Αυτόνομα τα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας!

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΡΘΡΟ ΣΕ «ΝΟΜΟ - ΣΚΟΥΠΑ» ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ * ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ 7ΕΤΟΥΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ * ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2019 22:16

Μετά από 7 χρόνια συνύπαρξης με πολλά θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία, οι δρόμοι του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας χωρίζουν οριστικά με το καθένα από τα δύο να καλείται να κινηθεί αυτόνομα, όπως τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Η αυτονόμηση των δύο νοσοκομείων, πάγιο αίτημα των φορέων του Γενικού Νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνεται στο τελευταίο «νομοσχέδιο –σκούπα» του Υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αλλάζοντας πλέον τον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλίας.

Πρόκειται για την υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που διατυπώθηκε σε διαδοχικές επισκέψεις τόσο του υπουργού όσο και του αναπληρωτή, των Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη αντίστοιχα ολοκληρώνοντας έναν κύκλο επταετούς κοινής πορείας -τα δύο νοσοκομεία είχαν συνενωθεί το 2012- και λόγω μνημονίων και αφού η πολιτική ηγεσία διαπίστωσε ότι η συνένωση έγινε «σε βάρος του Γενικού Νοσοκομείου που κατέστη «δορυφόρος» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου».

Συγκεκριμένα, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος ανέβαλε την επίσκεψή του στη Λάρισα για τον σκοπό αυτό, ψηφίστηκε στη Βουλή το «νομοσχέδιο-σκούπα» με τίτλο "Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις, όπου στο άρθρο 165 περιλαμβάνεται η επαναφορά της διοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. στη Ρόδο, την Κοζάνη, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Σύμφωνα με το σχετικό εδάφιο «Το ενιαίο και αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ» καταργείται. Η οργανική μονάδα της έδρας και η αποκεντρωμένη οργανική μονάδα αυτού μετατρέπονται, η καθεμία, σε ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) του Ε.Σ.Υ., με την επωνυμία:

α) «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ» και

β) «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ»», τα οποία υπόκεινται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας".

Τα δύο νοσοκομεία, αυτοτελή Ν.Π.Δ.Δ. πλέον θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό, αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), πρωτόκολλο, σφραγίδα, αρχείο και δικά τους όργανα διοίκησης ενώ σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις ο διοικητής, οι αναπληρωτές διοικητές και το διοικητικό συμβούλιο του καταργούμενου ενιαίου Ν.Π.Δ.Δ. θα εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους ως διοίκηση των αντίστοιχων ανεξάρτητων δύο νοσοκομείων μέχρι τον διορισμό των οργάνων διοίκησής τους.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ιδιαίτερα προσεκτικός εμφανίστηκε ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε στην «Ε»: «Όπως εξήγγειλε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, από καιρό προχώρησε ο διαχωρισμός των νοσοκομείων της Λάρισας όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση μέχρι να οριστούν τα συλλογικά όργανα των δύο νοσοκομείων».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου κ. Απ. Κομνός δεν έκρυβε την ικανοποίησή του από την εξέλιξη αυτή επισημαίνοντας πως «ένα χρόνιο αίτημα υλοποιήθηκε και ο διαχωρισμός θα φέρει ανάσα στο Γενικό Νοσοκομείο γιατί οι αποφάσεις θα λαμβάνονται πλέον γρήγορα» για να καταλήξει «είμαστε ένα μικρό νοσοκομείο συγκριτικά με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αλλά θεωρούμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις υποθέσεις μας…».

Σημειώνεται ότι τόσο η διοίκηση όσο και οι φορείς των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων άρχισαν ήδη να συζητούν την επόμενη ημέρα και να καταγράφουν σειρά πρακτικών θεμάτων που υπάρχουν για την υλοποίηση του διαχωρισμού των δύο νοσοκομείων και της αυτόνομης λειτουργίας τους.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass