινότητα δεν μπορεί να παρέμβει καθώς τα κατάλληλα μέτρα λαμβάνονται στις αρχές του χειμώνα με εμβολιασμούς, αύξηση των κρεβατιών στις Μ.Ε.Θ. κ.λπ.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Σημειώνεται ότι η τελευταία έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της γρίπης για την εβδομάδα από 21 μέχρι 27 Ιανουαρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ προκάλεσε ανησυχίες με τα ευρήματα για την εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με την έκθεση τη συγκεκριμένη εβδομάδα στα εργαστήρια αναφοράς της γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 291 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 141 (48,5%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 139 (98,6%) ήταν τύπου Α και τα 2 (1,4%) ήταν τύπου Β. Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών τα 30 (25,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 89 (74,8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Παράλληλα, καταγράφηκαν 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Από αυτά εμβολιασμένα ήταν τα 20 (18%) ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 18 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 14 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. και 4 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί συνολικά 1.152 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 301 (26,1%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 299 (99,3%) ήταν τύπου Α και τα 2 (0,7%) τύπου Β. Τα 255 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών τα 63 (24,7%) ανήκαν στον υπότυποΑ(Η3Ν2) και τα 192 (75,3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Με βάση τα ανωτέρω, καταλήγει η έκθεση, «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α (Η1Ν1). Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Με αφορμή τις διαπιστώσεις της έκθεσης ΚΕΕΛΠΝΟ και με δεδομένη την πρόβλεψη για συνέχιση της δραστηριότητας της γρίπης τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες, το Υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του τονίζει «ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη παραμένει ο εμβολιασμός ακόμα και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο. Εως σήμερα το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον εργαστηριακά απομονώνεται είναι το (ΑΗ1Ν1) pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί» ενώ συστήνει ως κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης:

α. Αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

β. Αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

γ. Εμβολιασμό έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου -θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους (82%), οι ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν είχαν εμβολιαστεί. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κ.λπ.) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

δ. Σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Οδηγίες προς τις σχολικές μονάδας δίνει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας, με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχιακής γρίπης.

Συγκεκριμένα το υπουργείο συστήνει:

Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Παράλληλα, συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχιακής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

* Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

* Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στιλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

* Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

* Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Απαγορεύεται στα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

* Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους Διευθυντές σχολικών μονάδων να ενημερώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων).

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass