Εφτασαν στα φαρμακεία 25.000 εμβόλια κατά της γρίπης

* Στους 56 οι νεκροί και ουρές στα νοσοκομεία

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2019 18:00

ΑΘΗΝΑ

Τα πρώτα 25.000 τεμάχια εμβολίων κατά της γρίπης (η μισή παρτίδα από τα 50.000 που είχαν παραγγελθεί εκτάκτως τις τελευταίες ημέρες) είναι διαθέσιμα από χθες στα φαρμακεία της χώρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα εμβόλια άρχισαν να διανέμονται στα φαρμακεία από χθες, ενώ η διανομή αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Τα υπόλοιπα 25.000 τεμάχια πρόκειται να φθάσουν από το εξωτερικό, μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας, τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται, αξιοσημείωτο είναι ότι όλη η παρτίδα των 50.000 αντιγριπικών εμβολίων θα μοιραστεί στα φαρμακεία της γειτονιάς και όχι σε νοσοκομεία, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται πως χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες αναζητούν εναγωνίως ένα εμβόλιο σε φαρμακείο, καθώς η εμβολιαστική περίοδος εστιάζεται κυρίως στους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Στο μεταξύ, δεκάδες ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων είναι καθημερινά ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο που σπεύδει για να διαγνωσθεί.

Ο συνωστισμός ενισχύεται από την έλλειψη συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, όπου και θα μπορούσαν να μεταβούν οι ασθενείς για την πρώτη διάγνωση.

Στους 56 οι νεκροί από τη γρίπη

Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ακόμη 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

"Κατά την εβδομάδα 6/2019 (04–10 Φεβρουαρίου 2019) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 400 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία.

Τα 149 (37,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 148 (99,3%) ήταν τύπου Α και το 1 (0,7%) ήταν τύπου Β. Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 18 (15,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 101 (84,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από την εβδομάδα 40/2018 έως και την εβδομάδα 6/2019 (04–10 Φεβρουαρίου 2019) καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%).

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η εποχική γρίπη "θερίζει" φέτος σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Μάλτα. Ηπιότερη εμφανίζεται σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία και χαμηλή σε Βρετανία, Βέλγιο, Πολωνία και Σκανδιναβικές χώρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass