Αθανάσιος Γιαννούκας: «Φρενάρουν» την ανάπτυξη κλινικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

ΛΑΒΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ "Ε"

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2019 22:16

Λάβρος κατά της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και δευτερευόντως κατά της 5ης ΥΠΕ για τους χειρισμούς τους στην ανάπτυξη και προώθηση νέων κλινικών και εργαστηρίων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εμφανίζεται ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Αθανάσιος Γιαννούκας.

Με συνέντευξή του στην «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος καταλογίζει στη Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπως και στην 5η ΥΠΕ, κωλυσιεργία στην προώθηση των διαδικασιών για τη λειτουργία της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής και την επικρίνει για τη λήψη αποφάσεων στις περιπτώσεις αυτονόμησης του Κυτταρολογικού Κέντρου και μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΛ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Ιατρικό Τμήμα.

«Οι διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ κωλυσιεργούν και δεν έχουν κινήσει τις διαδικασίες ώστε να εγκρίνουν τα αιτήματα του Ιατρικού Τμήματος…» δηλώνει χαρακτηριστικά για να διαπιστώσει ότι όσα έχουν προηγηθεί «δεν δημιουργούν ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Διαπιστώσεις που περιλαμβάνει σε πρόσφατη επιστολή του με αποδέκτες την 5η ΥΠΕ, τη διοίκηση του Νοσοκομείου και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης ο κ. Γιαννούκας αναλύει τον σχεδιασμό του Ιατρικού Τμήματος για την ανάπτυξη κλινικών και εργαστηρίων, αναλύει τη λειτουργία της πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής αλλά και τη συμβολή της στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώ αναφέρεται στην ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Παιδοχειρουργικής Κλινικής δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η Θεσσαλία χρειάζεται δύο Παιδοχειρουργικές Κλινικές.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

* Κύριε καθηγητά, στην κοπή πίτας της Ιατρικής εμφανίσατε περίπου ως πρόκληση τη βελτίωση των σχέσεων του Τμήματος με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Υπάρχουν προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον σχεδιασμό σας για την ανάπτυξη νέων κλινικών;

- Η Ιατρική Σχολή σε ό,τι αφορά στις κλινικές και τα εργαστήρια χρειάζεται για να εκπαιδεύσει τους φοιτητές, να κάνει την έρευνα και να προσφέρει τριτοβάθμιες υπηρεσίες στο εθνικό σύστημα υγείας. Τα μέλη ΔΕΠ προσφέρουν κλινικό έργο και έχουν αναπτύξει τις κλινικές και τα εργαστήρια χωρίς να έχουν έξτρα αμοιβή πέρα του κλινικού τους επιδόματος που είναι χαμηλό και φυσικά της εφημερίας τους. Αυτό δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό εν τοις πράγμασι και από τη σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου και από τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και ενδεχόμενα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Απεναντίας βλέπουμε να γίνονται ενέργειες από τις δύο διοικήσεις για δημιουργία νέων τμημάτων ή και μη σύννομες προσπάθειες κατάτμησης μονάδων από Πανεπιστημιακά τμήματα που είναι εγκατεστημένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με σκοπό να είναι αμιγώς τμήματα του ΕΣΥ χωρίς να έχει ζητηθεί προηγουμένως η γνώμη του Τμήματος Ιατρικής.

Το Ιατρικό Τμήμα είναι σε μια διαδικασία αναμόρφωσης του προγράμματος σπουδών και έχει μια συνολική πρόταση για ίδρυση και εγκατάσταση νέων κλινικών και εργαστηρίων, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής, της έρευνας και της ενίσχυσης των τριτοβάθμιων υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στο ΕΣΥ…

 

* Έχει διαφορετική προσέγγιση η Διοίκηση του Νοσοκομείου;

- Θέλω να αναφέρων δύο καταστάσεις, που είναι χαρακτηριστικές. Το Ιατρικό Τμήμα έχει ζητήσει την εγκατάσταση της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής, της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. Η διαδικασία είναι μετά το ΦΕΚ ίδρυσης να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ ώστε να σταλεί όλος ο φάκελος στο Υπουργείο Υγείας και μετά από έγκριση του τελευταίου να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας για την εγκατάσταση και λειτουργίας αυτών των κλινικών και εργαστηρίων. Παρόλα αυτά οι διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ κωλυσιεργούν και δεν έχουν κινήσει τις διαδικασίες ώστε να εγκρίνουν τα αιτήματα του Ιατρικού Τμήματος ενώ έχει εγκριθεί σχέδιο αναμόρφωσης του οργανισμού του Νοσοκομείου το 2017, που έχει νομικές αστοχίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόταση αυτονόμησης της μονάδας κυτταρολογίας του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Παθολογοανατομικής Ανατομικής, που είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως διαβούλευση και χωρίς να γνωρίζουν ότι μια τέτοια κατάτμηση μπορεί να γίνει μόνο μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ιατρικού Τμήματος και ΦΕΚ που εγκρίνει αυτή την τροποποίηση μετά από έγκριση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και του πρύτανη. Βεβαίως είδαμε στον Τύπο διάφορες έωλες αιτιάσεις ότι έτσι εξυπηρετείται καλύτερα το έργο και θα αναπτυχθεί το Screening στον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας ενώ οι δύο κυτταρογόνοι ιατροί του ΕΣΥ που είναι τοποθετημένοι στο εργαστήριο και στη μονάδα της κυτταρολογίας λένε ότι μέχρι τώρα κάνουν εξαιρετικό έργο με πάρα πολλές εξετάσεις. Και δεν μας λένε -η διοίκηση πρωτίστως- τι είναι αυτό που εμποδίζει τη μονάδα κυτταρολογίας να αναπτύξει υπό την υφιστάμενη κατάσταση αυτά τα δύο αντικείμενα και τι θα αλλάξει αν αυτό αυτονομηθεί. Πώς δηλαδή αίφνης θα εξυπηρετηθούν αυτοί οι στόχοι.

Στην πραγματικότητα η ανάπτυξη αυτών των προγραμμάτων χρειάζεται χρήματα, χρειάζεται η διοίκηση να αυξήσει το κονδύλι προς το εργαστήριο για τα υλικά και τα αντιδραστήρια που απαιτούνται για να γίνει αυτή η δραστηριότητα, η οποία θέλω να σημειώσω ότι μέσα στο πλαίσιο του κυτταρολογικού εργαστηρίου γίνεται. Συνεπώς είναι θέμα χρημάτων και όχι αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος.

 

* Το Νοσοκομείο υποστηρίζει πάντως ότι τουλάχιστον για την Κλινική Επείγουσας Ιατρικής υπάρχει ετοιμότητα…

- Σε ό,τι αφορά την Κλινική Επείγουσας Ιατρικής το Ιατρικό Τμήμα πιστεύει ότι η βασική πρακτική εκπαίδευση, που οφείλουν να λάβουν οι τελειόφοιτοι φοιτητές της Ιατρικής είναι στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών ενώ ένας τομέας σύγχρονης ανάπτυξης της ιατρικής είναι η εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, που έχει θεσμοθετηθεί και μπορούν να μετεκπαιδευτούν ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτό θα αποτελέσει μια προστιθέμενη αξία στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δευτεροβαθμίων Νοσοκομείων. Ήδη έχουμε εκλέξει μέλος ΔΕΠ στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους υπάρχοντες νέους επιστήμονες που έχουν πιστοποιημένη την εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής. Η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής με τη μορφή που θέλει να την αναπτύξει το ιατρικό τμήμα έχοντας δύο μονάδες, το τμήμα επειγόντων περιστατικών και το τμήμα βραχείας νοσηλείας επιδιώκει να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες που προσέρχονται στο Πανεπιστημιακό με επείγον πρόβλημα υγείας, να περιορίσει τις άσκοπες εισαγωγές εκτιμώντας και αξιολογώντας στη βραχεία νοσηλεία την εξέλιξη του προβλήματος έτσι ώστε αν χρειαστεί εισαγωγή να γίνει, αν δεν χρειαστεί να πάρει εξιτήριο, να λειτουργήσει τακτικό εξωτερικό ιατρείο ώστε η ίδια η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής να παρακολουθεί όσους έδωσε εξιτήριο. Και αν το πρόβλημα δεν εξελίσσεται καλά θα δώσουν κάποιες εξετάσεις ή θα εισαχθεί στην αντίστοιχη κλινική. Αυτό αντιλαμβάνεστε μειώνει ακόμα περισσότερο το κόστος από μια άσκοπη εισαγωγή σε μια κλινική του Νοσοκομείου. Και τέλος η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής μπορεί να συντονίσει με τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νομαρχιακών Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ τις διακομιδές. Να αποτελέσει δηλαδή ένα κέντρο αξιολόγησης ποιων περιστατικών χρειάζεται να διακομιστούν στο Τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ενώ από την άλλη πλευρά μπορεί να εκπαιδεύσει τους γιατρούς που υπηρετούν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νομαρχιακών Νοσοκομείων. Αυτή την κλινική με όλα τα προφανή για το σύστημα υγείας η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η 5η ΥΠΕ κωλυσιεργεί να δώσει την τελική της έγκριση προς το Υπουργείο Υγείας με μόνη αιτιολογία ότι είθισται σε όλα τα Νοσοκομεία τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών να είναι ΕΣΥτικα. Η θέση αυτή είναι συντεχνιακή και παραβλέπει το προφανές όφελος από τη λειτουργία για πρώτη φορά μιας τέτοιας κλινικής στον ελλαδικό χώρο, η οποία όχι μόνο έρχεται να καλύψει τις μοντέρνες ανάγκες της ιατρικής αλλά και να αποτελέσει πόλο δημιουργίας πολλών τέτοιων κλινικών τουλάχιστον στα τριτοβάθμια Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας.

