Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Θεσσαλία κέντρο της Ανοσολογίας και των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

* ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2019 15:29
Ο καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας κ. Λάζαρος Σακκάς Ο καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας κ. Λάζαρος Σακκάς

Το πρώτο πολυθεματικό Συνέδριο Ρευματολογίας, Αυτοάνοσων Παθήσεων και Κλινικής Ανοσολογίας διοργανώνεται στο συνεδριακό κέντρο του Portaria Hotel, στην Πορταριά Πηλίου, το τριήμερο 5-7 Απριλίου.

Η θεματολογία του συνεδρίου είναι εστιαμένη αποκλειστικά στις τελευταίες εξελίξεις των Αυτοάνοσων Παθήσεων πέντε ειδικοτήτων και συγκεκριμένα της Ρευματολογίας, της Γαστρεντερολογίας, της Νευρολογίας, της Δερματολογίας και της Κλινικής Ανοσολογίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα διαγνωστικά προβλήματα, κλινικά διλήμματα και θεραπευτικές επιλογές, όπως αυτές έχουν προκύψει από τη διεθνή βιβλιογραφία και την κλινική εμπειρία τα δύο τελευταία έτη. Θα παρουσιαστεί επίσης η ερευνητική και κλινική δραστηριότητα των νέων επιστημόνων με προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις. Στο προσυνεδριακό Συμπόσιο νοσηλευτικής, συμμετέχουν και άλλες ειδικότητες επαγγελματιών Υγείας και νοσηλευτές με σκοπό την ολιστική αντιμετώπιση των παθήσεων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας Λάζαρος Σακκάς, πρόεδρος του Συνεδρίου «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρωτοπορεί σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο προσφέροντας υπηρεσίες εφάμιλλες ερευνητικών Ινστιτούτων και κλινικών κέντρων αριστείας της αλλοδαπής σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα. Μας εμπιστεύονται ασθενείς από όλη τη χώρα, την Κύπρο και ομογενείς του εξωτερικού. Μας εμπιστεύονται επιστήμονες του εξωτερικού που μας καλούν να μιλήσουμε για την έρευνά μας στην παθογένεια και θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων. Και αυτό αφορά όχι μόνο στους επιστήμονες και συναδέλφους της Ρευματολογικής αλλά και σ’ εκείνους της Γαστρεντερολογικής, της Δερματολογικής και της Νευρολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο σε αγαστή συνεργασία με τα περιφερειακά νοσοκομεία της Θεσσαλίας και τους συναδέλφους που εργάζονται σε αυτά εξυπηρετεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης τους πολίτες της Θεσσαλίας και της ευρύτερης κεντρικής Ελλάδας. Οι συνάδελφοί μας, από την Ελλάδα και μάλιστα πολλοί από το Εξωτερικό, διακεκριμένοι Καθηγητές και Ερευνητές, μας τιμούν με την παρουσία τους στο συνέδριο για να μεταδώσουν τη γνώση και την εμπειρία τους στους Έλληνες συναδέλφους μας».

Και συνεχίζει ο Λάζαρος Σακκάς: «Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας αποτέλεσε και αποτελεί πρωταρχικό σκοπό όλων των εκπαιδευτικών και επιστημονικών μας δραστηριοτήτων. Διοργανώνουμε νοσηλευτική ημερίδα στο πλαίσιο του συνεδρίου μας για την εκπαίδευση των νοσηλευτριών-ων από όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Συμβάλλουμε στην ενημέρωση των βιοεπιστημόνων με τις συνεδρίες και τα στρογγυλά τραπέζια σε θέματα βασικής και μεταφραστικής έρευνας στα αυτοάνοσα νοσήματα. Έχουμε συμπεριλάβει θέματα που αφορούν στη διατροφή και στο ανοσοποιητικό και με μεγάλη μας ικανοποίηση βλέπουμε ότι μεγάλος αριθμός διαιτολόγων/διατροφολόγων από όλη την Ελλάδα θα παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου μας. Δίνουμε επίσης τη δυνατότητα στους φοιτητές μας να μιλήσουν για τις εργασίες τους και να προβάλουν το πειραματικό τους έργο μέσα από το Βήμα Νέων Ερευνητών και βραβεύουμε με τιμητικά χρηματικά έπαθλα τις καλύτερες από αυτές. Διοργανώνουμε ειδική συνάντηση με Ιταλούς συναδέλφους μας για να προωθήσουμε την από κοινού έρευνα και εκπόνηση στοχευμένων ερευνητικών πρωτοκόλλων».

Ο κ. Μπόγδανος επισημαίνει ότι «οι σύνεδροι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις πρόσφατες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων που δεν αφορούν μόνο στην ειδικότητά τους αλλά και συναφείς ειδικότητες. Στην εποχή μας περισσότεροι ασθενείς πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα παρά από καρκίνο, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία ή άλλες χρόνιες παθήσεις. Η εν τω βάθει γνώση των διαγνωστικών προβλημάτων, κλινικών διλημμάτων και θεραπευτικών επιλογών της σύγχρονης ιατρικής αποτελεί πεδίο αιχμής. Δεν είναι τυχαίο ότι το σημαντικότερο ποσοστό χρηματικής ενίσχυσης της ιατρικής έρευνας δίνεται σήμερα στην Ευρώπη και στην Αμερική για εργασίες στη μελέτη του ανοσοποιητικού συστήματος».

Τέλος, ο αν. καθηγητής κ. Μπόγδανος τονίζει ότι «Η αναγνώριση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου του συνεδρίου αναδεικνύεται και μέσω της πολύπλευρης υποστήριξής του τελώντας υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας και του International Chamber Of Commerce».

Στο συνέδριο θα τιμηθεί η Βολιώτισσα καθηγήτρια Ελευθερία Ζεγγίνη από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου για την παγκοσμίως αναγνωρισμένη έρευνά της στην κατανόηση του ρόλου της γενετικής στις ρευματικές παθήσεις.