Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Λάρισα το 19ο Παιδιατρικό Συμπόσιο

ΑΠΟ 5 ΜΕΧΡΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2019 15:45

Η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει στις 5-7 Απριλίου 2019 το 19ο Ετήσιο Παιδιατρικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδας στο ξενοδοχείο Grecotel Larissa Imperial στη Λάρισα.

Το Συμπόσιο αυτό απευθύνεται σε όλους όσους φροντίζουν την υγεία του παιδιού και του εφήβου, τους παιδίατρους, τους γενικούς γιατρούς και τους νοσηλευτές. Κάθε χρόνο περισσότερα από 500 άτομα από τη Θεσσαλία, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, συγκεντρώνονται στη Λάρισα για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συμποσίου. Στο φετινό Συμπόσιο θα αναπτυχθούν θέματα επίκαιρα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το Συμπόσιο αρχίζει μεθαύριο Παρασκευή 5 Απριλίου με Κλινικό Φροντιστήριο, το οποίο αφορά πρωτόκολλα αντιμετώπισης νοσημάτων της νεογνικής, βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων της Παιδιατρικής Κλινικής στο ΠΓΝΛ και απαιτείται προεγγραφή (δωρεάν) στη Γραμματεία της Παιδιατρικής Κλινικής (τηλ. 2413-501113). Στις 11.00-14.00 θα παρουσιαστούν τα θέματα: «Σταθεροποίηση πάσχοντος νεογνού αμέσως μετά τη γέννηση», «Διερεύνηση νεογνικής ουδετεροπενίας», «Ανιχνευτικός έλεγχος συγγενούς καρδιοπάθειας», «Διερεύνηση καθυστέρησης αποβολής μηκωνίου» από τους ιατρούς της Νεογνολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Α. Καφφέ, Ε. Παπαδημητρίου, Α. Καλαϊτζή και Ι. Καραδόντα. Στις 14.00-17.00 θα παρουσιαστούν τα θέματα: «Προγεννητική υδρονέφρωση», «Εκτίμηση ψυχοκινητικής ανάπτυξης παιδιού προσχολικής ηλικίας στην καθημερινή κλινική πράξη», «Πρωτόκολλο αντιμετώπισης Status epilepticus» από τους ιατρούς της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Ε. Παπαδημητρίου, Α. Σούρλα, Β. Κουτέ και Ν. Κίτσο.

Το Σάββατο 6 Απριλίου το Συμπόσιο θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. με διαδραστική συζήτηση περιπτώσεων παιδιών που νοσηλεύθηκαν στην Παιδιατρική Κλινική και στη Νεογνολογική Κλινική – ΜΕΝΝ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα οποία θα συζητηθούν με το ακροατήριο. Τα νεογνολογικά περιστατικά θα παρουσιαστούν από τους εξειδικευόμενους της Νεογνολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Α. Γκούτσια και Α. Σακοράφα και τα παιδιατρικά περιστατικά από τις ειδικευόμενους ιατρούς της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. κ. Σ. Κοντογιάννη και Α.Μ. Μυλωνά.

Η τελετή έναρξης του Συμποσίου θα γίνει στις 11:30 π.μ. και, στη συνέχεια, στις 12.00 μ. o κ. Γ. Συρογιαννόπουλος, καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα αναπτύξει το επίκαιρο θέμα που αφορά στην πνευμονία και τις πρόσφατες αλλαγές που υπάρχουν στην επιδημιολογία και στην αντιμετώπιση.

Από 12.30 μέχρι 14.00 θα αναπτυχθούν επίκαιρα θέματα Νεογνολογίας: «Ειδικά βρεφικά γάλατα: πότε τα χορηγούμε» από την κ. Σ. Σιαχανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής – Νεογνολογίας ΕΚΠΑ, «Φάρμακα κατά την κύηση και τον θηλασμό» από την κ. I. Γριβέα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Έκβαση εξαιρετικά πρόωρων νεογνών: ηθικά και νομικά διλήμματα» από την κ. Α. Βαρβαρήγου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και «Απώτερες διαταραχές όρασης σε πρόωρα νεογνά» από την Κ. Γαϊτανά, διευθύντρια ΕΣΥ Νεογνολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί ΣτρογγυλήΤράπεζα όπου θα αναπτυχθούν επίκαιρα παιδιατρικά θέματα: «Τροφικές αλλεργίες στα πρώτα 2 χρόνια ζωής» από τον κ. Ν. Κίτσο, παιδίατρο-παιδοαλλεργιολόγο, πανεπιστημιακό υπότροφο της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Συριγμός προσχολικής ηλικίας» από τον Ε. Αλεξόπουλο, επίκουρο Καθηγητή Παιδιατρικής – Παιδοπνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Αντιμετώπιση της βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας: υπάρχει πρόληψη και θεραπεία;» από τον Μ. Ανθρακόπουλο, καθηγητή Παιδιατρικής – Παιδοπνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στις 19.00 η καθηγήτρια Κλινικής Γενετικής ΕΚΠΑ κ. Ε. Φρυσίρα θα αναπτύξει το θέμα: «Κλινική Γενετική: η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών». Η 1η ημέρα θα ολοκληρωθεί με δύο ομιλίες, στις 19.30 με τον Α. Μίχο, Παιδίατρο-Λοιμωξιολόγο, αναπληρωτή Καθηγητή Παιδιατρικής ΕΚΠΑ με θέμα: «Το εμβόλιο MenB-fHbp στην πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου οροομάδας Β» και την κ. Ι. Παυλοπούλου, παιδίατρο-λοιμωξιολόγο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ με θέμα: «Προκλήσεις στην επικοινωνία σχετικά με την ανάγκη έγκαιρου εμβολιασμού έναντι του HPV».

Την Κυριακή 7/4/2019 το Συμπόσιο θα ξεκινήσει στις 9.00 με Στρογγυλή Τράπεζα που θα αναπτυχθούν τα θέματα: «Απώτερες επιπλοκές των νεογνών με σύνδρομο στέρησης» από την κ. Ι. Καραδόντα, νεογνολόγο, επιμελήτρια ΕΣΥ Νεογνολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,«Νεότερα δεδομένα για τα βρεφικά αιμαγγειώματα» από την κ. Ι. Τάσσιου, παιδοεντατικολόγο, επιμελήτρια ΕΣΥ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ριψοκίνδυνες συμπεριφορές στην εφηβεία» από τον κ. Ν. Σκεντέρη, αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής-Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Πυρετός αγνώστου αιτιολογίας» από την κ. Α. Μιχούλα, επιμελήτρια ΕΣΥ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στις 11:00 θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν τα εμβόλια. Η κ. Ι. Παυλοπούλου, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ θα αναπτύξει το θέμα «Ο εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη καθόλη τη διάρκεια της ζωής» και ο κ. Ν. Καρανταγλής, παιδίατρος το θέμα «4 αντιγόνα στη μάχη έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου Β».

Θα ακολουθήσει Στρογγυλή Τράπεζα με επίκαιρα παιδιατρικά θέματα στις 12.00 – 14.00 όπου θα αναπτυχθούν τα θέματα: «Πότε υποψιαζόμαστε ότι ένα παιδί μπορεί να έχει νευρομεταβολικό νόσημα» από την κ. MR Pons, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, «Νεότερα για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου» από την κ. Ε. Καρανίκα, παιδογαστρεντερολόγο, πανεπιστημιακό υπότροφο Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ και «Ενούρηση στα παιδιά: ο ρόλος του παιδιάτρου» από την κ. Ν. Πρίντζα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Νεφρολογίας ΑΠΘ και «Αξιολόγηση της θυρεοειδικής λειτουργίας: ερμηνείες και παρερμηνείες» από τον κ. Σ. Διαμαντόπουλο, παιδοενδοκρινολόγο.

Η εγγραφή και παρακολούθηση του Συμποσίου είναι δωρεάν και στο τέλος θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Σχετικά Άρθρα