 

* Σε ό,τι αφορά στο Εργαστήριο Τοξικολογίας και τη Γναθοχειρουργική Κλινική, έχουν γίνει βήματα για τη λειτουργία τους;

- Είναι γνωστό το πρόβλημα που έχουμε εδώ, το πρόβλημα της έλλειψης επάρκειας ιατροδικαστικής και τοξικολογικής διερεύνησης στη Θεσσαλία. Η εγκατάσταση και λειτουργία ενός τέτοιου Εργαστηρίου έχει ΦΕΚ ίδρυσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα λύσει ένα σημαντικό θέμα, που έχει να κάνει και με τη σωστή λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας και με την ανάπτυξη του έργου της ιατρικής -οι φοιτητές μας που θα μάθουν Ιατροδικαστική; Εδώ υπάρχει κενό εκπαίδευσης ενώ στην πράξη υπάρχουν υποδομές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να λειτουργήσει αμέσως αυτό το εργαστήριο. Στο ίδιο μοτίβο είναι και η Κλινική Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, που έχουμε ζητήσει και γι' αυτή υπάρχει ΦΕΚ ίδρυσης και έχουμε ζητήσει την εγκατάστασή της γιατί θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα. Αυτά είναι έτοιμα, υπάρχουν οι υποδομές, υπάρχουν γιατροί του ΕΣΥ που μπορούν να τις λειτουργήσουν και το Ιατρικό Τμήμα περιμένει τις θέσεις μελών ΔΕΠ, που θα διατεθούν από το Πανεπιστήμιο ώστε να προκηρύξει θέσεις στα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα.

 

* Εάν αυτά τα τρία τμήματα είναι στις προτεραιότητες ατονεί τον ενδιαφέρον σας για την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και την Παιδοχειρουργική Κλινική, για τις οποίες υπήρξε θόρυβος στο πρόσφατο παρελθόν;

- Για την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής υπάρχει ΦΕΚ και ίδρυσης και εγκατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το μόνο που μένει είναι η ενεργοποίηση. Σκοπεύουμε να ζητήσουμε την ενεργοποίηση της κλινικής αυτής με την ανάδειξη ενός μέλους ΔΕΠ από τις θέσεις που αναμένουμε. Δεν υπάρχει ακόμα πρόβλεψη στον οργανισμό του Νοσοκομείου για θέσεις γιατρών του ΕΣΥ ενώ δεν έχει χωροθετηθεί και πού θα αναπτυχθεί η συγκεκριμένη κλινική. Είναι θέματα που πρέπει να λύσουμε με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Για την Κλινική Χειρουργικής Παίδων και αυτή έχει ΦΕΚ ίδρυσης και εγκατάστασης και μένει μόνο η απόφαση ενεργοποίησης από τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Εμείς δεν θεωρούμε ότι πρέπει να αποδυναμωθεί το Γενικό Νοσοκομείο με μεταφορά της Παιδοχειρουργικής Κλινικής που οφείλει να λειτουργήσει εκεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρόσφερε τόσα χρόνια. Η ενεργοποίηση και ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων θα γίνει σύντομα με την εκλογή μέλους ΔΕΠ παιδοχειρουργού και εφόσον λυθούν σημαντικά θέματα, όπως είναι η χωροθέτησή της, η στελέχωσή της με γιατρούς του ΕΣΥ, η ανάπτυξη του χειρουργικού χρόνου με το άνοιγμα και τη λειτουργία περισσότερων αιθουσών χειρουργείου ώστε να μην αποδυναμωθεί η λειτουργία άλλων κλινικών και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ΜΕΘ παίδων και τη συλλειτουργία με την Παιδιατρική Κλινική. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τη διοίκηση του Ιατρικού Τμήματος, τον χειρουργικό τομέα και τη διεύθυνση της Παιδιατρικής Κλινικής, να έχουν μια διαρκή και γόνιμη συνεργασία το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε συντονισμένα να προχωρήσουμε σε μια Παιδοχειρουργική Πανεπιστημιακή Κλινική υψηλού επιπέδου η οποία θα αντιμετωπίζει τα πιο δύσκολα περιστατικά ενώ δεν θα αποδυναμώσει το ΓΝΛ που θα διατηρήσει την υπάρχουσα Παιδοχειρουργική.

 

* Υπάρχει όμως χώρος για δύο Παιδοχειρουργικές Κλινικές στη Θεσσαλία;

- Αυτό για να το υποστηρίξει κανείς πρέπει να δει ποιες είναι οι ανάγκες και βέβαια οφείλει να δει και ποιες είναι οι διακομιδές ή και η εσωτερική μετανάστευση παιδιών προς τα δύο μεγάλα κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τέτοια εικόνα δεν έχουμε. Αυτό όμως που ξέρουμε είναι ότι οι λίγες κλίνες της Παιδοχειρουργικής του ΓΝΛ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των εφημεριών του ΓΝΛ ενώ η Πανεπιστημιακή Κλινική οφείλει να προσελκύσει όλα τα σοβαρά περιστατικά που σήμερα φεύγουν γιατί δεν χειρουργούνται στην Παιδοχειρουργική του ΓΝΛ. Εάν θεωρηθεί όμως ότι δεν μπορεί να υπάρξουν δύο Παιδοχειρουργικές κλινικές, μπορεί να συγκροτηθεί μια και ενιαία Πανεπιστημιακή Παιδοχειρουργική έχοντας μια μονάδα εγκατεστημένη στο ΓΝΛ για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ίδιου του Νοσοκομείου. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να το δει κανείς μετά από εξέταση όλων των στοιχείων. Θέλω να θυμίσω ότι η 5ης ΥΠΕ δεν καλύπτει μόνο την Θεσσαλία αλλά και τη Στερεά Ελλάδα και υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και από όμορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Άρα λοιπόν θα μπορούσε η δεύτερη κλινική να καλύψει αυτή τη μεγάλη υγειονομική περιφέρεια. Έχουμε μάθει να προσπαθούμε να τα χωρέσουμε όλα σε ένα στενό παπούτσι που μας έχει δώσει η χώρα. Αυτό δεν πρέπει η Θεσσαλία να το αποδεχθεί. Θυμίζω ότι στα Ιωάννινα κτίστηκε ξεχωριστό κτίριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με 80 νέες κλίνες. Ενώ η Θεσσαλία καλύπτει διπλάσιο πληθυσμό από ό,τι η Ήπειρος δεν είναι λογικό να αναρωτιόμαστε αν χωρούν δύο Παιδοχειρουργικές Κλινικές αντί να λέμε ότι πρέπει να αναπτύξουμε και δεύτερη Παιδοχειρουργική Κλινική και να καλύπτει σε τριτοβάθμιο επίπεδο τα προβλήματα αυτά. Βεβαίως και χρειάζονται δύο Παιδοχειρουργικές Κλινικές. Δεν θέλουμε ένα Γενικό Νοσοκομείο συμπλήρωμα του Πανεπιστημιακού. Θέλουμε να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει αυτόνομα και μάλιστα ως το πρώτο μεταξύ των νομαρχιακών Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ καλύπτοντας όλες τις ειδικότητες αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας. Στόχος μας είναι με τη διατήρηση όλων των κλινικών να αποδεχθεί το υπουργείο να το ονομάσει εκπαιδευτικό Νοσοκομείο, το οποίο διατίθεται για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Ιατρικής Σχολής για να εκπαιδεύονται οι φοιτητές. Αυτός είναι ο στόχος του ιατρικού τμήματος. Μας εκπλήσσει πάντως το γεγονός ότι βλέπουμε κινήσεις για δημιουργία ή μεταφορά Παιδοχειρουργικής Κλινικής χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί θεσμικά με το Τμήμα της Ιατρικής, με το επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου για να καθοριστούν οι ανάγκες και να υπάρξει συντονισμός. Έστειλα επιστολή με όλα αυτά τα θέματα στην 5η ΥΠΕ, τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τον πρύτανη και τους λέω ότι ενώ εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των δύο Νοσοκομείων βλέπουμε κινήσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη…

 

* Υποθέτω ότι με τον τρόπο αυτό παγώνει και η σκέψη για την ανάπτυξη νευροχειρουργικής δραστηριότητας στο ΓΝΛ;

- Συζητούσαμε και συζητάμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το ΓΝΛ να καλύψει τις ανάγκες του στα νευροχειρουργικά περιστατικά. Υπάρχει βούληση από τη διεύθυνση της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής να διερευνήσουμε τέτοιες λύσεις εκτός και αν το ΓΝΛ θέλει να αναπτύξει αυτόνομη Νευροχειρουργική Κλινική. Εμείς πάντως είπαμε ότι θα μπορούσαμε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του Νοσοκομείου να δημιουργηθεί μια μονάδα σπονδυλικής στήλης και να αναπτύξουμε το αντικείμενο στο ΓΝΛ. Αντί αυτού είδαμε τα θέματα της κατάτμησης ενός Πανεπιστημιακού εργαστηρίου, να αποσπαστεί μια μονάδα του, που δεν συζητήθηκαν με το Ιατρικό Τμήμα, εν κρυπτώ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δεν δημιουργούν ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass